Vija Kilbloka par mācību grāmatu monopolu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Mācību grāmatas aizņem 27% izdevniecības «Apgāds Zvaigzne ABC» izdoto grāmatu klāstā, intervijā laikrakstam «Neatkarīgā» stāsta izdevniecības lielākā īpašniece un valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

«2009.gada smagajā pavasarī, kad grāmatām tika četrkāršots pievienotās vērtības nodoklis, mūs izglāba Stefānijas Meieres «Krēsla». Šobrīd daiļliteratūra ir nopietns mūsu izdevējdarbības segments,» norāda izdevēja.

Lūgta komentēt, cik lielu daļu no izdotās daiļliteratūras aizņem tulkotā un cik - pašmāju autoru rakstītā, Kilbloka atzīst, ka dominējoša noteikti ir ārzemju literatūra. «Mēs gan ļoti neatlaidīgi cenšamies palielināt latviešu literatūras daļu - nu jau daudzus gadus tiek rīkots bērnu un jauniešu literatūras konkurss. Plānojam rīkot arī citus konkursus,» stāsta «Zvaigznes ABC» vadītāja.

Komentējot nesaskaņas ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, Kilbloka noraida runas, ka «Zvaigzne ABC» ir monopolists mācību grāmatu jomā. «Monopols tika likvidēts jau deviņdesmito gadu sākumā, palikušas tikai insinuācijas ap to. Izglītības politika līdz šim nav bijusi vērsta uz to, lai patiešām nodrošinātu bērniem bezmaksas izglītību. Katru gadu mēs esam par to runājuši ar Izglītības un zinātnes ministriju. Katru gadu esam panesuši visus iespējamos uzbrukumus. Tā vienmēr ir bijusi ērta valdības nostāja. Nauda skolām tiek iedota simboliski, skolotāji vecākiem iedod sarakstiņus, vecāki nāk pie mums un lamā mūs,» skaidro uzņēmēja.

Viņa norāda, ka ministrija noveļ atbildību uz pašvaldībām - likums nosaka, ka finansējumam jābūt septiņi lati uz bērnu, bet šogad valsts piešķīrusi 1,88 latus. Savukārt pašvaldību iespējas ir dažādas, līdz ar to arī situācija skolās ir ļoti atšķirīga.

Neskatoties uz šīm problēmām, Latvijā esot viszemākās cenas mācību grāmatām. Ekonomisku iemeslu dēļ deviņdesmito gadu sākumā Autortiesību likuma 21.pantā tika noteikts, ka autori nesaņem atlīdzību par materiāliem, kas ievietoti atbilstoši mācību standartiem apstiprinātajās mācību grāmatās. Autori saņem atlīdzību no bibliotēkām par savu grāmatu publisko patapinājumu. Savukārt izdevniecības pretēji pieņemtajam likumam neko nesaņem par grāmatu kopēšanu.

Kilbloka atzīst, ka pagaidām ir grūti prognozēt, kas mainīsies nākamajā mācību gadā. «Mēs nezinām, kādas būs izglītības reformas un kas tiks darīts. Ir dzirdēts, ka tiks palielināts finansējums. Bet kam un cik - nezinu. Taču pagaidām viss ir pa vecam. Mācību gads ir beidzies, jaunais tūlīt sāksies, un atkal sākas kampaņa pret izdevējiem.»

Vērtējot Ķīļa rosināto pārbaudi, kura tiek pamatota ar vecāku sūdzībām par «Zvaigznes ABC» grāmatu dārdzību, Kilbloka atgādina, ka mācību līdzekļus aktīvi gatavo un izdod septiņas izdevniecības. «Zvaigzne ABC» ir izveidojusi grāmatnīcu tīklu, un tiek piedāvātas visu izdevēju grāmatas, bet «vecāki atnākot nešķiro apgādus, viņi pērk pēc saraksta».

«Objektīvu tirgus pētījumu, kurā tiek konstatēts kāda uzņēmuma dominējošs stāvoklis kādā noteiktā mācību priekšmetā vai klašu grupā, var veikt tikai atbilstoši Konkurences padomes pieņemtajai praksei un noteikumiem. Pārējie pētījumi un to rezultātā veiktie atzinumi var būt tikai subjektīvas individuālas interpretācijas,» skaidro uzņēmēja.

Kā ziņots, izdevniecības «Apgāds Zvaigzne ABC» konsolidētais apgrozījums pagājušajā gadā pieaudzis par 3,7%, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA «Lursoft» informācija.

2010.gadā koncerna apgrozījums bija 7,415 miljoni latu, bet 2011.gadā - 7,69 miljoni latu.

Apgāda konsolidētā peļņa samazinājusies 2,3 reizes - no 250 040 latiem 2010.gadā līdz 109 062 latiem 2011.gadā.

«Apgāda Zvaigzne ABC» mātesuzņēmuma apgrozījums pieaudzis par 2,2% - no 8,2 miljoniem latu 2010.gadā līdz 8,38 miljoniem latu 2011.gadā. Uzņēmuma peļņa samazinājusies 2,3 reizes - no 317 559 latiem 2010.gadā līdz 138 207 latiem 2011.gadā.

«Apgādam Zvaigzne ABC» patlaban kopumā ir 33 grāmatu veikali - astoņi Rīgā, bet pārējie 25 atrodas dažādos Latvijas novados. «Apgāda Zvaigzne ABC» darbības virzieni ir daiļliteratūras, izziņas literatūras, bērnu literatūras un mācību grāmatu izdošana un tirdzniecība.

Izdevniecība «Zvaigzne» pastāv kopš 1966.gada. SIA «Apgāds Zvaigzne ABC» nodibināta un reģistrēta 1993.gada 6.oktobrī.

Uzņēmumam ir vairāk nekā 30 kapitāldaļu īpašnieku, bet lielākā īpašniece ir Vija Kilbloka ar 55,74%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu