Jauniešu nodarbinātību ierobežo stingrās prasības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Vasara ir laiks, kad daudzas ģimenes vēlas savus bērnus nodarbināt, tādejādi atrisinot bērna brīvā laika pavadīšanu un reizē uzlabojot ģimenes materiālo stāvokli. Pirms vairākiem gadiem par valsts finansējumu īstenotā jauniešu nodarbinātības programma vasaras mēnešos dažviet valstī tiek turpināta par pašvaldības budžeta līdzekļiem. Valmieras pilsētas pašvaldība, noslēdzoties valsts finansētajai iniciatīvai, šādu programmu neturpināja, portālu «Apollo» informēja Inese Pabērza, Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja.

Valmieras pilsētas pašvaldības izpilddirektors Jānis Baiks atzina, ka jauniešu nodarbinātībai ir duāls raksturs:

«Mēs esam to rūpīgi izvērtējuši, arī finansiāli varētu atļauties. Taču tiesības normas, kas regulē jauniešu nodarbinātību no 13 gadu vecuma, ļoti strikti ierobežo to darbu apjomu, veidu, kā arī apstākļus un vidi, kādos skolēni drīkst strādāt. Piemēram, «no mācībām brīvajā laikā var nodarbināt vieglā, bērna drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai nekaitīgā veidā» (LR Darba likuma 34.pants). Bērniem un jauniešiem atļauts novākt ražu un ārstniecības augus, tīrīt apavus, šķirot un gludināt veļu vai sakopt laukumus un skvērus, kā arī veikt citus līdzīgus darbus, no kuriem tādā pilsētā kā Valmiera varam piedāvāt tikai teritoriju sakopšanu. Taču jauniešus nodarbinot, nedrīkst izmantot nedz zāles pļāvējus, nedz citus mehanizētus darba rīkus. Turklāt šajos darbos jau esam iesaistījuši vairāk nekā 60 pieaugušos, bezdarbniekus, kas strādā valsts līdzfinansētas programmas ietvaros. Plānots, ka turpmākajos mēnešos šajos darbos iesaistīto personu skaits vēl tiks palielināts.»

Pašvaldības izpilddirektors uzskata, ka sezonālais darbs, īpaši skolas vecuma bērniem, izplatīts un pieejams ir vairāk ārpus pilsētas. Tāpat katram pašam ir iespējams iesaistīties mājas darbos, ogu, sēņu u.c. labumu vākšanā, šim rūpalam arī valsts devusi «zaļo gaismu». Zināms, ka arī pilsētas lielākie uzņēmumi vasaras sezonā izvēlas nodarbināt jauniešus, veidojot apmaksātas prakses vietas, taču šādiem darbiem jau nepieciešamas konkrētas iemaņas. Arī pašvaldības uzņēmumos vasarās strādā jaunieši, taču tikai tādos darbos, ko pieļauj tiesību normas.

«Valmieras pilsētas skolās ir aptuveni 2000 izglītojamie vecumā no 13 līdz 18 gadiem. Apmierināt visu ģimeņu vēlmes un vajadzības nodarbināt bērnus vasaras sezonā nav iespējams. Valmieras pilsētas pašvaldība uzskata, ka skolēnu galvenais uzdevums ir konkrētajā vecumā apgūt izglītību, mēs «maksājam» par skolēnu «galveno darbu»- mācīšanos, dažādi stimulējot tos skolēnus, kuri mācās labi un teicami, piedalās olimpiādes, izstrādā zinātniski pētnieciskos darbus, sporto u.tml. Lai sekmētu lietderīgu brīvā laika pavadīšanu, līdzfinansējam nometnes u.c. brīvā laika aktivitātes, kas norisinās vasarā. Savukārt tiem jauniešiem, kuri vēlas iegūt jaunas iemaņas, tiek piedāvāts brīvprātīgais darbs pilsētas svētkos un citos pasākumos,» pauž J.Baiks.

«Nodarbinātības veicināšanā mums prioritāri ir sekmēt tādu darba vietu rašanos, kuros varētu tikt nodarbināti ekonomiski aktīvie valmierieši darbspējas vecumā. Bezdarba līmenis Valmierā joprojām ir ap 10%, kas ir pietiekami augsts.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu