Polijas un Krievijas futbola līdzjutēju sadursmēs vairāk nekā 100 aizturēto

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Polijas galvaspilsētā Varšavā otrdien notikušas apjomīgas Polijas un Krievijas līdzjutēju sadursmes Eiropas futbola čempionāta finālturnīra ietvaros, kurās aizturētas vairāk nekā 100 personas.

Abu komandu A apakšgrupas otrās kārtas otrdienas mačs jau ilgstoši pirms tam iemantojis lielu vietējo drošības spēku uzmanību. Šim mačam piedēvēts vērienīgs vēsturiskais un politiskais konteksts. Tāpat zināms, ka abām valstīm ir ļoti nacionāli noskaņoti un vardarbīgi futbola fani.

Kā vesta Krievijas masu mediji, otrdien vienā no Varšavas centra restorāniem noticis uzbrukums, kas vērsts pret Krievijas līdzjutēju grupu. Uzbrukumā piedalījās aptuveni 50 Polijas futbola huligāni, un visiem sejas bija slēptas maskās. Krievijas līdzjutēji apmētāti ar dažādiem priekšmetiem, tostarp dūmu svecēm. Vienam no Krievijas izlases atbalstītājiem uzbrukuma rezultātā pārsista galva.

Krievijas izlases līdzjutēji spēles dienā kuplā skaitā pa Varšavas ielām devās gājienā uz stadionu, ko daudzi vietējie un starptautiskie masu mediji uzskata par nevajadzīgu agresijas signālu.

Gājienu sāka aptuveni 2000 Krievijas līdzjutēju, bet tā dalībnieku skaits laika gaitā pieaudzis. Gājienu pavadošie Polijas atbalstītāji izcēlušies ar nemitīgām provokācijām. Tiek ziņots, ka poļi gājiena laikā centušies atņemt tā dalībniekiem Krievijas izlases kreklus un šalles, metot tos upē, bet jau no paša gājiena sākuma tā iekšienē atskanējuši petaržu sprādzieni.

Tāpat tiek vēstīts, ka vietām gājiena laikā vietējā policija atklājusi brīdinājuma šāvienus gaisā, kad Polijas puses pārstāvji piekļuvuši pārāk tuvu gājiena dalībniekiem. Policijas spēki pret poļu huligāniem likuši lietā uguns metējus, bet poļi policistu virzienā metuši petardes un stikla pudeles. Pēc pāris haosa pilnām minūtēm poļu atbalstītājus izdevies atvirzīt tālāk no gājiena dalībniekiem.

Notikumu vietā tika nogādāts liels skaits neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu, kuru brigādes palīdzējušas sadursmēs cietušajiem.

Kā atklājuši vietēji kārtības sargi, konfliktu galvenokārt centās izraisīt aptuveni 100 cilvēku liela grupa, kurā bija abu valstu piederīgie. Sadursmju rezultātā aizturētas vairāk nekā 100 personas, no kurām daļa vēlāk centās iekļūt fanu zona pie stadiona.

Gājienu uzraudzīja vairāki tūkstoši policistu. Tas tika veikts 1,5 kilometru garumā.

Eiropas čempionāta laikā pret Maskavu noskaņoti vietējās partijas locekļi regulāri veic protesta akcijas. Šādas akcijas Varšavā notiek katru mēnesi, pieminot 2010. gada 10. aprīļa aviokatastrofu, kad toreizējais Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, kā arī 95 citas augstākās Polijas amatpersonas un sabiedrības pārstāvji devās uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940. gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu. Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki. Avārija notika biezā miglā.

Kā ziņots, Polijā un Ukrainā notiekošo turnīru jau ilgstoši ietekmē dažādas politiskas kaislības. Tā boikotu spēļu apmeklēšanai pieteikuši Lielbritānijas un Vācijas valdību ministri, šādi protestējot pret varasiestāžu attieksmi pret ieslodzīto Ukrainas bijušo premjerministri Jūliju Timošenko.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu