Kas noteiks interneta nākotni?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Veiksme cīņā pret kibernoziedzību un par lietotājiem draudzīgu vidi noteiks interneta lietošanas paradumus nākotnē, teikts auditoru un konsultantu kompānijas «Ernst&Young» globālā pētījumā par iespējamiem patērētāju komunikācijas veidiem 2020.gadā.

«Ernst&Young Baltic» vadības konsultāciju vadītāja Renāte Strazdiņa teica, ka pētījums saredz četrus iespējamus scenārijus, ka varētu attīstīties patērētāju, interneta vides, valsts iestāžu un interneta «ēnas puses» attiecības.

Analītiķi uzskata, ka iespējami scenāriji veidojas no divu procesu mijiedarbības - centieniem integrēt internetu ikdienas dzīvē un centieniem panākt visu elektronisko procesu drošību un nosargāt privātumu.

Optimistiskākā scenārijā patērētāji internetu lietotu droši un pašpārliecināti, izmantojot trīsdimensionālas un taustes simulējošas tehnoloģijas, lai salīdzinātu un «aptaustītu» preces, tās iegādājoties vidē, kur valda brīvprātīga vienošanās starp patērētāju organizācijām un tirgotājiem par patērētāju tiesībām, privātumu un tirgus ētiku.

Visticamāk, līdz 2020.gadam būs iedarbināts otrs, īpaši drošs internets tirdzniecības vajadzībām, kas būs viegli lietojams, bet praktiski izslēgs krāpniekus un noziedzniekus, jo darbosies ar nošķirtu serveru un maršrutieru tīklu.

Otrs scenārijs, kuru «Ernst & Young» analītiķi izstrādājuši pēc astoņu soļu, biznesa un nozaru attīstības prognozēšanas metodes, ir «Kā karuseļi, augšā un lejā» scenārijs, kas prognozē ļoti ātru, stresa pilnu tehnoloģiju attīstību, uzrodoties savstarpēji nesavietojamām ierīcēm, bet patērētājiem un tirgotājiem atrodoties nemitīgā reklāmas un «patiesas» informācijas meklēšanas kariņā. Abu pušu starpā nav vienošanās un uzticības, patērētāji pamatoti domā, ka tiek novērota katra to kustība un rīcība. Vienlaikus pieaug noziedzība internetā.

Trešās scenārijs, kuru analītiķi nosaukuši par «Ātruma ierobežošanu» paredz, ka kibernoziedzība izraisa valdību iejaukšanos interneta darbība, radot, tāpat kā pirmajā scenārijā, divu līmeņu internetu, izņemot, ka «drošais» internets ir ļoti grūti lietojams, ar sarežģītu identifikācijas procesu. Inovācija nevar notikt bez saskaņošanas ar valsts iestādēm. Internets kļūst nepievilcīgs un smagnējs un 2020.gadā cilvēki ir atgriezušies pie tiešas kontaktēšanās, pametot sociālos tīklus, prognozē analītiķi.

Ceturtais pētījumā minētais iespējamais scenārijs paredz, ka pret kibernoziedzību un citām nekārtībām internetā nekas nelīdz un iedzīvotāji zaudē uzticību virtuālajai videi, bieži pametot internetu un citus elektroniskus pakalpojumus. Atgriežas iepirkšanās klātienē un par skaidru naudu, raksta «Ernst & Young».

Diskusijās pēc pētījuma prezentācijas izskanēja, ka Latvijā un citviet jau paralēli eksistē vismaz daļas no visām četrām «nākotnes pasaulēm», jo apzinīgs patērētājs var izvēlēties un veidot sev piemērotu un patīkamu vidi, bet neizglītots un lētticīgs patērētājs ātri iekulsies «ceturtā» scenārijā «bardakā».

«Ernst & Young» ir globāls audita, nodokļu, darījumu padomdošanas un konsultāciju pakalpojumu uzņēmumu tīkls ar 152 000 darbiniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu