No jūnija dubultots OCTA atlīdzību limits

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Apdrošināšanas sabiedrība «ERGO» informē, ka, saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likumu un Eiropas Komisijas 5. direktīvu, šī gada 1.jūnijā beidzās noteiktais pārejas periods un stājās spēkā pilnā apmērā atlīdzību limiti ceļu satiksmes negadījumā (CSNg) cietušajām personām un mantai. Turpmāk negadījumos, kas notikuši Latvijā, par personai nodarītajiem zaudējumiem OCTA atlīdzības limits vienā CSNg būs 5 miljoni eiro līdzšinējo 2,5 miljoni eiro vietā. Savukārt par nodarītajiem zaudējumiem mantai limits turpmāk būs 1 miljons eiro līdzšinējo 500 000 eiro limita vietā.

Saskaņā ar uzņēmuma novērojumiem, Latvijā joprojām liela daļa sabiedrības OCTA uztver galvenokārt kā iespēju saņemt atlīdzību par CSNg radītajiem bojājumiem transportlīdzeklim. Tomēr OCTA nodrošina, ka tiek segta atlīdzība arī personai - gan materiālie zaudējumi par ārstēšanos un negūtajiem ienākumiem, gan nemateriālie zaudējumi.

Ivars Vismanis, «ERGO» Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors: «Ikdienā esam novērojuši, ka tikai daļai Latvijas iedzīvotāju ir pilnīga izpratne par to, ka OCTA sedz arī CSNg nodarītos zaudējumus personai, tostarp par ārstēšanos un negūtajiem ienākumiem. Piemēram, nopietnu un smagu traumu gadījumos apdrošināšanas atlīdzība tiek maksāta daudzu gadu garumā, līdz tiek sasniegts atlīdzību limits. Limitu izmaiņas vērtējam pozitīvi, jo negaidīta dzīves pavērsiena gadījumā, CSNg rezultātā iegūstot invaliditāti vai ilgstošu darbspēju zuduma gadījumā, cietušajam ir garantēts ievērojams finansiālais nodrošinājums.»

Līdzās jāatgādina, ka tam automašīnas vadītājam (īpašniekam), kurš atzīts par vainīgu ceļu satiksmes negadījumā, sev nodarītos materiālos zaudējumus (arī ārstēšanās izdevumus) būs jāsedz pašam.

Speciālisti arī atgādina, ka, ja nelaimes gadījuma izraisītājs jeb vainīgā puse būtu bez OCTA, zaudējumus cietušā mantai, kā arī radušos materiālos un nemateriālos zaudējumus personai segtu OCTA Garantijas fonds, pēc tam regresa kārtībā piedzenot zaudējumus no vainīgās personas.

Negadījumiem, kas notikuši citās valstīs, OCTA atlīdzības limitus nosaka konkrētās valsts normatīvie akti, tai skaitā, ir valstis, kurās noteiktām zaudējumu grupām vispār nav noteikts atlīdzības limits, tātad teorētiski - atlīdzības apmērs var būt neierobežots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu