Īrijā sākas pirmā pasaules latviešu ģimeņu nometne «3x3»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šodienas līdz 24.jūnijam Īrijā Lārčhilā Viklova kalnos pie Dublinas notiks pirmā pasaules latviešu ģimeņu nometne «3x3», kas kopā pulcēs 82 Īrijas, Lielbritānijas un Zviedrijas latviešus,  informēja nometnes padomes locekle un nometnes avīzes «Trejlapis» redaktore Sandra Bondarevska.

Nometnes vadītājas un «3×3» Īrijā padomes priekšsēdētājas pienākumus uzņēmusies Ilze Ceiča.

«Īrijas «3x3» sākām gatavot pagājušā gada septembrī un jau decembrī izsludinājām pieteikšanos nometnei. Savu mājaslapu «www.3x3.ie» palaidām tautās janvārī. Jāsaka godīgi, ka sākumā interese bija liela, taču cilvēku pieteicās ļoti maz, jo dalības maksa bija visai augsta, un vienīgais atbalsts, taču ļoti nozīmīgs, bija finansējums, ko mums jau pašā nometnes sākumā piešķīra Pasaules Brīvo latviešu apvienība. Lai padarītu nometni dalībniekiem pieejamāku, gatavojām un iesniedzām vairākus projektu pieteikumus,» stāstīja Bondarevska.

Jau janvārī organizatori uzzinājuši, ka ar Eiropas Latviešu apvienības līdzdalību pērn decembrī iesniegtais projekts Kultūras ministrijas atbalsta programmā «Integrācijas pasākumi 2011» ir atbalstīts, un nometnei ir piešķirts kaut arī neliels, tomēr papildu finansējums.

Īrijas latviešu ģimenes aktīvi interesējās par nometni, vaicājot vai nometnē drīkstēs piedalīties arī jaukto ģimeņu locekļi, kas nav latvieši, jo daudzi latvieši šeit ir apprecējušies ar īriem. «Tas mūs pamudināja domāt arī kultūru apmaiņas virzienā latvieši-īri, un pēc mēneša sadarbībā ar Latvijas biedrību «Trīs reiz trīs» kopīgi sagatavojām projekta pieteikumu Eiropas Savienības Pieaugušo izglītības programmai «Grundtvig», kas paredzēja pieredzējušās «3x3» nometņu un ieviržu vadītājas, arī «Trīs reiz trīs» priekšsēdes Ineses Krūmiņas līdzdalību nometnē,» teica Bondarevska.

Krūmiņa Īrijā vadīs nodarbību ciklu «Latviska virtuve» un «Jāņu mācība», un tieši viņas nodarbībās ir plānots iesaistīt īrus, kuriem interesē latviešu tautas tradīcijas un kultūra. «Papildus sagatavojām un nosūtījām arī projektu pieteikumu ASV Latviešu fondam un Dublinā 17.martā, kad svin Sv.Patrika dienu, sarīkojām arī labdarības pasākumu-balli, kurai atsaucās Radio SWH zvaigznes Kaspars Upaciers, Normunds Rutulis un Andris Zeibots, kā arī grupa «UFO». Tas vienlaicīgi bija gan jautrs pasākums ar māksliniekiem no Latvijas, gan atbalsts «3x3» nometnei, gan lieliska Īrijas «3x3» reklāma raidījumā «Bē-Bē brokastis»,» par nometnes sagatavošanā ieguldīto darbu stāstīja Bondarevska.

Pateicoties «Grundtvig» un Latviešu fonda atbalstītajiem projektiem, kā arī saliekot kopā visas donoru naudas, dalības naudu varēja samazināt teju uz pusi, turklāt aicināt uz nometni vairākus brīvprātīgos palīgus. Nometnes vadībai ir īpašs prieks, ka nometnē piedalīsies gandrīz visu, apmēram desmit latviešu nedēļas nogales skoliņu pārstāvji, tādējādi nodrošinot nometnē iegūto zināšanu un iemaņu tālāku izmantošanu un pielietošanu pēc nometnes.

Nometne notiks īru skautu bāzē, kur var uzņemt tikai 82 dalībniekus, tādēļ vairākiem interesentiem nācies atteikt dalību ierobežoto vietu skaita dēļ. «Vēl joprojām cilvēki interesējas par nometni, īpaši Jāņu svinībām. Mums ir visai grūti cilvēkiem izskaidrot, ka līgošana nometnē nav atsevišķa balle ar šašlikiem, bet gan loģisks noslēgums Jāņu mācības ievirzei, nometņotājiem, kuri šiem svētkiem gatavojas visu nedēļu, būvē pūdeli, pin ozolu vainagus, sien sieru, mācās dziesmas un dara citus darbus, gatavojoties līgošanai,» teica Bondarevska.

Galvenokārt dalībnieki nometnē piedalīsies pirmoreiz, tomēr ir arī tādi dalībnieki, kuriem nav jāstāsta, ko nozīmē, piemēram, nīkšana. Viņi saprot, kā darbojas ievirzes, kā norit nometnes ikdienas dzīve, kādi ir «3x3» noteikumi, stāsta nometnes organizatore.

Ieviržu vadītāji pārsvarā ir cilvēki ar 40 un 50 nometņu pieredzi, un brauc uz Īriju no citām valstīm, lai gan tai pat laikā, piemēram, radošās mākslas un veidošanas ievirzes vadītāja ir Īrijas latviete, māksliniece Ilva Krama, kura ne tikai Īrijā strādā par mākslas pedagogu, bet bijusi ievirzes vadītāja arī divās «3x3» nometnēs Latvijā.

Nometnē būs vairākas ģimenes, kas būs pārstāvētas visās trīs paaudzēs. Jaunākajam nometnes dalībniekam ir trīs mēneši un vecākajam tuvu pie 80 gadiem.

Nometnes norisē piedalīsies arī nometnes iniciators Latvijas vēstnieks Īrijā Pēteris Kārlis Elferts, «3x3» idejas autore un dibinātāja pasaulē Līga Ruperte, baltu filologs Austris Grasis, aktieri Laila un Jānis Kirmuškas, vēsturnieks Andris Tomašūns, Latvijas «Trīs reiz trīs» priekšsēde Krūmiņa. Ieviržu vadītāji ir arī no Latvijas, Kanādas un ASV.

Kā ziņots, nometnē plānotas 10-12 ievirzes - latviešu valoda, folklora, keramika, pļavas mācība, alus brūvēšana, latviskā virtuve, latviskā pirts, Jāņu mācība, ģimeņu seminārs, vilku mācība, Latvijas vēsture, nodarbības visjaunākajiem bērniem »½ x ½», leļļu teātris.

«3x3» ir pasaules latviešu ģimeņu nometnes, kurās pulcējas latvieši trijās paaudzēs - bērni, vecāki, vecvecāki, lai koptu latviskās tradīcijas. Šogad «3x3» nometnes Latvijā notiek Kocēnos un Kandavā, Sidnejā, Austrālijā, Anglijā un Katskiļos, un Garezerā ASV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu