Par neapdomīgu tvītošanu var atlaist no darba

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Neapdomīgi ieraksti sociālajos tīklos var beigties ar atlaišanu no darba.

Laikraksts «Diena» trešdien vēstī, ka par liegtas informācijas izpaušanu sociālajos tīklos var atlaist no darba. Daudzās darbavietās daļa portālu ir bloķēti.

Valsts darba inspekcijā (VDI) norāda, ka Darba likums sociālo tīklu lietošanu neregulē. Tas, ko bieži dara darba devēji – iekļauj šādu punktu iekšējos kārtības noteikumos vai normatīvajos dokumentos, kuriem darba ņēmējs piekrīt, parakstot darba līgumu.

Laikraksts norāda: situācija ārzemēs liecina, ka darbinieki par uzņēmuma reputācijai nevēlamiem izteikumiem sociālajos tīklos atlaisti bez vilcināšanās, taču Latvijā apstiprinājumu šādiem gadījumiem gūt neizdevās.

Gadījumos, kad darba ņēmējs it kā pēc būtības atlaists par reputācijas graušanu vai neērta viedokļa paušanu, formālais atlaišanas iemesls parasti ir cits. VDI šādos gadījumos aicina tiesāties.

«Maxima Latvija» preses sekretārs Ivars Andiņš norāda, ka darbavietā jānodarbojas ar darbu, nevis ar saraksti sociālajos tīklos, tāpēc vairāki izplatītākie sociālie tīkli, kā arī izklaides portāli darbavietas internetā tiem darbiniekiem, kam tie nav vajadzīgi profesionālai lietošanai, esot bloķēti.

«Maxima» nenosaka, ko darbinieks var un ko nevar rakstīt sociālajos tīklos, izņemot gadījumus, kad darba līgumā minēts ierobežojums izpaust uzņēmuma komercnoslēpumus. Līdzīgi noteikumi darbojas arī uzņēmumā «Rimi».

«Valsts kanceleja rekomendācijās komunikācijai sociālajos medijos pārvaldes darbiniekus aicina būt precīziem, taisnīgiem, objektīviem un profesionāliem jebkādos apstākļos,» saka Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Laine Kučinska un piebilst, ka valsts institūciju darbiniekiem pirms informācijas izplatīšanas «jāpārliecinās, vai tā nav konfidenciāla».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu