Saimnieks «pārstrādei desās» nodod izcilu šķirnes ērzeli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Saimnieks Inešu pagasta kautuvē par 136 latiem bija nodevis vienu no labākajiem Latvijas zirgu šķirnes braucamā tipa jaunajiem ērzeļiem Simbolu. Zirgs kautuvē bija nodots «pārstrādei desās», bet tikai liktenīgas nejaušības dēļ viņu izdevies glābt.

«Latvijas Avīze» trešdien vēstī, ka ērzeli Simbolu, sauktu arī par Tornado, savas ķēves aplecināšanai bija noskatījis zootehniķis un zirgu audzētājs Kārlis Zauers, taču nekādi nav varējis sazvanīt tā īpašnieku Juri Birzenieku.

Zauers 13.maijā uzzinājis, ka zirgs atrodas kautuvē «Aibi», bet vēl ir dzīvs. Tālāk jau sekojusi zirga «glābšanas operācija».

Kautuves īpašniekam Zauers piedāvājis 450 latus par zirgu, kurš bijis novājējis, taču veselības problēmu viņam nebija. Simbols nu nokļuvis zemnieku saimniecības «Rūja» stallī.

«Simbols ir viens no labākajiem jaunajiem ērzeļiem, ar ļoti labu tipu – masīvs, bet elegants, bez būtiskām eksterjera kļūdām,» apliecina ieraksts sertificēto Latvijas vaislas ērzeļu katalogā.

Kā vēstī laikraksts, 55 Latvijas zirgu šķirnes braucamā tipa ērzeļu vidū pēc eksterjera Simbols ierindojas pirmajā trijniekā. Kopš 2008. gada ērzelis iekļauts Lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšanas programmā. Tās mērķis ir saglabāt, aizsargāt un pavairot vietējās izcelsmes nozīmīgo šķirņu lauksaimniecības vaislas dzīvniekus, kuri nacionāli un starptautiski ir atzīti par apdraudētu populāciju. Par šādu apdraudētu populāciju atzīti arī Latvijas zirgu šķirnes braucamā tipa dzīvnieki.

Piesakot dzīvnieku programmā, īpašnieks ar parakstu apliecina, ka apņemas to nepārdot, nedāvināt vai nelikvidēt. Ērzelim vai ķēvei piecu gadu laikā jādod vismaz viens pēcnācējs, bet saimnieks katru gadu saņem 200 eiro atbalsta maksājumu. Simbola iepriekšējam īpašniekam Jurim Birzeniekam par ērzeli jau bija samaksāti 800 eiro. Simbolam ir viens pēcnācējs, šogad gaidāmi vēl divi. Ja zirgs būtu nokauts, īpašniekam nāktos atmaksāt atbalsta maksājumus.

Birzenieks, vaicāts par iemesliem, kāpēc Simbolu nodevis kautuvei, nespēj paskaidrot savu rīcību, vien nosaka, ka priecājas par ērzeļa izglābšanu.

Birzenieks ir Latvijas Zirgaudzētāju biedrības biedrs. Biedrības prezidents Edgars Treibergs par notikušo ir pārsteigts: «Ja īpašniekiem rodas kādas problēmas, tad viņi mums zvana un mēs palīdzam atrast kādu, kas šīs saistības pārņem. Šādus zirgus taču normāli cilvēki pārdod, nevis nodod gaļai!»

Pieredzējusī zootehniķe Pērle Strauta Simbola nonākšanu līdz kautuvei nosauc par murgu: «Tas būtu ārprātīgs zaudējums. Šo ērzeli taču vajadzēja turēt kā zeltu, jo mums nav daudz ar tādu izcelsmi un stāju!» Viņa savulaik zirgu paglābusi no kastrēšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu