Aptuveni pusei Latvijas sportistu Londonas OS būs pirmās mūžā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Aptuveni pusei Latvijas sportistu Londonas olimpiskās spēles būs pirmās dzīvē, šodien Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē deputātus informēja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) viceprezidents un Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers.

Viņš norādīja, ka tas liecina par strauju sportistu paaudžu nomaiņu. Būs sportisti, kas piedalīsies savās otrajās, trešajās un ceturtajās olimpiskās spēles, bet šāvējam Afanasijam Kuzminam šīs būs devītās olimpiskās spēles, tādējādi viņš pretendē uz iekļūšanu Ginesa rekordu grāmatā kā sportists, kurš piedalījies visvairāk olimpiskajās spēlēs.

(LOK) ģenerālsekretārs Einārs Fogelis stāstīja, ka pašlaik ir zināms, ka Londonas olimpiskajām spēlēm ir kvalificējušies 42 sportisti, bet vēl sešiem vieglatlētiem un trim peldētājiem ir iespējas iegūt tiesības piedalīties olimpiskajās spēlēs. Latvijas sportisti piedalīsies 12-13 sporta veidos no 26 sporta veidiem, kuros olimpiskajās spēlēs tiks sadalīti 302 medaļu komplekti.

Vēl divas sporta federācijas ir pieprasījušas īpašus uzaicinājumus saviem sportistiem dalībai olimpiskajās spēlēs, un atbildes būs zināmas nedēļas laikā. Latvijas sportistu komandas apkalpojošajā personālā pašlaik ir iekļauti 33 cilvēki. Latvijas valsts oficiālajā delegācijā ir iekļauts Valsts prezidents, Ministru prezidents, kā arī izglītības un zinātnes ministrs, kuri apliecinājuši gatavību doties uz Londonu un just līdzi savas valsts komandai.

Runājot par sportistu sagatavotību Londonas olimpiskajām spēlēm, LOK prezidents Aldons Vrubļevskis teica, ka, neskatoties uz finansējuma samazinājumu par 67% triju gadu laikā, LOK ir darījusi visu iespējamo, lai olimpiskā vienība neciestu un sportisti un treneri varētu maksimāli sagatavoties olimpiskajām spēlēm.

Tikmers uzsvēra, ka trešā daļa sportistu varētu pretendēt uz iekļūšanu finālā savā sporta veidā. Pirmie no Latvijas sportistiem spēles sāks pludmales volejbolisti un galda tenisists 28. jūlijā. «Vēsturiski ir iznācis tā, ka labākie sasniegumi tiek gūti olimpiādes pēdējās dienās, tādēļ ir ļoti rūpīgi pārdomāta un individuāli saplānota katra sportista ierašanās olimpiskajā ciematā, kur būs jāievēro ļoti strikti Starptautiskās Olimpiskās komitejas nosacījumi.

Gandrīz visa Latvijas komanda būs izvietota vienā no trim olimpiskajiem ciematiem, kas atradīsies divu kilometru attālumā no sacensību norises vietas, tikai airētāji dzīvos 26 kilometrus no Londonas centra. Dzīvošana paredzēta daudzstāvu ēku apartamentos, kur vienā numurā dzīvos seši līdz astoņi cilvēki.

Šogad sportistiem ir iespēja elektroniski pieteikt un par savu naudu iegādāties divas biļetes tuviniekiem tām sacensībām, kurās sportists piedalās. Visi sportisti pirms spēlēm arī Latvijā izies dopinga pārbaudes.

Lēmumu par Latvijas valsts komandā iekļautajiem sportistiem LOK izpildkomitejas sēdē pieņems 9. jūlijā, bet Londonas olimpiskās spēles notiks no 27. jūlija līdz 12. augustam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu