Oklahomsitija vai Maiami - kura pacels kausu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

 Vai Nacionālās basketbola asociācijas reitingiem varētu būt divas vēl pateicīgākas finālistes!? Šovasar NBA čempiontitula likteni izlems Oklahomsitijas «Thunder» un Maiami «Heat», finālsēriju uzsākot trešdienas rītā 4.00 pēc Latvijas laika.

«Thunder» komanda ir pazīstama ar savu ātro spēles tempu un jaunajām zvaigznēm Kevinu Durantu un Raselu Vestbruku, kamēr «Heat» vienības līderi Lebrons Džeimss un Dveins Veids, neskatoties uz skaista un atlētiska basketbola demonstrēšanu, biežāk tiek publiski kritizēti savu pretrunīgo rīcību dēļ, nevis atbilstoši novērtēti. Mūs sagaida lielisks duelis starp Durantu un Džeimsu jeb, visticamāk, diviem labākajiem spēlētājiem līgā. Kādi ir abu komandu plusi un mīnusi un kura varētu kļūt par čempioni?

Maiami «Heat». Plusi:

Lebrons Džeimss: Varētu būt lieki uzsvērt, ka Džeimsam ir liela nozīme «Heat» panākumos, bet domāju, ka nenāk par ļaunu atgādināt, cik fantastiski Džeimss ir spēlējis šajās izslēgšanas spēlēs. Lebrons ir vienīgais basketbolists līgas vēsturē, kurš play-off laikā ir spējis vidēji spēlē gūt 30 punktus, savākt deviņas atlēkušās bumbas, izdalīt piecas rezultatīvas piespēles, kā arī mest pa grozu no spēles ar 50% precizitāti. Šis ir jau otrais šāds gadījums – Džeimss to pašu paveica arī 2009. gadā Klīvlendas «Cavaliers» rindās. Gan sērijā pret «Pacers» (esot zaudētājos 1-2), gan pirms dažām dienām pret «Celtics» (2-3), Maiami komandai atrodoties neapskaužamā situācijā, Džeimss nepieļāva komandas zaudējumu, attiecīgi gūstot 40 un 45 punktus. Pašlaik «Heat» uzbrucējs ir šķietami nenosedzams un grūti iedomāties, ka kāds «Thunder» spēlētājs varētu ko darīt lietas labā. Spēlētāja nīdējiem, kuri ir ievērojami daudz, ieteiktu novērtēt un izbaudīt Lebrona sniegumu laukumā.

Krisa Boša atgriešanās: Liela nozīme finālsērijā būs Krisam Bošam. «Heat» uzbrucējs pirms nepilna mēneša spēlē pret Indianas «Pacers» sastiepa vēdera muskuli un par viņa gatavību spēlēt un atgriešanos nebija skaidrība. Bet, spriežot pēc viņa gūtajiem 19 punktiem un astoņam atlēkušajām bumbām sērijas septītajā spēlē pret «Celtics», Bošs ir pietiekami vesels. Lai gan statistikas ziņā vairāk izceļas Veida un Džeimsa duets, Krisa Boša devums ir nenovērtējams. Veids un Džeimss, kā spēlētāji, kas pārsvarā paļaujas uz individuālu «viens pret viens» spēli, abi viens otru nepapildina. Bošam atgriežoties sastāvā, «Heat» spēlētāji var atgriezties savās ierastajās pozīcijās - Lebronam nav jāspēlē liekas papildus minūtes ceturtā numura pozīcijā. Kriss arī bagātina «Heat» uzbrukumu ar savu bīstamo pustālo metienu, ko uzbrucējs var precīzi pielietot pēc pick-n-roll sadarbībām. Trāpot savus metienus no pustālās distances, Bošs var sagādāt lielas problēmas Seržam Ibakam, līgas līderim bloķētajos metienos. Ibaka lielāko daļu metienu bloķē, pieslēdzoties komandas biedra sedzamajam no vājās puses, bet, ja Boša metiens sērijas laikā būs stabils, Ibakam nāksies biežāk atstāt soda laukumu, kas pavērs iespējas «Heat» spēlētājiem doties caurgājienos.

Mīnusi:

Pienesums no rezervistiem: Gaužām vājš, izslēgšanas spēļu laikā, ir bijis Maiami, tā saukto, «lomu spēlētāju» sniegums. Paslavēt var Mario Čalmersu (vidēji spēlē 11,6 punkti) un Judonisu Haslemu (5,5 punkti, septiņas atlēkušās bumbas un solīda spēle aizsardzībā), bet negaidīti neprecīzi ir bijuši «snaiperi» - Maiks Millers (kritums no 45% tālmetienu precizitātē regulārās sezonas laikā uz 37% play-off) un Džeimss Džounss (kritums no 40% uz 28%), kā arī nestabilu spēli rāda veterāns Šeins Batjē. Gadu laikā ir pierādījies, ka liela nozīme finālu laikā ir «lomu spēlētāju» spējai atbildīgos brīžos gūt svarīgus grozus un pašreiz «Heat» soliņš nepārliecina.

Nogurums: Vai Lebronam Džeimsam ir pa spēkam nospēlēt vēl vienu lielisku sēriju? NBA apskatnieks Bils Simonss uzskata, ka Maiami komandas treneris Ēriks Spolstra varētu veiksmīgāk sadalīt spēlētāju pavadīto laiku laukumā un, ka tieši tas ir viens no iemesliem, kāpēc Džeimsam 2011. gada finālsērija pret «Mavericks» bija neveiksmīga. Ja pagājušogad Lebrons desmit spēļu laikā, no otrās Austrumu pusfinālu spēles līdz finālu pirmajai spēlei, laukumā pavadīja 450 minūtes, tad šogad vidēji pēdējo astoņu spēļu laikā Džeimss ir nospēlējis 45,7 minūtes. Ņemot vērā, ka Lebrons spēlē ar apbrīnojamu atdevi un patērē daudz enerģiju gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, jāpiekrīt Simonsam, ka tas varētu būt liels faktors.

Pilnībā svaigs arī nav Dveins Veids, kurš uzskatāmi ir soli lēnāks nekā parasti. Veidam pagājušās sērijas laikā pat tika veikta procedūra, kurā no viņa kreisā ceļgala tika izsūkts šķidrums. Atlētiskais aizsargs pēdējo astoņu spēļu laikā vidēji laukumā ir pabijis 42 minūtes un šķietami pārāk daudz paļaujas uz savu metienu – izslēgšanas spēļu laikā, metot no pieciem metriem vai tālākas distances, precīzi ir bijuši tikai 28% metienu.

Tālmetieni: Neskatoties uz to, ka komandas sastāvā ir vairāki labi tālmetienu speciālisti, Maiami komanda brīžiem met ļoti neprecīzi no trīspunktu līnijas. Pretinieku komandas mēdz spēlēt aizsardzībā ar mērķi nosegt groza apakšu un pieļaut brīvus tālmetienus – tas nostrādāja pagājušā gada NBA finālos Dalasas «Mavericks» komandai, gan līdzīga filozofija bija Bostonas «Celtics» vienībai konferences finālos, kuru laikā «Heat» no tālās distances meta ar 31,6% precizitāti. No «Celtics» puses varēja redzēt gan zonas aizsardzību, gan atkāpšanos no Veida un Lebrona - labāk sadzīvot ar trāpītiem tālmetieniem, nekā pieļaut caurgājienus. Kamēr Maiami «trejačus» nemetīs precīzi, komandai var būt grūtības ar punktu gūšanu.

Oklahomsitijas «Thunder». Plusi:

«Lomu spēlētāju» sniegums: Pārsteidzoši labi pēdējo nedēļu laikā ir spēlējuši komandas «lomu spēlētāji». Ar lielisku aizsardzību ir izcēlies aizsargs Tabo Sefološa, brīžiem negaidīti veiksmīgs uzbrukumā ir Seržs Ibaka (ceturtajā spēlē pret «Spurs» pat atkārtojot NBA play-off rekordu – trāpīti visi 11 metieni no spēles) un, kad ir bijusi iespēja mest trīspunktniekus, precīzi ir Dereks Fišers un Deikvons Kuks.

Pārliecinoša spēle galotnēs: «Thunder» komanda ir bijusi spējīga noslēgt ciešas spēles, kā arī tai ir vairāki spēlētāji, kas šo atbildību ir gatavi uzņemties. Sākot ar vienības līderi Kevinu Durantu, kurš vēl gluži nesen «Spurs» grozā ceturtajā ceturtdaļā «salādēja» 16 punktus pēc kārtas piecu minūšu laikā, gan arī sezonas labākais sestais spēlētājs Džeimss Hārdens un veterāns Dereks Fišers, kurš savas karjeras laikā ir izcēlies ar vairākiem uzvaru nesošiem metieniem.

Komanda ir nobriedusi: Jaunā «Thunder» komanda (tās četri svarīgākie spēlētāji ir jaunāki par 23 gadiem) jau gadu iepriekš klauvēja pie finālsērijas durvīm, piekāpjoties tikai konferences finālā Dalasas «Mavericks». Lielu daļu kritikas par savu metienu izvēli saņēma eksplozīvais saspēles vadītājs Rasels Vestbruks, kamēr Kevins Durants vēl nebija gatavs savu komandu aizvilkt garām topošajiem čempioniem no Dalasas, nospēlējot zem ierastā līmeņa sērijas svarīgākajās spēlēs. Šogad lomas ir atbilstoši sadalītas – spēļu noslēgumos mēs aizvien retāk redzam nepārdomātus tālmetienus Vestbruka izpildījumā un jaunais aizsargs ir šķietami sapratis savu vietu komandas hierarhijā aiz Kevina Duranta. «Thunder» arī ir nopietni pārbaudīta – komandai esot zaudētājos ar 0-2 konferences finālā pret pieredzējušo favorīti «Spurs», tā nesalūza, bet gan negaidīti uzvarēja četras spēles pēc kārtas. Savā ziņā var vilkt paralēles ar 1991. gada «Bulls» komandu, kura pēc iepriekšējo sezonu neveiksmēm, tika galā ar pieredzējušajām «Lakers» un «Pistons» vienībām, lai gan mediji par favorītiem uzskatīja viņu pretiniekus.

Mīnusi:

Aizraušanās ar tālmetieniem: Bijusī NBA zvaigzne un basketbola eksperts Čārlzs Bārklijs uzskata, ka, lai gan komanda ir pietiekami laba, lai izcīnītu titulu, tā pārāk lielu daļu no saviem punktiem gūst ar pustālajiem un trīspunktu metieniem. Kamēr tie ir precīzi, viss ir kārtībā, bet būs spēles, kad tie gluži vienkārši nekritīs iekšā. Komandai, kurai patīk spēlēt ātra tempa basketbolu, tas ir diezgan bīstami, jo, savas iespējas neizmantojot, var nākties tikai noskatīties kā laukuma otrajā galā efektīgi ātro uzbrukumu noslēgs Dveins Veids ar Lebronu Džeimsu.

Uzbrukumā nespējīgi garie: Problēmas uzbrukumā Oklahomsitijai var radīt tās spēka uzbrucēji un centri – Seržs Ibaka, Kendriks Pērkinss un Niks Kolisons. Lai gan viņi ir starp labākajiem spēlētājiem aizsardzībā līgā, visiem trim ir grūtības ar punktu gūšanu. Diez vai mēs vēlreiz varēsim novērot tādu punktu birumu kā ceturtajā spēlē pret «Spurs» (kopā gūti 49 punkti, 22 no 25 metieniem no spēles bija precīzi) un divu šo spēlētāju turēšana laukumā spēļu galotnēs var apgrūtināt punktu gūšanu pārējai komandai.

Neparocīgs pretinieks aizsardzībā: Oklahomsitijas komandai varētu rasties problēmas aizsardzībā pret «Heat» spējīgo uzbrukumu. Lai cik interesants šāds duelis nebūtu, mēs, visticamāk, neredzēsim Kevinu Durantu sedzot Lebronu Džeimsu – gluži vienkārši Durants nav pietiekami fiziski spēcīgs un labs kā spēlētājs aizsardzībā. Komandas trenerim Skotam Bruksam varētu rasties problēmas Durantu «noslēpt», jo gan Dveins Veids, Kriss Bošs un Lebrons Džeimss būtu spējīgi izmantot situācijas, kurās viņus sedz Durants. Visticamāk, iespēja segt Džeimsu tiks dota aizsargam Tabo Sefološam, kurš paveica lielisku darbu pret Toniju Pārkeru, bet jāņem vērā, ka Lebronam šādā gadījumā būtu auguma priekšrocība.

Autora prognoze:

Uzskatu, ka varam sagaidīt vairākas rezultatīvas un aizraujošas spēles, kurās uzvarētājs tiks noteikts galotnē. Komandas ir pietiekami līdzvērtīgas, lai sērija izstieptos visu septiņu spēļu garumā un šādā gadījumā es priekšroku dodu mājiniecei Oklahomsitijas «Thunder», kuru pretī titulam ar saviem varoņdarbiem aizvedīs Kevins Durants. «Thunder» uzvara septiņu spēļu sērijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu