Grieķijā notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Grieķijā svētdien notiek otrās parlamenta ārkārtas vēlēšanas sešu nedēļu laikā, jo pēc 6.maijā aizvadītajām vēlēšanām politiķiem tā arī neizdevās vienoties par jaunas valdības izveidi.

Grieķijas vēlēšanu rezultātus ar bažām gaida visa pasaule, jo tie var būt liktenīgi ne tikai Grieķijai, bet visai eirozonas nākotnei.

6.maijā aizvadītajās parlamenta vēlēšanās aptuveni 70% vēlētāju nobalsoja par partijām, kas iestājās pret skarbajiem taupības pasākumiem, kas apmaiņā pret aizdevumiem apsolīti starptautiskajiem kreditoriem.

Atbilstoši jaunākajiem aptauju datiem populārākās partijas ar aptuveni vienādu atbalstītāju skaitu ir Kreiso radikāļu koalīcijai (SYRIZA) un konservatīvā partija «Jaunā demokrātija».

SYRIZA ir solījusi atteikties no glābšanas programmas, un pat tās partijas, kas iepriekš atbalstīja taupības pasākumus, tagad uzstāj, ka būtu jāpārskata aizdevuma noteikumi.

Paredzams, ka arī pēc šīm vēlēšanām izveidot valdību nebūs viegli, lai gan uzvarētāju partijas, iespējams, būs vairāk noskaņotas uz kompromisiem, nekā pēc iepriekšējām vēlēšanām.

Eiropas līderi ir vairākkārt uzsvēruši, ka aizdevuma nosacījumus pārskatīt nedrīkst un Grieķijai ir jāpilda saistības, ko tā uzņēmusies, tostarp nākamo divu gadu laikā jāatrod veids, kā ietaupīt 11,5 miljardus eiro.

Ja Grieķija atteiksies ievērot savas saistības, atsevišķas eirozonas dalībvalstis uzstās, lai Atēnas pamet vienotās valūtas zonu, un nākamais aizdevuma maksājums tai netiks pārskaitīts.

Nesaņemot šo naudu, Grieķijai ātri vien aptrūksies līdzekļu un nebūs par ko izmaksāt algas un pensijas un veikt citus maksājumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu