Nirējus pārsteigusi pirmā ekspedīcija uz Baltijas jūrā atrasto «kosmosa kuģi»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ekspertus pārsteigusi pirmā ekspedīcija uz 2011.gadā Baltijas jūras dzelmē uzieto objektu, vēsta portāls «The Local».

«Es nevaru izskaidrot redzēto,» teikts ūdenslīdēja Stēfana Hogeborna paziņojumā. «Es devos uz turieni, lai gūtu atbildes, taču tagad man ir vēl vairāk jautājumu.»

Hogeborns ir komandas «OceanXTeam» ūdenslīdējs. Šomēnes komanda izpētīja jūras dzelmē nogrimušo objektu, kas neparastās formas dēļ salīdzināts ar zinātniskās fantastikas filmās «Star Wars» («Zvaigžņu kari») redzamo kosmosa kuģi «Millenium Falcon».

2011.gada jūnijā nepazīstamo objektu pirmoreiz uzgāja ūdenslīdēji, kuri dzelmē meklēja interesantus kuģu vrakus. Tomēr nepietiekama finansējuma dēļ lielā, apaļā objekta izpēte sākta tikai šogad.

Nav zināms, kā noslēpumainais objekts nokļuvis Baltijas jūras dzelmē.

Zviedru ekspeditori «OceanXTeam» ienira 85 metru dziļumā, cerot noskaidrot patiesību par daudzām teorijām apvīto priekšmetu.

Objekta diametrs ir 60 metri, tam ir noapaļotas malas un nelīdzeni stūri. Līdz tam stiepjas 300 metrus gara taka, ko pētnieki raksturojuši kā «nolaišanās ceļu». Viņuprāt, objekts bremzējis pirms nolaišanās jūras dibenā.

«Sākumā domājām, ka tas ir tikai akmens, taču tas ir kas cits,» teikts ūdenslīdēja Pētera Lundberga paziņojumā.

Priekšmeta centrā atrasts ovālas formas caurums, kam apkārt izvietoti akmens veidojumi, ko pētnieki aprakstījuši kā «mazas ugunskura vietas», kas klātas ar sodrējiem līdzīgu vielu.

«Baltijas jūrā nekad nav konstatēta vulkāniska aktivitāte, tāpēc atklājums ir vēl jo dīvaināks,» sacīja Lundbergs.

Zviedru laikraksts «Expressen» parādīja Stokholmas universitātes jūras ģeoloģijas un ģeofizikas profesoram Martinam Jākobsonam neparastā veidojuma attēlus.

«Spriežot pēc struktūras, tas varētu būt kāda veida smilšakmens,» viņš teica.

Materiāla paraugi nosūtīti tālākai ekspertīzei.

«OceanXTeam» cer, ka noslēpumainais atklājums pievilinās tūristus, NLO interesentus un nirējus, kuri vēlas apskatīt interesantus kuģu vrakus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu