Zoodārzam sava monēta. Kuru dzīvnieku aizmirsa uzzīmēt?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

7. jūnijā Latvijas Banka par godu Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza simtgadei laida apgrozībā sudraba jubilejas monētu «Rīgas Zooloģiskais dārzs».

Ceturtdien, 14. jūnijā plkst. 13.00 Žirafu mājā notiks jubilejas monētas prezentācijas pasākums, kura laikā mēdiju pārstāvji un Latvijas Bankas darbinieki, kā arī monētas grafiskā dizaina veidotājs Ivars Mailītis un ģipša modeļa veidotāja Ligita Franckeviča varēs iepazīties ar daudziem filigrāni izstrādātās monētas attēlu «modeļiem».

Monētas priekšpusi (aversu) grezno 1912. gadā būvētie Rīgas Zooloģiskā dārza ieejas vārti un ciemos aicinoša eksotisko dzīvnieku «godasardze», bet monētas otrā pusē (reversā) redzami aplī izkārtoti septiņu dzīvnieku attēli. Visi attēlotie dzīvnieki simts gadu periodā ir bijuši nozīmīgi simboli Zooloģiskā dārza darbībā. Par šiem dzīvniekiem vairāk varēs uzzināt monētas prezentācijas laikā.

Zooloģiskais dārzs ir ļoti pateicīgs Latvijas Bankai par uzņēmību un neatlaidību, īstenojot ārkārtīgi sarežģīto un unikālo, kā arī tehniski ļoti grūti realizējamo monētas dizainu! Ceram, ka arī šī monēta plūks «zelta laurus» un iegūs starptautisku atzinību.

Diemžēl viena monēta ir krietni par mazu, lai uz tās attēlotu visas vairāk nekā 400 Rīgas zoodārzā eksponētās dzīvnieku sugas. Tad nu vienu – ļoti, ļoti svarīgu dzīvnieku sugu mākslinieks Ivars Mailītis monētas maketā bija aizmirsis iezīmēt... Ezīti! Ja ņem vērā to, ka viens no Rīgas zoodārza dibināšanas pamatmērķiem bija Latvijas vietējās faunas demonstrēšana, šī dzīvnieka attēla klātbūtne uz monētas bija teju vai obligāta!

Bet Ivaram Mailītim palaimējies – līdz ar Zoodārza jubilejas monētu 7. jūnijā Latvijas Banka laidusi apgrozībā arī lielisku 1 lata apgrozības monētu ar eža attēlu, kuras grafisko dizainu veidojis mākslinieks Andris Vītoliņš un ģipša modeli – tēlniece Laura Medne. Tad nu cienījamie mākslinieki Ivars Mailītis un Ligita Franckeviča, lai izpirktu savu aizmāršību, Zoodārza jubilejas monētas prezentācijas laikā apņēmušies kļūt par Rīgas zoodārza ežu aizbildņiem un «patroniem»!

14. jūnijā no plkst. 13.00 Žirafu mājā notiks:
13.00 jubilejas monētas «Rīgas Zooloģiskais dārzs» prezentācija;
13.30 žirafu publiskā barošana, aizraujošs stāsts par šo graciozo dzīvnieku raksturiem un dzīvesveidu;
13.45 eža aizbildnis sava aizbilstamā klātbūtnē saņems pienākumu aprakstu;
13.45-15.00 darbosies improvizēta zoodārza simtgades suvenīrmonētu kalšanas darbnīca;

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu