Jāievēro īpaša piesardzība: gaidāma gada augstākā ultravioletā radiācija

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tuvākajā mēnesī, kā vienmēr vasaras vidū, gaidāma gada augstākā ultravioletā radiācija, tādēļ sauļojoties jāievēro īpaša piesardzība, atgādina mediķi un sinoptiķi.

Ultravioletās radiācijas intensitāti ietekmē ne tikai Saules staru krišanas leņķis, kas visaugstākais ir vasaras saulgriežos, bet arī ozona daudzums stratosfērā, ko mēra Dobsona vienībās. Ilggadējais vidējais ozona slāņa biezums virs Latvijas ir aptuveni 330 Dobsona vienību.

Šopavasar ozona slānis pārsvarā bija nedaudz biezāks nekā pērn, kad saskaņā ar Tartu observatorijas mērījumiem ultravioletā radiācija jūnija beigās un jūlija sākumā brīžiem sasniedza rekordaugstu līmeni - pat 8,6 punktus skalā no nulles līdz 11.

ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes sniegtā informācija liecina, ka pagājušajā nedēļā ozona slāņa biezums virs Latvijas saruka no 350-370 līdz 320-330 Dobsona vienībām, bet nākamnedēļ ozona daudzums stratosfērā, iespējams, samazināsies līdz pat 300 Dobsona vienībām, līdz ar to ultravioletās radiācijas indekss var pietuvoties astotajam līmenim.

Līdz šim augstākā ultravioletās radiācijas indeksa vērtība šajā gadā Rucavā, kur mērījumus veic Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, ir 8.jūnijā reģistrētie 6,6 punkti. Arī šonedēļ saglabājas augsta ultravioletā radiācija - 12.jūnijā indekss paaugstinājās līdz 6,5.

Dienas vidū, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar jutīgu ādu, nelietojot aizsargkrēmu, apdegumus var iegūt 15-20 minūšu laikā. Uzturoties saulē ilgstoši, vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm, nēsāt galvassegu un saulesbrilles.

Laikā no plkst.11 līdz plkst.16 nav vēlams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un baltas smiltis, atstaro ultravioletos starus, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

Nelielai ultravioletās radiācijas devai ir pozitīva ietekme uz cilvēka veselību. Saules stariem iedarbojoties uz ādas pigmentiem, cilvēks iegūst vitamīnu D. Taču pārāk bieža un ilgstoša atrašanās tiešos saules staros laikā, kad ultravioletā radiācija ir augsta, vājina cilvēka imūno sistēmu un būtiski palielina risku saslimt ar ādas un acu slimībām, kā arī veicina ādas novecošanu.

Latvijā pēdējos gados pieaugusi mirstība no ādas vēža, un sauļošanās ir viens no galvenajiem ādas vēža rašanās iemesliem. Saskaņā ar Rīgas Austrumu slimnīcas sniegto informāciju pērn Latvijā reģistrēti 974 jauni saslimšanas gadījumi un 54 ādas vēža pacienti miruši.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu