Bezmaksas grāmata vecākiem par bērnu drošību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijā bērnu nopietno traumu statistika aizvien ir nemainīgi augsta, tādēļ atkārtoti izdota ģimenes portāla «mammamuntetiem.lv» grāmata par bērnu drošību «Kā nosargāt sava bērna dzīvību». Grāmatu ikviena mamma un tētis var saņemt bez maksas!

Latvija Eiropas Savienības valstu vidū jau vairākus gadus saglabā pirmās pozīcijas pēc bērnu traumu (tai skaitā nāves gadījumu) statistikas, turklāt pērnā gada vasarā bērnu traumu skaits pat ievērojami pieauga - Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) vien ieradās par 600 bērniem vairāk nekā pērn.

Latvijā dažādi sadzīvē gūti ievainojumi un nelaimes gadījumi ir galvenais nāves cēlonis bērniem un galvenais iemesls, kādēļ bērni nonāk slimnīcā. Tas ir arī iemesls bērnu invaliditātei, kas mūža garumā var ierobežot bērna, jaunieša un pieaugušā dzīves kvalitāti. Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumi, kā arī Latvijas mediķu novērojumi liecina, ka pat vairāk nekā 50% gadījumos bērni traumas gūst tieši mājās.

Tiek lēsts, ka viens no lielākajiem nelaimju skaita iemesliem ir informācijas trūkums par to, kas ir bērnam droša vide. Trīs no četriem nelaimes gadījumiem, kuros cietuši bērni, ir bijis mūsu, pieaugušo, spēkos novērst! – vēstī PVO aprēķini. «Bērnu nāvi un dažādos ievainojumus mēs, vecāki, varam novērst, ja vien zinām lielākos riskus, kas apdraud mūsu bērnus. Daudzus bīstamos momentus mēs pat neiedomājamies, piemēram, ka Latvijā iecienītais, krāšņais istabas augs dīfenbahija ir ļoti indīgs, un ka mazās baterijas, ko plaši izmanto rotaļlietās, norītas pat apdraud bērna dzīvību. Būtu ļoti vērtīgi, ja ārsti jaunajiem vecākiem atcerētos pastāstīt par bērnu drošības tematiku,» uzskata Inga Akmentiņa-Smildziņa, ģimenes portāla «mammamuntetiem.lv» vadītāja un drošības grāmatas autore.

«Ikviena vecāka vēlme ir radīt saviem bērniem drošu vidi, kurā tie varētu izaugt veseli un laimīgi. Taču diemžēl statistika liecina, ka Latvija aizvien ieņem vienu no pirmajām vietām Eiropas Savienībā bērnu traumatisma ziņā. Tā iemesli ir vecāku neuzmanība, nepietiekama atbildība un zināšanu trūkums. Tādēļ Veselības ministrija sadarbībā ar ģimenes portālu «mammamuntetiem.lv» radusi iespēju atkārtoti izdod grāmatiņu, kurā vienkāršā veidā aprakstīti iespējamie riski, kas var apdraudēt bērnu drošību, un ietvertas pamācības, kā rīkoties, kad nelaime jau piemeklējusi. Atkārtoti izdodot šo grāmatiņu, mēs īpaši ceram, ka tajā ietvertās zināšanas saņems jaunie vecāki un tie topošie vecāki, kuri gatavojas mazuļa ienākšanai ģimenē,» skaidro veselības ministre Ingrīda Circene.

Kā palīdzēt bērnam, ja viņš ir aizrijies; kā veikt mākslīgo elpināšanu; kā pareizāk rīkoties, ja iekož suns, bite, čūska vai kāda cita dzīvā radība – grāmatā sniegti ieteikumi ne vien bērnam drošas vides iekārtošanā, bet arī, kā sniegt pirmo palīdzību, ja nelaime ir jau notikusi.

Padomu grāmata par bērnu drošība «Kā nosargāt sava bērna dzīvību» pirmreizēji tika izdota 2011. gada jūnijā 20 000 eksemplāros. Arī pērn vecāki grāmatu varēja saņemt bez maksas – gan pie saviem ģimenes ārstiem un dzemdniecības iestādēs visā Latvijā, gan arī «mammamuntetiem.lv» redakcijā. «Vecāki vēlas saviem bērniem iekārtot drošu dzīves vidi – par to pārliecinājāmies, redzot, cik strauji no mūsu redakcijas «pazuda» pirmā drošības grāmata. Katru gadu rodas jauni jaunie vecāki, un arī viņiem ir jāsniedz zināšanas par mazuļa drošību, tāpēc esam gandarīti, ka šogad grāmatas drukas izmaksas varēja segt Veselības ministrija,» teic grāmatas veidotāja I.Akmentiņa-Smildziņa, atzīmējot, ka pēc grāmatas rindām nāca ne vien vecāki un vecvecāki, bet arī ģimenes ārsti, lai izdevumu nodotu saviem pacientiem.

Atkārtoti izdotā grāmata «Kā nosargāt sava bērna dzīvību» saturiski nav mainījusies, taču Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālisti to ir papildinājuši, atbilstoši jaunākajām starptautiskajām vadlīnijām pirmās palīdzības sniegšanā..

Grāmatā ir iekļauti 8 jauni krāsojami zīmējumi, kuros atainotas riskantas situācijas, kuras bērnam jāiemācās atpazīt. Tāpat ir mainīts dizains – nu tas ir košs un dzīvespriecīgs.

Grāmatā informāciju snieguši daudzi Latvijā atzīti mediķi un savas nozares speciālisti, piemēram, Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga, BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs, profesors Aigars Pētersons un BKUS bērnu ķirurgs traumatologs Jānis Upenieks, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes ārsts, sertificēts pirmās palīdzības pasniedzējs Roberts Fūrmanis u.c.

Grāmatu «Kā nosargāt sava bērna dzīvību» iespējams saņemt portāla «mammamuntetiem.lv» redakcijā Rīgā, Brīvības ielā 40 (ieeja pagalmā) vai lejupielādēt no www.mammamuntetiem.lv. Tāpat vecāki grāmatu var jautāt savam ģimenes ārstam vai dzemdniecības iestādēs visā Latvijā.

Ģimenes portāla «mammamuntetiem.lv» un nodibinājuma «Fonds Mammām un Tētiem» padomu grāmata vecākiem par mazajiem līdz 6 gadu vecumam izdota ar Latvijas republikas Veselības ministrijas un apdrošināšanas kompānijas «Seesam»  finansiālu atbalstu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu