LTV un TV3 sižetos par traģēdiju uz Vanšu tilta saskata ētikas normu pārkāpumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) 14.jūnija sēdē izskatīja Latvijas Televīzijas (LTV) un TV3 veidotos 7.jūnija ziņu sižetus, kur tika atspoguļota pašnāvība, cilvēkam nolecot no Vanšu tilta vantīm.

Kā informē padome, ņemot vērā, ka sižetos ir saskatāmas profesionālās ētikas pārkāpumu pazīmes, NEPLP nolēma aicināt LTV Programmu padomi izvērtēt šo pašnāvības atainošanu 7.maija raidījuma «Panorāma» sižetā atbilstoši vispārpieņemtajiem žurnālistu profesionālās ētikas principiem pašnāvību atspoguļošanā un LTV Rīcības kodeksam

Tāpat padome arī nolēma aicināt izvērtēt pašnāvības atspoguļošanu LTV un TV3 ziņu sižetos Latvijas Žurnālistu asociācijai un Latvijas Žurnālistu savienībai, izmantojot profesionālās pašregulācijas iespējas.

NEPLP aicina LTV Programmu padomi un abas žurnālistu profesionālās organizācijas sniegt atzinumus šajā jautājumā.

Padomes locekle Aija Cālīte-Dulevska «Twitter» vietnē pēc sēdes rakstīja, ka šo padomes viedokli nav atbalstījusi, balsojot pret.

Biznesa portālam «Nozare.lv» viņa skaidroja, ka atbalsta jautājuma izvērtēšanu profesionālajā vidē, tomēr, viņasprāt, jautājums ir vērtējams arī no cilvēciskās ētikas viedokļa, un padome varēja sniegt arī plašāku vērtējumu. Viņa pauda viedokli, ka šis gadījums neradās ne no kā un tas ir vērtību trūkuma rezultāts.

Cālīte-Dulevska arī pauda vērtējumu, ka visiedarbīgākais bija «Latvijas Neatkarīgās televīzijas» sižets, kur cilvēks parādīts Vanšu tilta smailē un nākamajā kadrā viņa tur vairs nebija. NEPLP locekle uzskata, ka ar to pietiktu, lai pievērstu uzmanību pašnāvību problēmai.

Viņa arī teica, ka no pusaudžiem dzirdējusi nosodījumu par tiešraidi internetā no notikuma vietas, novērtējot to kā cinisku pieeju šādā traģiskā brīdī. Pēc NEPLP pārstāves domām, ir jābūt arī kam neaizskaramam, kas paliek tikai paša cilvēka dzīvē. Nepatīkamas sajūtas izraisījusi arī tiešraides provocētā diskusija komercradio, kas tiek skaidrota kā melnais humors.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu