Bermudu tiesa piespriež Jānim Zēģelim 25 gadu cietumsodu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bermudu Augstākā tiesa otrdien piespriedusi narkotiku kontrabandā pieķertajam latviešu burātājam Jānim Zēģelim 25 gadu cietumsodu, vēsta Bermudu mediji.

Nolasot spriedumu, tiesnesis norādīja, ka par tik liela apjoma narkotiku kontrabandu līdz šim Bermudu salās neviens vēl nav atzīts par vainīgu un notiesāts.


Līdz šim bargākais spriedums bija aptuveni 18 gadi cietumā.

«Šī ir vēsturiska nozieguma lieta,» paziņoja tiesnesis.

«Narkotiku kontrabandistiem jāzina (..), ka, izmantojot šo valsti kā skrūvīti kontrabandas ritenī, sods būs noteikti, un [tas] būs skarbs. Šis būs veids, kā viņi tiks iebiedēti,» viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Bermudu Augstākās tiesas zvērinātie pagājušā nedēļā 29 gadus veco Zēģeli atzina par vainīgu visās sešās apsūdzībās - narkotiku, ieroča un munīcijas glabāšanā un importēšanā.

Apsūdzētais noliedza savu vainu visos apsūdzības punktos. Viņam draudēja mūža ieslodzījums.

Lūdzot tiesnesi būt iecietīgam, Zēģelis norādīja, ka ir ģimenes cilvēks.

«Es esmu ģimenes cilvēks, trīs bērnu tēvs. Visu savu mūžu es rūpējos par viņiem visiem, sevišķi par saviem diviem dēliem, kurus piecus gadus audzināju viens. Vienīgais, ko vēlos, ir pēc iespējas ātrāk būt pie viņiem un atbalstīt viņus,» sacīja Zēģelis.

Bermudu muitnieki un policisti 1.augustā Sentdžordžas ostā pārmeklēja Zēģeļa burulaivu, atrodot tur 165 kilogramus kokaīna, kā arī deviņu milimetru pusautomātisko pistoli «Beretta» un 192 patronas.

Otrdien tiesa deva rīkojumu konfiscēt Zēģeļa burulaivu.

Tiesnesis paziņoja, ka laiks, ko Zēģelis pavadījis apcietinājumā pēc aresta tiks atrēķināts no viņa sprieduma un norādīja, ka varasiestādes var nevēlēties segt Zēģeļa uzturēšanos Bermuda salu cietumā ilgāk kā nepieciešams, tādēļ notiesātais varētu tikt atbrīvots pret godavārdu un deportēts jau pēc tam, kad būs atsēdējis trešo daļu sava termiņa.

Kā jau ziņots, apsūdzētais tiesā pilnībā mainīja savas līdzšinējās liecības, paziņojot, ka narkotikas viņa burulaivā ieliktas, viņam nezinot, un ka to īpašnieks draudējis nogalināt viņa ģimeni.

Sākotnēji policistiem Zēģelis sacīja, ka narkotikas viņa laivā iekrautas okeānā un ka viņš par kravas pārvešanu uz Latviju saņemtu divu miljonu dolāru atlīdzību. Saskaņā ar vienošanos Zēģelim, kad viņš būtu sasniedzis Skageraka šaurumu pie Dānijas krastiem, būtu jāzvana narkotiku saņēmējam, lai sarunātu narkotiku nodošanu.

Policistiem arī Zēģelis sacīja, ka ieroci viņš pirms trim gadiem nelegāli iegādājies Venecuēlā, lai aizsargātos no pirātiem.

Taču, liecinot tiesā, Zēģelis paziņoja, ka narkotikas un ieroci savā burulaivā «Arturs» atradis trešajā dienā pēc izkuģošanas no Trinidādas un Tobāgo, kad viņš atradies starp Dominikānas Republiku un Puertoriko. Zēģelis savas burulaivas kravas nodalījumā devies meklēt rezerves daļas, taču atradis kādu kastīti, kurā izrādījies ierocis. Viņš turpinājis pārmeklēt savu jahtu un dziļāk atradis paslēptas narkotikas.

Pēc viņa sacītā, narkotikas viņa laivā slepeni ielicis kāds krievu tautības vīrietis, kas pēc tam draudējis nogalināt viņa ģimeni, ja viņš neaizvedīs kravu līdz Latvijai. Pēc narkotiku atklāšanas viņš zvanījis minētajam krievu vīrietim, kurš apstiprinājis, ka viņa laivā iekrautas 166 kokaīna pakas. Vīrietis Zēģelim piesolījis jahtu un naudu par narkotiku nogādāšanu līdz Latvijai.

Zēģelis atteicies, taču tad vīrietis draudējis nogalināt viņa ģimenes locekļus, arī viņa trīs bērnus. «Viņš bija neapmierināts, ka mēs nevarējām vienoties, un viņš sāka man draudēt: «Es zinu, kur dzīvo tava ģimene, es zinu, kurā skolā iet tavi bērni,» un tā bija patiesība,» Zēģelis sacīja tiesā.

Burātājs ticējis vīrieša draudiem, jo viņš palīdzējis viņa ģimenei pārcelties no Latvijas uz Dominikānas Republiku un zināja, kur viņa ģimene dzīvo. «Viņš teica: «Ja šīs pakas nenonāks galamērķī, es nogalināšu tavu ģimeni un tad es atradīšu tevi un nogalināšu arī tevi.» Es zināju, ka viņam ir sakari, un es biju pārliecināts, ka viņš nejoko,» tiesā sacīja Zēģelis.

Pēc tam viņš zvanījis savai mātei, kas strādā Dominikānas Republikā par oficianti, lai pastāstītu par situāciju. Zēģelis plānojis atbrīvoties no narkotikām un pēc tam satikt māti, lai kopā aizbēgtu. Taču tad viņu ceļā pārsteigusi vētra, kas sabojājusi laivu, liekot mainīt maršrutu uz Bermudu salām.

Doma par došanos ostā viņu ļoti satraukusi, jo viņš apzinājies, ka muita atradīs uz burulaivas paslēpto kontrabandu, taču viņš bijis pārliecināts, ka ies bojā, ja mēģinās turpināt burāt.

Kad Zēģelis tuvojies Bermudu salām, viņš e-pasta vēstulē jautājis mātei, ko darīt ar laivā esošajām «somām», «desām» un «dzelzs rotaļlietu». Zēģeles kundze 20.jūlijā, dienu pirms iekuģošanas Bermudu salās, viņam atbildējusi: «Vēl neizsauc krasta apsardzi. Neizmet somas. Ko tu darīsi ar palīdzības apkalpi?»

Nākamajā dienā Zēģelis mātei rakstīja: «Plānoju doties iekšā ar visām desām un, ja kāds kaut ko teiks, es izlikšos par upuri. Kopumā jūtos labi.» Māte atbildējusi, lai Zēģelis somas atstāj uz jahtas.

21.jūlijā dienas laikā Zēģelis vēl vairākas reizes pārprasījis mātei, ko darīt ar «desām» - vai tās paturēt, vai arī izmest okeānā. «Dārgais dēls, paturi desas. Esi uzmanīgs, un tu NEDRĪKSTI nevienu brīdi ļaut kādam atrasties tavā laivā. Lūdzu nemet NEKO ūdenī. Ar to es domāju desas un rotaļlietu. Kaut kur aizejot, aizslēdz jahtu,» burātājam rakstīja māte.

Pēc ierašanās Sentdžordžas ostā Zēģeļa māte viņam atsūtījusi vairākus simtus dolāru nepieciešamajiem laivas remontdarbiem.

Jautāts, vai, atrodoties okeānā, viņš mēģinājis ar kādu sakontaktēties par narkotiku kravu, Zēģelis sacīja, ka viņš «mēģinājis sazvanīt cilvēku, kas mani nolīga, lai izskaidrotu situāciju un paprasītu mazliet naudas, bet viņa telefons bija izslēgts, tāpēc es atstāju balss paziņojumu».

Zēģelis skaidroja, ka Bermudu salās plānojis palikt tikai četras dienas, taču valsts svētku dēļ vietējie veikali bijuši slēgti un viņš nav varējis iegādāties nepieciešamās tērauda plāksnes masta nostiprināšanai.

1.augustā Bermudu muitnieki un policisti Sentdžordžas ostā pārmeklēja Zēģēļa burulaivu. Viņš tika arestēts un nogādāts policijā, kur viņam tika nozīmēts advokāts, kas viņam ieteicis policistiem neko nestāstīt, bet visu izstāstīt tiesā. Advokāts arī paudis pārliecību, ka neviens neticēs viņa stāstam.

Tiesā jautāts, kāpēc viņš policistiem nepastāstīja par draudiem, Zēģelis atbildēja: «Mēs runājam par manu bērnu dzīvībām, par manu ģimeni. Es vienkārši darīju to, ko viņi man lika, un atbildēju uz jautājumiem.»

Lietas prokurors Rorijs Fīlds tiesā viņam prasīja atklāt minētā krievu vīrieša vārdu, bet Zēģelis atteicās, norādot, ka viņš šo vārdu izpaudīs policijai, taču nevēlas to teikt tiesā, jo tas tiks izziņots medijos un apdraudēs viņa ģimeni.

Prokurors Rorijs Fīlds pauda neticību par Zēģeļa jauno notikumu versiju, paužot pārliecību, ka trīs bērnu tēvs Zēģelis piekritis pārvest narkotikas, lai nopelnītu naudu savai ģimenei nabadzīgajā Latvijā.

Fīlds pauda pārliecību, ka Zēģelis izgudrojis stāstu par viņam izteiktajiem draudiem.

Prokurors tiesā norādīja, ka Zēģelis savās liecības stāstījis par viņa ģimenes materiālajām grūtībām Latvijā, kas apliecinot, ka viņu motivējusi vieglā peļņa.

Pēc ekspertu novērtējuma, Zēģela vestās kokaīna kravas vērtība ir 48 miljoni dolāru (27 miljonu latu).

Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Sīlis aģentūrai LETA sacīja, ka Zēģelis ir sazinājies ar Latvijas vēstniecību ASV, kas ir iesaistījusies Zēģeļa tiesību un interešu aizstāvībā tādā apmērā, kādā tā ir pieļaujama saskaņā ar 1963.gada Vīnes konvenciju par konsulārajiem sakariem. Zēģelim ir nodrošināts advokāts un tulks.

Pēc Sīļa sacītā, pēc notiesāšanas Zēģelim ir tiesības izteikt lūgumu izciest sodu Latvijā. Līdz šim šādu lūgumu Zēģelis nav izteicis ne ĀM, ne Latvijas vēstniecībai ASV.

Zēģelis bija nonācis arī Latvijas tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā, vēl pirms tika aizturēts Bermudu salās.

Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse aģentūrai LETA sacīja, ka šo kokaīna kravu, visticamāk, nebija plānots realizēt Latvijas teritorijā. Tas neesot iespējams mazā pieprasījuma pēc kokaīna dēļ. Virse atturējās vērtēt, kurā valstī krava nonāktu, ja viņš būtu sasniedzis Eiropas krastus, jo policijas rīcībā šādas informācijas pagaidām nav. Policija uzsver, ka kokaīna krava bija paredzēta kādas lielās valsts tirgum.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu