Jūlija pirmajā nedēļā Rīgu pieskandinās mūzikas festivāls «Rīgas ritmi»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Jūlija pirmajā nedēļā Rīgu pieskandinās mūzikas festivāls «Rīgas ritmi», kas piedāvās gan koncertus, gan arī meistarklases un «Showcase» programmu.

Kā šodien žurnālistiem stāstīja festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns, kopš iepriekšējā festivāla vasaras programmas ir apritējis gads, kura laikā uzrunāti ārvalstu dažādām godalgām apbalvoti mūziķi, no kuriem lielākā daļa Rīgā viesosies pirmo reizi.

«Rīgas ritmi» nav tikai festivāls ar koncertiem. Jau 16 gadus festivāls rīko meistarklases, dodot iespēju pašmāju mūziķiem papildināt zināšanas pie ārvalstu mūziķiem.

Meistarklases, kurām interesenti vēl var pieteikties līdz jūnija beigām, paredzētas jauniem, talantīgiem mūziķiem un zinātkāriem interesentiem. Meistarklases vadīs pasaulē atzīti mākslinieki un pedagogi - komponists un pianists Antonio Čaka, vācu trombonists Nils Vograms, amerikāņu basģitārists Viktors Beilijs, tango orķestris «Astillero», kā arī vokāliste Dominika Īda.

Īda ir ne tikai pieprasīta vokālā pedagoģe, bet arī džeza dziedātāja un komponiste. Viņa pasniedz vokālās nodarbības prestižajā Jaunanglijas konservatorijā. Viņas skoloto dziedātāju vidū daudz tādu, kas saņēmuši «Grammy» balvas, norādīja Briežkalns.

Savukārt jau sešus gadus festivāls piedāvā «Showcase» programmu. Tas ir būtisks festivāla elements, kura mērķis ir iepazīstināt ārzemju producentus, festivālu rīkotājus un menedžerus ar Latvijas džeza, improvizācijas un pasaules mūzikas izpildītājiem. Šis ir veids, kā Latvijas mūziķi var sevi popularizēt, gūstot jaunus sadarbības partnerus. Piemēram, pateicoties dalībai «Showcase» programmā, 2009.gadā grupa «Cosmos» viesojās Otavas džeza festivālā, bet pērn Briežkalna kvintets koncertēja Ņujorkas prestižajā džeza klubā «Blue Note», informēja programmas projektu vadītāja Laima Skrūdere.
Pateicoties iepriekšējā gada «Showcase» programmai, izveidojies kopīgs projekts amerikāņu basģitāristam Viktoram Beilijam ar Kārļa Vanaga vadīto «City Jazz Big Band», kuru koncerts būs baudāms festivālā, gan arī citviet Eiropā.

Šogad festivāla «Showcase» programmu apmeklēs mūzikas eksperti no ASV, Īrijas, Izraēlas, Lielbritānijas, Beļģijas, Šveices, Somijas un Itālijas.

Rīgas Kongresu namā «Rīgas ritmi» trīs vakarus pēc kārtas ļaus baudīt dubultkoncertus. 5.jūlijā Rīgas Kongresu namā uzstāsies «Nils Wogram Nostalgia Trio» un viena no spilgtākajām mūsdienu pianistēm pasaulē - Hiromi. Savukārt 6.jūlijā koncertēs «Antonio Ciacca Quintet» un Argentīnas tango grupa «Astillero», bet 7.jūlijā Rīgas Kongresu namā muzicēs Viktors Beilijs un «City Jazz Big Band», kā arī uzstāsies viena no Spānijas ekstravagantākajām dziedātājām Buika.

Festivāla laikā bezmaksas festivāla programmu varēs baudīt atpūtas parkā «Egle», kur uzstāsies Sofia Rubina, Kārlis Auzāns un «Nepieradinātā folka orķestris», «Nils Wogram Trombone Show», džeza kvintets «North By Northeast» un Intars Busulis.

«Rīgas ritmu» programma būs baudāma arī klubā «Artelis», kur notiks koklētājas Laimas Jansones, «North By Northeast», trio «Sawadu», «Carl Winther Trio», muzikālā projekta «Canvas Roussel» un Dominikas Īdas koncerts.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende minēja, ka festivāla «Rīgas ritmi» rīkotāji ir paraugs Latvijas kultūrā, jo 16 gadus jau festivāls aug un attīstās. Festivāls ir pierādījis to, ka ir iespējams pulcēt daudz klausītāju, ka Latvijas mūziķiem ir iespējams kļūt par pieprasītiem māksliniekiem ārzemēs. Tāpat festivāls, organizējot meistarklases, ir devis ieguldījumu mūziķu izglītošanā.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla koncertiem var iegādāties «Biļešu servisa» kasēs un internetā «bilesuserviss.lv». Festivāla rīkotāji biļetēm piedāvā gan dažādas akcijas, gan arī atlaides.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu