Bijušajā Ķirsona īpašumā saimnieko krievu miljonārs, kuru meklē Interpols

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Viena no Latvijas gleznainākajām vietām blakus Gaiziņkalnam, kurā līdz šim saimniekoja Gunārs Ķirsons, nonākusi Krievijas izcelsmes oligarha Jurija Šeflera īpašumā, ziņo Latvijas televīzijas raidījums «De facto».

Krievu miljonārs šobrīd meklē iespējas paplašināt jauniegūto īpašumu, piedāvājot arī apkārtējo māju īpašniekiem pārdot zemi.

Līdz šim zemes īpašums tautā bija pazīstams kā Ķirsona muiža, ar Lido slēpošanas kalnu un viesnīcu. Gaiziņkalna īpašums bija viens no uzņēmēja Gunāra Ķirsona sapņu projektiem, taču lielo parādu dēļ to nācās izsolīt. Šopavasar Ķirsona muiža nonāca viņa drauga Vladimira Šestakova rokās, taču viņš to tagad pārdevis uzņēmumam «LB Agro». Dati liecina, ka uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Jurijs Šeflers, kurš Latvijā labāk zināms kā akciju sabiedrības «Latvijas balzams» lielākais īpašnieks. Šeflers gan savām acīm skaisto Gaiziņa ainavu nav redzējis, un, visticamāk, šādas iespējas viņam tuvākajā laikā arī nebūs.

Pēdējos gados Gaiziņa pakājē aktīvi sāka saimniekot uzņēmējs Gunārs Ķirsons. Viņa izlolota bija gan ideja par Gaiziņa konkurentu - Lido kalnu, gan vērienīgais muižas projekts un saimniekošana Kaķīša ezerā. Taču lielie parādi piespieda Ķirsonu no saviem īpašumiem šķirties. Vietējie uz Ķirsona aktivitātēm raudzījās dažādi. Vieni bija priecīgi par darba vietām un sakoptu teritoriju, otri uz Ķirsona vērienu raudzījās skeptiskāk, vainojot viņu nevērīgā attieksmē pret dabu un trokšņa radīšanā. Tomēr Ķirsons ir Latvijas uzņēmējs, Gaiziņā saimniekoja vietējie, tādēļ kopumā attieksme bija pozitīva.

Tagad situācija mainījusies. Īpašums ir pārdots, Gaiziņkalnā valda klusums, un ik pa  brīdim dzirdams vien varžu koris. Lido kalnā pēc ziemas sezonas beigām palikuši tikai aizmirsti sniegavīri, bet uzbērtajā kalna virsotnē viena nogāze jau krietni
nogruvusi. Klusums arī pie greznās muižas, kuras durvis sargā divi melni kaķi. Viesnīca jau vairākus mēnešus ir slēgta, arī tai vajadzīga rekonstrukcija, jo dažviet no griestiem telpās tekot ūdens.

Kas ir jaunie saimnieki un ko ar īpašumu viņi darīs tālāk, vietējie dzirdējuši tikai no nostāstiem. Publicists Visvaldis Lācis no savas mājas pagalma bijušo Ķirsona īpašumu labi pārredz un zina stāstīt, ka Lido saimniekam šķiršanās no sava īpašuma
bijusi sāpīga. «Ķirsons jau nepārdeva savu īpašumu. Tā informācija, kas nāk no viņu puses ir, ka Šestakovs, kas ir Ķirsona draugs un trenējis Putinu austrumu cīņās, bija norunājis, ka īpašumu nepārdos bez viņa ziņas. Un faktiski viņš Ķirsonu piekrāpis. Viņš nav teicis, ka pārdod tālāk,» «De facto» stāsta Lācis.

Kā īsti noticis darījums, «De facto» uzzināt neizdevās, jo Ķirsons šonedēļ nebija sazvanāms. Iepriekš viņš bija iztecies, ka muižā vien bija ieguldījis sešus miljonus latu. Zemesgrāmatas dati liecina, ka jaunais īpašnieks - uzņēmums «LB Agro» -
par pirkumu samaksājis 1,6 miljonus latu. «LB Agro» pastarpināti pieder Jurijam Šefleram, viņš žurnāla «Forbes» veidotajā Krievijas bagātnieku sarakstā ierindots 200 vietā.

Latvijā Šeflers jau investējis prāvus līdzekļus - gan uzņēmumā «Latvijas balzams», gan nekustamajos īpašumos. Taču iebraukt Latvijā Šeflers nu jau ilgāku laiku nevar.

Krievijā viņu apsūdz vairākos noziegumos, un kopš 2008.gada uzņēmējs izsludināts Interpola meklēšanā. Patlaban Šefleram ir Izraēlas pilsonībā, bet pārsvarā viņš uzturoties Lielbritānijā. 2010-tā gada nogalē medijos izskanēja ziņa, ka toreizējais Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars centies izdarīt pakalpojumu Šefleram, mēģinot sagādāt uzturēšanās atļauju Latvijā, taču tas neizdevās.

Par Šeflera plāniem Gaiziņkalnā vietējiem pagaidām nekādu ziņu nav. Vienīgi varot secināt, ka bez Ķirsona īpašuma viņš vēlas pirkt arī citus zemes gabalus. «Grāveru» saimniece Vija Lapa stāsta, ka piedāvājums izteikts arī viņai – par hektāru solīti četri tūkstoši latu: «Tās bija Lieldienas. Ieradās balzāma pārstāvis. Tā arī viņš stādījās priekšā. Parādīja karti, apskatīja zemes un vaicāja vai negribam ko pārdot. Mēs, protams, atteicām.»

Par Ķirsonu Lapas kundze izsakās diplomātiski. Viņa saimniekošana bijusi pārāk bravūrīga, turklāt viesnīcas ēka ar daudzajiem torņiem neiederas Gaiziņkalna ainavā. Un arī bijušā kaimiņa aiziešana no Gaiziņkalna neesot bijusi īsti korekta. Lapas kundze atzīst, ka «sāp sirds par Ķirsona izdarībām. Pēdējā nedēļā ir akmeņus vedis no Lido kalna uz Rīgu. Un tur Rīgā būvēs ko ar Gaiziņa akmeņiem. Trīs tūkstošus samaksājis, lai aizšķūrētu šos akmeņus. Sāp sirds.»  Daudz pozitīvāk par Ķirsonu izsakās «Garkāju» māju saimniece Ausma Jūga. Viņa ir vistuvākā viesnīcas kaimiņiene. Ausmas kundze spriež - ja nebūtu Ķirsona, šī vieta būtu čūsku apdzīvots un aizaudzis biezoknis. Arī «Garkāju» pagalmā nākuši ļaudis un interesējušies par iespēju nopirkt kādu zemes gabalu, taču atbildēts ar stingru nē: «Nav nekā Latvijai. Viss ir pārdots – zeme, meži, ūdeņi. Vai mums kas ira? Nerunājot vienalga par kaut ko citu...un iebrauc uz paņem.»

Vestienas pagastā Šeflera uzņēmums ir lielākais, taču viņš nav vienīgais zemes īpašnieks ar ārvalstu kapitālu. Šeit saimniekojot arī vairāki vācieši, taču Vestienas pagasta pārvaldes vadītājs Artūrs Vīle-Bērziņš stāsta, ka viņu aktivitātes neliecina par ilgtermiņa plāniem. Iespējams, nolūks esot zemi par lētu naudu nopirkt un vēlāk par daudz lielāku vērtību pārdot. Ar jauno Ķirsona muižas īpašnieku un viņa plāniem tiekot saistītas lielākas cerības. «Man gribas, lai šī teritorija attīstītos. Lai mani Vestienas cilvēki te varētu nopelnīt iztiku. Tad es pieveru nedaudz acis uz to, kāda nauda ienāk. Bet globāli skatoties, tas ir nedaudz sāpīgi, ka tas nav mūsu pašu, ka tas ir kāds svešs no malas,» saka Vīle-Bērziņš.

Tagad bijušajā Lido īpašumā gaidāma rekonstrukcija, un jaunie saimnieki sola, ka jau drīz darbība atsāksies. Muižas pārvaldnieks, «LB Agro» valdes loceklis Juris Sitko «De facto» stāstīja, ka nākotnē šeit plānots attīstīt ekoloģisko saimniecību, izbūvēt pastaigu takas, nostiprināt brūkošo Lido kalnu un izrakt vairākus dīķus. Investors arī plānojot nodrošināt vismaz 50 darbavietu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu