Ko apavi stāsta pār to valkātājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Kanzasas Universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka cilvēki spēj nolasīt ap 90 procentiem svešinieka personības iezīmju, vien paskatoties uz tā apaviem.

«Apavi nodod nelielu, taču nozīmīgu informāciju par to valkātājiem,» teikts akadēmiskajā žurnālā «Journal of Research in Personality» publicētajā rakstā. «Apavi kalpo praktiskam nolūkam, taču tie ar simbolisku ziņojumu palīdzību dod neverbālas norādes. Cilvēki pievērš uzmanību tam, kādus apavus valkā citi.»

Pētījumā atklāta saikne starp apaviem un to valkātāja vecumu, dzimumu, ienākumiem, politisko pārliecību un citām personības iezīmēm, tostarp emocionālo stabilitāti.

Vadošais pētnieks Omri Gilats sacīja, ka svešinieki novērtē viens otru pēc apavu modeļa, cenas, krāsas un stāvokļa.

Pētījumā piedalījās 63 Kanzasas Universitātes studenti, kuri aplūkoja 208 attēlus, kuros bija redzami pētījuma dalībnieku visbiežāk valkātie kurpju pāri. Nofotografētie aizpildīja anketu par to izteiktākajām personības iezīmēm.

Zinātnieki noskaidroja, ka cilvēki ar augstākiem ienākumiem biežāk valkā dārgus apavus, savukārt ekstraverti cilvēki izvēlas spilgtākas kurpes.

«Praktisku un funkcionālu» apavu valkātāji lielākoties izrādījās «patīkami» cilvēki, turpretī zābakus līdz potītēm nēsāja «agresīvas» personības.

Taču apavus, kas «izskatās neērti», biežāk izvēlas mierīgi cilvēki, teikts pētījumā.

«Ir daudz apavu modeļu, zīmolu, stilu un funkciju. Šīs daudzveidības dēļ apavi var saturēt personisku informāciju, bet vai tas patiešām tā ir? Mēs uzskatām, ka atbilde ir «jā»,» raksta pētījuma autori.

Zinātnieki uzskata, ka cilvēki, kuriem pieder vairāki jauni apavu pāri vai kuri par tiem ļoti rūpējas, pārlieku uztraucas par to, kā citi vērtē viņu izskatu.

Pētījumā noskaidrots, ka apavi atspoguļo arī to valkātāja politisko pārliecību. Liberāļi nēsājot «noplukušākas un lētākas» kurpes, salīdzinot ar citām grupām, teikts pētījumā.

Pētnieki atzina, ka dažkārt cilvēki izvēlas apavus, kas maskē to personiskās īpašības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu