Ieva Krastiņa: Šobrīd man viss ir pakārtots izglītībai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Par Latvijas sieviešu basketbola izlases paaudžu maiņu jau ir runāts un rakstīts gana daudz. Ieva Krastiņa ir viena no valstsvienības debitantēm, tomēr jau pirmajā gadā viņa ir izkarojusi vietu komandas pamatsastāvā un devusi būtisku ieguldījumu uzvarās. Ieva varētu kalpot par pozitīvu piemēru galvenā trenera Aigara Neripa teiktajam: «Iespēja sevi pierādīt tiks dota visām.» Krastiņa to saprot un cenšas radušos iespēju izmantot. Gan basketbola laukumā, gan ārpus tā jauno spēlētāju raksturo viens vārds - apņēmība.

- Kā jūties no Latvijas Sieviešu basketbola līgas komandas «TTT Rīga» ienākot Latvijas valstsvienībā?
- Ja godīgi, tad teikšu, ka ir, ja ne gluži vieglāk... Man plusiņš bija tas, ka pie Neripa nospēlēju jau veselu sezonu un saprotu viņu no pusvārda. Turklāt valstsvienībā man kā saspēles vadītājai jāspēlē tikai epizodiski, kamēr «TTT Rīga» par pirmo numuru nācās spēlēt visu gadu. Agrāk nebiju to darījusi, tādēļ bija ļoti grūti, jo visu laiku ir jābūt ar bumbu, turklāt vēl «jāpresē» aizsardzībā. Tas ir liels darba apjoms. Izlasē man tas nav jādara un slodze ir mazāka. Nevar jau tā teikt, bet man šķiet, ka valstsvienībā spēlēt ir vienkāršāk. (Smejas) 

- Kāds tad ir treneris Nerips? Vai ātri izdevās atrast kopīgu valodu?
- Viņš ir ļoti prasīgs treneris. Protams, no sākuma īsti nesapratu, ko viņš vēlas, taču pēc tam pielāgojos. Ja visu darīsi, kā viņš saka, tad viss būs kārtībā. Viņš nebļaustās bez jēgas - ja saka, ka tā vajag darīt, tad tā arī tiešām vajag. Nevajag visu ņemt pārāk personīgi. Tā tam jābūt.

- Un tomēr - tu Latvijas valstsvienībā esi jauniņā...
- Jā. «TTT Rīga» komandā starp visām jaunajām biju viena no pieredzējušakajām spēlētājām, bet izlasē skatos un mācos no citām meitenēm. Neesmu tā, kas rādīs piemēru. Savā ziņā atbildības nasta ir mazāka - no manis tik daudz vēl neprasa un psiholoģiskajā ziņā ir vieglāk.

- Kura no spēlētājām uzņēmusies gādību par izlases jauno maiņu?
- Liene Jansone, Zane Tamane un Kristīne Kārkliņa. Viņas dod padomus, bet mēs klausam. Ko tad mēs varam iebilst? (Smejas) Viņām tomēr ir krietni lielāka pieredze.

- Jansone teica, ka jaunās spēlētājas izlasē strādā ar vēlmi «izsisties». Vai tu uztver valstsvienību, kā iespēju spert  nākamo soli karjerā?
- Protams. Tagad izlases sastāvs ir atjaunināts un man ir dota iespēja sevi apliecināt. Tas ir jāizmanto. Ja būtu iepriekšējais sastāvs, tad būtu daudz grūtāk izcīnīt vietu komandā. Izlasei ir prestižs un komandas uz to skatās.

- Kādu vēlies spert nākamo soli?
- Par to šobrīd nedomāju. Primārais man ir mācības, jo vēl atlicis viens gads universitātē, tādēļ, visticamāk, palikšu Latvijā. Ir viens konkrēts piedāvājums no Lietuvas vicečempionēm Viļņas «Kibirkštis-Tiche-IKI»), kuras ir gatavas iet pretī mācību ziņā. Taču tas ir tikai runu līmenī un neko vēl neesmu izlēmusi.

- Tagad visi zina, ka Ieva Krastiņa var iemest trīspunktu metienu, bet ko vēl treneris no tevis sagaida?
- Mani uzdevumi pirmkārt ir saistīti ar aizsardzību. Tāpat man dažreiz jācenšas atvieglot darbu pirmajiem numuriem - pašai jāpāriet laukuma centram un jāizveido kāda sadarbība.

- Pārbaudes spēlēs krājāt minimālos zaudējumus. Kāda tobrīd bija atmosfēra komandā?
-Lai gan tās bija tikai pārbaudes spēles, šie zaudējumi bija sāpīgi. Tomēr mēs nekritām panikā. Niknums gan bija liels. Šķita, ka mums ir uzlikts kāds lāsts. Treniņos daudz piestrādājām pie galotnēm, jo pārbaudes mačos tas bija mūsu klupšanas akmens.

- Kā var treniņos piestrādāt pie galotnēm, ja spriedze nav salīdzināma?
- Izspēlējām variantus, kad uzbrukumā atlikušas desmit vai 14 sekundes un mums obligāti jāgūst punkti. Jāatzīst, ka ļoti daudz mums ir devusi Tamane, kura piedalījās tikai vienā pārbaudes spēlē. Ja godīgi, viņa ir apbrīnojama spēlētāja. Kā centrs viņa lieliski pārredz laukumu - ja viņai divas pretinieces uzies virsū, viņa vienmēr izmetīs bumbu ārā. Manuprāt, tieši tā arī esmu tikusi pie saviem brīvajiem tālmetieniem. Zane laukumā dara visu, turklāt arī psiholoģiski tas ir labs atbalsts.

- Tagad jau mazāk, bet pārbaudes spēlēs Nerips ik pēc pāris kļūdām rāva nost no laukuma. Vai nav grūti spēlēt šādā ritmā?
- Viegli nav, taču es pie tā jau biju pieradusi «TTT Rīga» komandā. Treneris Nerips tāds ir, tur neko nevar darīt. (Smejas) Ja spēj viņam pielāgoties, tad viss ir kārtībā. Protams, dažām spēlētājām ir grūtāk, taču es uzskatu, ka spēlētājai ir jāprot pielāgoties katram trenerim.

- Daudzas tavas vienaudzes jau bija paspējušas uzspēlēt Latvijas izlasē. Atgādini, kā tev gāja valstsvienībā pirms gada.
- Pagājušais gads bija pirmais, kad mani iekļāva kandidātu sarakstā. Trenējos kādas pāris nedēļas, bet uz pārbaudes spēlēm mani nepaņēma. Šī gada laikā man ir palīdzējis tas, ka spēlēju pie Neripa un viņš visu sezonu varēja mani novērtēt. Katram trenerim jau ir savs redzējums - vienam esmu noderīga, bet citam - nē.  

- Vai pēc divām bronzas medaļām Eiropas U-20 čempionātā tev nebija iespēja braukt uz kādu ASV augstskolu?
- ASV mani nekad nav interesējusi izglītības ziņā. Nav jau tā, ka visas basketbolistes tur mācītos uzņēmējdarbību, taču... Mani tāda veida izglītība neinteresē. Es mācos par fizioterapeiti, mani interesē medicīna, tādēļ pat neapsvēru domu par braukšanu uz ASV. Man viss ir pakārtots izglītībai.

- Mācoties par fizioterapeiti, tev kā sportistei vienkārši ķeksīšus laikam neliek...
- Tā ir. Jāsaka, ka sportistiem nenāk pretī un viss ir jāizcīna pašiem. Es protu saplānot savu laiku, tomēr, ja ir bijuši smagi treniņi, tad kādu reizi atļaujos neaizbraukt uz skolu.

- Un tad pasniedzējiem atkal ir dziļa nopūta: «Eh, sportiste...»
- (Smejas) Droši vien. Tomēr, ja ir kaut kas ļoti svarīgs, tad spēju saņemties - iestāstu sev, ka tā ir tikai viena diena, bet pēc pāris dienām varēšu atpūsties. Kad spēlēju Cēsīs, bija vēl grūtāk, jo tad pa dienu braucu uz skolu Rīgā, tā ka tagad jau ir vieglāk.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu