ANO novērotāji aptur savu misiju Sīrijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Uz Sīriju nosūtītie ANO novērotāji aptur savu misiju, sestdien paziņoja misijas vadītājs ģenerālmajors Roberts Mods.

Runājot par vardarbības eskalāciju pēdējās desmit dienās, risku novērotājiem un «pušu nevēlēšanos meklēt miermīlīgu atrisinājumu», Mods paziņoja, ka misija «pārtrauc savas darbības».

Misija bija nosūtīta novērot ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana plānā paredzēto pamieru, kurš formāli stājās spēkā 12.aprīlī, tomēr tā arī nav ticis ievērots.

Kopš 12.aprīļa nogalināti vismaz 3353 cilvēki, no tiem 2302 pēdējā mēneša laikā, pavēstījusi cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Syrian Observatory for Human Rights».

«Pēdējās desmit dienās visā Sīrijā pastiprinājusies bruņota vardarbība,» teikts Moda paziņojumā. «Pusēm neesot vēlmei rast miermīlīgu pāreju un uzsvars uz militāro pozīciju izvēršanu palielina zaudējumus abās pusēs: katru dienu tiek nogalināti nevainīgi mierīgie iedzīvotāji, vīrieši, sievietes un bērni.»

«Tas arī rada ievērojamus riskus mūsu novērotājiem. Šajā augsta riska situācijā UNSMIS (ANO novērošanas misija Sīrijā) aptur savas darbības,» sacīja Mods.

Novērotāji neveiks patruļas un līdz tālāku rīkojumu saņemšanai paliks savās vietās, kā arī tiks ierobežota saskarsme ar pusēm, norādīja ģenerālmajors.

Mods sacīja, ka darbības apturēšana tiks pārskatīta katru dienu un «operācijas atsāksies, kad mēs redzēsim, ka situācija ir mums piemērota mūsu mandātā noteikto darbību veikšanai».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu