Naftas cena sasniedz astoņos mēnešos zemāko līmeni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Naftas cenas pasaules tirgū otrdien turpināja kritumu, ASV vieglās jēlnaftas «West Texas Intermediate» (WTI) cenai sarūkot līdz astoņos mēnešos zemākajam līmenim saistībā ar investoru optimisma samazināšanos attiecībā uz Spānijas banku glābšanu.

Tāpat naftas cenas negatīvi ietekmē naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC ceturtdien paredzētā sanāksme, kurā varētu tikt pieņemts lēmums attiecībā uz dalībvalstu naftas ieguves apjomu.

ASV vieglās jēlnaftas «West Texas Intermediate» (WTI) cena jūlija piegādēm uz brīdi samazinājusies līdz 81,07 dolāriem (45,07 latiem) par barelu, kas ir zemākais līmenis pēdējo astoņu mēnešu laikā.

Tirdzniecības sesijai turpinoties, WTI cena nedaudz pieauga līdz 82,45 dolāriem (45,84 latiem) par barelu, kas ir par 0,25 dolāriem mazāk nekā biržas slēgšanas brīdī pirmdien.

Savukārt Londonas «Brent» jēlnaftas cena otrdien sarukusi par 0,48 dolāriem, veidojot 97,52 dolārus (54,22 latus) par barelu.

Analītiķi norāda, ka naftas cenas samazinājušās otro dienu pēc kārtas, bažām, ka eirozonas parādsaistību krīzes varētu pārmesties uz vēl vairākām valstīm un apdraudēt naftas pieprasījumu, pārņemot kāpumu, ko bija izraisījis Eiropas plāns Spānijas banku glābšanai.

Tikmēr OPEC otrdien pieņēma lēmumu globālā naftas pieprasījuma prognozi šim gadam saglabāt gandrīz nemainīgu, norādot uz cenu nepastāvību un spriedzi pasaules ekonomikā.

«Šogad novēroti dažādi ekonomikas notikumi visā pasaulē, kas radījuši ievērojamu nedrošību saistībā ar naftas pieprasījumu. Tas saistīts ar diviem galvenajiem faktoriem - spriedzi pasaules ekonomikā un naftas cenu nepastāvību,» teikts OPEC paziņojumā.

OPEC ministri ceturtdien Vīnē rīko sanāksmi, lai pārskatītu organizācijas dalībvalstu ieguves apjomu, kas pietuvojies rekordaugstam līmenim laikā, kad vērojama vāja globālā ekonomika, trausls pieprasījums, pārmērīgas piegādes un Irānas krīze.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu