Kad un kā izsaukt ātro palīdzību?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

Vai tu zini, kā pareizi rīkoties un uz kādu tālruņa numuru zvanīt, ja notikusi nelaime?

113 – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālrunis, pa kuru visātrāk (tieši, nepastarpināti) var sazvanīt mediķus. Sazvanāms gan no fiksētajiem, gan mobilajiem tālruņiem.

112 – glābšanas dienesta tālrunis, pa kuru var izsaukt ugunsdzēsējus un policiju, un, ja nepieciešams, dispečere operatīvi savienos ar neatliekamo medicīnisko palīdzību. Sazvanāms gan no fiksētajiem, gan mobilajiem tālruņiem.
/ Citus palīdzības tālruņu numurus skati šeit - grāmatā «Kā nosargāt sava bērna dzīvību»

RĪCĪBA NEGADĪJUMA VIETĀ

• Saglabā mieru! Panika ir bieža vecāku sabiedrotā, bet miera saglabāšana ir ārkārtīgi nepieciešama!

• Norādi, kuram jāizsauc neatliekamā medicīniskā jeb ātrā palīdzība! Ja notikusi nelaime, uzrunā konkrētu cilvēku, kuram no blakus esošajiem ir jāizsauc palīdzība. Ja negadījuma vietā ar cietušo esi viens, mediķiem zvani brīdī, kad cietušais atrodas drošībā.

Zvanot uz 113, dispečeram obligāti izstāsti:
– cietušā atrašanās vieta – pilsēta vai pagasts, novads, iela, mājas numurs,
   durvju kods, stāvs utt.;
– kas noticis un ka cietušais ir bērns (!);
– cik cietušo vai saslimušo;
– nepārtrauc sarunu, pirms to nav izdarījis dispečers! Ja situācija ir kritiska, dispečers telefonsarunu pāradresēs NMPD Operatīvā vadības centra vecākajam dežūrārstam, kurš varēs dot pirmos padomus, ko darīt un kā bērnam palīdzēt līdz ātrās palīdzības brigādes ierašanās brīdim. Piemēram, aizrīšanās gadījumā bērns bez elpas nevar izturēt ilgāk par dažām minūtēm, tāpēc palīdzība jāsniedz nekavējoties, kamēr mediķi vēl ceļā...
Taču atceries – ārsts pa tālruni varēs palīdzēt tikai tad, ja saglabāsi mieru un ieklausīsies viņa padomos!

KAD SAUKT ĀTRO PALĪDZĪBU? DAŽĀDAS SITUĀCIJAS

Zvani 113 ātrajai palīdzībai šādos gadījumos:
• pēkšņa saslimšana, trauma, nelaimes gadījums;
• pēkšņi sirdsdarbības traucējumi, sāpes sirds apvidū, auksti sviedri, samaņas
  zudums;
• dzīvībai bīstama jebkuras izcelsmes asiņošana;
• pēkšņs elpas trūkums, smakšanas lēkmes vai aizdusa;
• pēkšņas sāpes rokās vai kājās, roku vai kāju aukstums, bālums;
• pēkšņas sāpes vēderā, saindēšanās, vemšana, intensīva caureja;
• pēkšņi apziņas traucējumi, krampji, ģībonis, galvas vai muguras sāpes, jušanas vai kustību traucējumi;
• pēkšņas sāpes jostas un krustu apvidū vai urinācijas traucējumi;
• smagas alerģiskas reakcijas.

Ja no tuvākās slimnīcas dzīvojat vairāku stundu brauciena attālumā, noteikti zvaniet 113, nevis centieties bērnu slimnīcā nogādāt paši! Jo NMPD brigādes ir izvietotas tā, lai mediķi pie cietušā mazā cilvēka ierastos pilsētās lielākoties 10–15 minūšu laikā, bet lauku teritorijās – līdz 25 minūšu laikā. Valstī darbojas vienots dienests, un uz izsaukumu izbrauc tuvākā brīvā brigāde, tāpēc palīdzība tiek sniegta operatīvi.

Zvani 113 ātrajai palīdzībai, ja bērnam ir:

• Paaugstināta temperatūra. Tā kļūst bīstama situācijās, ja to nevar mazināt, lietojot medikamentus. Ja temperatūra kāpj virs 39,5 grādiem, tad, it īpaši bērniem līdz 3 gadu vecumam, tas var izsaukt krampjus.

• Šķidruma zudums. Ja bērnam ir paaugstināta temperatūra vai izteikta cau- reja un viņš atsakās dzert vai arī jūtams, ka mazulis ar uzņemto šķidrumu nekompensē tā zudumu, tad atūdeņošanās var iestāties dažu stundu laikā.

• Galvas traumas. Jebkura galvas trauma var būt bīstama dzīvībai. Pēc kri-
tiena, kurā savainota galva, simptomi var attīstīties vairāku stundu laikā, tāpēc bērns vecākiem rūpīgi jānovēro. Mediķim cietušais ir jāatrāda, ja viņš kļūst apātisks, miegains, sākas vemšana, krampji, bezsamaņa vai ja pēc kritiena ir bijis samaņas zudums – kaut vai īslaicīgs!

• Lūzumi. Līdz mediķu ierašanās brīdim necenties lūzumu nosiet vai fiksēt! Vislabāk, ja parūpēsies, ka bērns traumēto vietu tur miera stāvoklī, piemēram, atgūlies gaida mediķu brigādi.

• Elektrotraumas. Pat ja pēc elektrotraumas bērnam nav sūdzību, viņš jānogādā slimnīcā, jo pēkšņa sirds apstāšanās var notikt arī pēc 24 stundām.
Slīkšana. Ja bērns ir bijis pakļuvis zem ūdens, viņu vajadzētu nogādāt slimnīcā,

• Slīkšana. Ja bērns ir bijis pakļuvis zem ūdens, viņu vajadzētu nogādāt slimnīcā, lai konsultētos ar mediķiem vai novērstu iespējamos sarežģījumus, kādi var attīstīties pēc slīkšanas.

• Indīga kukaiņa dzēliens mutē. Ja bērnam mutē iedzēlusi bite, lapsene vai irsis, var sākties mutes gļotādas un elpošanas ceļu tūska un smakšana, tāpēc vienmēr jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Informācija no mammamuntetiem.lv grāmatas «Kā nosargāt sava bērna dzīvību»

Mēs, mammamuntetiem.lv, kopā ar Veselības ministriju esam izdevuši grāmatu par bērnu drošību «Kā nosargāt sava bērna dzīvību». Tu to vari saņemt bez maksas!
Nāc uz mammamuntetiem.lv redakciju Rīgā, Brīvības ielā 40 (pagalmā), iepriekš piezvanot - 67217065.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu