Zināms, kad ir vislielākā iespēja nomirt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Zinātnieki noskaidrojuši, ka lielāka iespējamība aiziet no dzīves ir tieši savā dzimšanas dienā, vēsta britu laikraksts «The Daily Telegraph».

Zinātnieki, kuri 40 gadu laikā pētīja vairāk nekā divus miljonus cilvēku, izpētījuši, ka pieaudzis to cilvēku skaits, kas miruši no sirdslēkmes, triekas, kritiena un pašnāvības.

Britu dramaturgs Viljams Šekspīrs nomira savā dzimšanas dienā 1616.gada 23.aprīlī, un zviedru aktrise Ingrīda Bergmane gan piedzima, gan aizgāja mūžībā 29.augustā.

Pētnieki noskaidrojuši, ka cilvēki pēc 60 gadu vecuma par 14 procentiem biežāk nekā citi mirst savās dzimšanas dienās.

Jubilejās mirušie par 18,6 procentiem biežāk nekā citās grupās mira no sirdslēkmes, savukārt no triekas gāja bojā par 21,5 procentiem vairāk cilvēku.

«Dzimšanas dienas beidzas letāli daudz biežāk, nekā varētu domāt,» sacīja Cīrihes Universitātes pētnieks Vladeta Ajdačičs-Gross. Viņš piebilda, ka nāve dzimšanas dienā raksturīga gados vecākiem cilvēkiem.

Pētījums publicēts akadēmiskajā žurnālā «Annals of Epidemiology».

Arī kanādiešu zinātnieku veikts pētījums parādīja, ka dzimšanas dienās cilvēki biežāk mirst no triekas, it īpaši tie, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens.

Salīdzinot ar citām grupām, dzimšanas dienās mirušo nāves iemesls par 34,9 procentiem biežāk bija pašnāvība, bet par 28,5% vairāk - negadījumos, kas nav saistīti ar automašīnām. Jubilejās par 44 procentiem biežāk piedzīvo nāvējošu kritienu.

«Tas šķiet ticams atklājums,» uzskata Hertforšīdas Universitātes zinātnieks Ričards Vaismens.

«Ir divas nometnes,» viņš teica. «Viena no tām uzskata, ka cilvēki šajā dienā ēd par daudz, paliek vecāki un tāpēc nomirst. Otra uzstāj, ka tas ir placebo efekts - cilvēks ir uz nāves robežas, taču izturējis līdz dzimšanas dienai. Un tad domā: «Man pietiek, es pazūdu.»»

«Interesants atklājums, ka dzimšanas dienās notiek vairāk pašnāvību, taču tikai vīriešu vidū,» atklāja Rohemptonas Universitātes pētnieks Lūiss Helsijs. «Iespējams, vīrieši biežāk paziņo, cik viņi ir nelaimīgi, kad tiem pievērsta vislielākā uzmanība.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu