Nosaka kadastrālo vērtību bāzi 2013.gadam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto noteikumu projektu par kadastrālo vērtību bāzi nākamajam - 2013. gadam.

Tieslietu ministrijas sagatavotajos noteikumos ir no jauna izstrādātās bāzes vērtības, korekcijas koeficienti un rūpniecības apbūves nekustamo īpašumu grupas vērtību zonējums. Valdībai būs arī jāapstiprina visu pārējo nekustamo īpašumu grupu vērtību zonējumi, kas izstrādāti laikā no 2009. līdz 2012.gadam.

Ministrija skaidro, ka nekustamā īpašuma tirgus 2011.gadā lejupslīdi nav uzrādījis, tirgū bija pat vērojams neliels cenu kāpums, līdz ar to kadastrālo vērtību prognozēšana ar cenu krituma tendenci nebija jāveic.

Izmaiņas dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu grupā skar tikai nelielu objektu loku - aptuveni 2%-3% no visas valsts teritorijas. Tās ir vērtību zonas, kurās darījumi ir uzrādījuši vērtību samazinājumu.

Lauku nekustamo īpašumu grupā izmaiņas ir visās pašvaldību lauku teritorijās - bāzes vērtības palielinātas aptuveni par 10%. Izmaiņas veiktas, jo kadastrālo vērtību un darījumu cenu analīze uzrāda, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemju kadastrālās vērtības ir vidēji par 25%-30% zemākas nekā nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas.

Vislielākās izmaiņas skar rūpniecības apbūves nekustamo īpašumu grupu. Rūpniecības apbūves nekustamo īpašumu grupā aptuveni 25% zonu uz 2013.gadu samazināsies zemes bāzes vērtības, attiecīgi samazinot arī īpašumu kadastrālās vērtības. Atsevišķās zonās ir arī neliels vērtību pieaugums - pamatā teritorijās, kas nav ražošanas zonas. Ēku bāzes vērtības izmaiņas skārušas visnotaļ mazāk - samazinājums skar aptuveni 8% vērtību zonu.

Komercdarbības un sabiedriskās apbūves nekustamo īpašumu grupā izmaiņas līdzīgi kā dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu grupā skar nelielu objektu loku aptuveni 2%-3% no visas valsts teritorijas - tās ir vērtību zonas, kurās darījumi uzrādījuši vērtību samazinājumu.

Tomēr ne vienmēr kadastrālo vērtību samazināšana samazinās arī nodokļa maksājumu, un ne vienmēr nodokļa maksājuma pieaugums būs saistīts tikai ar kadastrālās vērtības paaugstināšanos, jo nodokļa apmērs iepriekšējos gados ir regulēts ar nodokļa pieauguma ierobežojumu 25% apmērā, skaidro ministrija.

Patlaban spēkā ir 2011.gadā apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2012.gadam. Ņemot vērā, ka šī bāze ir spēkā tikai 2012.gadā, ir nepieciešami jauni noteikumi.

Kadastrālās vērtības zemei nākamgad valstī kopumā samazināsies par 0,4%, bet ēkām - par 2,1%, būtisks kadastrālās vērtības kritums - par 15% - gaidāms rūpnieciskajā ražošanā izmantotajai zemei, bet palielinājums - par 6% - lauksamniecībā izmantotajai zemei, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Valsts zemes dienests (VZD).

Visās grupās atsevišķiem objektiem kadastrālās vērtības arī palielināsies, kas saistīts arī ar zonējumu robežu maiņu. Līdz ar to, ne visos gadījumos izmaiņas saistāmas ar pēdējā gada laikā notikušajām norisēm tirgū, bet gan ar īpašuma vērtību neatbilstību tirgus situācijai, norāda VZD. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu