JRT viesosies festivālos Vācijā un Krievijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

2012. gada jūnijā Jaunais Rīgas teātris (JRT) ar režisora Alvja Hermaņa iestudētajām izrādēm MELNAIS PIENS un SOŅA viesosies starptautiskos teātra festivālos Vācijā un Krievijā.

14. un 15. jūnijā MELNAIS PIENS būs skatāms festivālā «New Plays from Europe 2012», kas no 14. līdz 24. jūnijam norisināsies Vācijas pilsētās Vīsbādenē un Maincā. Izrāde MELNAIS PIENS tiks spēlēta «Kleines Haus» Vīsbādenē.

New Plays from Europe koncepcija ir jaunu, aizraujoši inscenētu un oriģinālvalodā iestudētu lugu meklējumi. Tas ir ne tikai teātra festivāls, bet arī īpaša tikšanās vieta, kur lugu autori, režisori, aktieri, izdevēji, mākslinieki, akadēmiskie eksperti un publika sanāk kopā, lai dalītos pieredzē un pasaules uztverē. «New Plays from Europe» savulaik pievērsis plašākas publikas uzmanību vairāku šobrīd starptautiski pazīstamu autoru darbiem, arī Latvijas teātros labi zināmajiem dramaturgiem Biļanai Srbļanovičai (Biljana Srbljanovic), Jevgeņijam Griškovecam, Jasmīnai Rezā (Yasmina Reza) u. c.

Festivāla pirmsākumi meklējami Bonnas biennālē 1992. gadā, tā ieceres autori ir Bonnas biennāles ģenerāldirektors Manfreds Beilharcs (Manfred Beilharz), kā arī Tankreds Dorsts (Tankred Dorst) un Urzula Ēlere (Ursula Ehler). 2004. gadā festivāls pārcēlās uz Vīsbādeni un Frankfurti. Savas pastāvēšanas 20 gados festivāls izaudzis līdz apjomīgam notikumam teātra pasaulē – iepriekšējā festivālā 2010. gadā publikai tika piedāvātas 42 izrādes no vairāk nekā 20 valstīm, kas tika spēlētas 17 valodās uz septiņām skatuvēm un kuras noskatījās ap 7000 apmeklētāju. Arī JRT jau viesojies šajā festivālā ar izrādēm «Garā dzīve» (2004), «Tālāk» (2004) un «Zilākalna Marta» (2010).

Savukārt 17. un 18. jūnijā izrāde SOŅA būs skatāma III Starptautiskajā teātra festivālā «Akadēmija», kas no 12. līdz 26. jūnijam notiks Omskā, Krievijā.

Festivāla «Akadēmija» uzmanības centrā ir interesants teātris, kas attīsta klasisku skatuves tradīciju ar mūsdienu teātra metodēm. Festivāls iecerēts kā savdabīga teātra akadēmija, kur galvenais tēlotājs var būt jebkura nozīmīga teātra parādība – vai tā būtu aktierspēle, režisora darbs vai izrāde kopumā, neatkarīgi no tā, kādā žanrā un valodā tas radīts.  

Festivāls notiek reizi divos gados, un JRT tajā viesosies pirmoreiz. Festivāla viesu vidū ir arī Vīnes Burgtheater, Maskavas Nāciju teātris, Sanktpēterburgas Mazais dramatiskais teātris Teatr Evropi, Sanktpēterburgas A. Puškina Krievijas Valsts akadēmiskais drāmas teātris u. c.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu