Latvijas iedzīvotāji noteikuši «premium» klases nekustamā īpašuma kritērijus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Vispārēju elitāras dzīves un elitāru mājokļu kvalitātes kritēriju nav. Tas izskaidrojams ar pasaules pilsētu vēsturiskās apbūves atšķirībām. Tomēr 79% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka galvenais faktors, kas nosaka mājokļa piederību premium klases statusam, ir mājokļa atrašanās vieta. Starp pieciem populārākajiem kritērijiem ir arī infrastruktūra, drošība, mājas arhitektoniskā risinājuma individualitāte un apdare un ekoloģija. Par to liecina Snapshots* aptauja sadarbībā ar uzņēmumu Baltic Sotheby’s International Realty, kas nodarbojas ar premium klases nekustamo īpašumu, portālu «Apollo» informēja Tatjana Andrejeva, «Baltic Sotheby's International Realty» sabiedrisko attiecību speciāliste.  

Pēc Baltic Sotheby’s International Realty datiem vīriešu un sieviešu priekšstati par premium klases nekustamo īpašumu ir atšķirīgi. Stiprais dzimums daudz biežāk nekā daiļais dzimums pievērš uzmanību tādiem faktoriem kā atrašanās vieta (84% pret 74%), mājas arhitektoniskā risinājuma individualitāte un apdare (54% pret 45%), kā arī vienota sociālā vide (atbilstoši 14% un 9%). Toties sievietes augstāk vērtē drošību un cenu.

Atšķiras arī Rīgas un Latvijas reģionu iedzīvotāju priekšstati par premium klases nekustamo īpašumu.  

Rīdzinieki uzskata, ka nekustamais īpašums ir mājas infrastruktūra, zaļš pagalms un bērnu rotaļu laukums. Savukārt laucinieki šiem faktoriem pievērš mazāk uzmanības.

Tikai 20% lauku iedzīvotāju svarīgs faktors ir autostāvvietas. Laucinieku viedoklim piekrīt 37% rīdzinieku un 43% citu Latvijas pilsētu iedzīvotāju. Vērtējot uzskatu atšķirību atkarībā no vecuma, veidojas šāda aina: kritēriju «atrašanās vieta» un «ekoloģija» prioritāte ir ar tendenci palielināties atbilstoši aptaujāto vecuma palielinājumam. Tātad, jo vecāks ir cilvēks, jo vairāk viņu interesē mājokļa atrašanās vieta un tīrs gaiss.

Cits aspekts: ekonomiski aktīviem 20-50 gadus veciem cilvēkiem premium klases nekustamā īpašuma prioritāte ir autostāvvieta, bet 30-39 veciem respondentiem - bērnu rotaļu laukumi. Bērnu rotaļu laukumu kritērija svarīgums šajā grupā kļūst skaidrs, pētot statistikas datus. Kā zināms, pirmais bērns Latvijas iedzīvotājām piedzimst 26 gadu vecumā vai vēlāk.

«Premium klases nekustamā īpašuma objektu ir maz, tie tāpat kā to īpašnieki ir unikāli. Jo lielāki ir klientu ienākumi, jo biežāk viņi min tādu kritēriju kā «vienota sociālā vide» un «klubiskums», kā arī «mājas arhitektoniskā risinājuma individualitāte un apdare,» saka Ilze Mazurenko, Baltic Sotheby’s International Realty līdzīpašniece.

Premium klases nekustamā īpašuma kritēriju TOP 5

Kritērijs % respondentu
Atrašanās vieta 79
Infrastruktūra 68
Drošība 64
Mājas arhitektoniskā risinājuma individualitāte un apdare 49
Ekoloģija 36
 
*Snapshots aptauju veica uzņēmums Omnicom Media Group. Izvēle tika veikta proporcionāli katras Latvijas sociāli demogrāfiskās grupas īpatsvaram un atbilda dažādiem sociāli demogrāfiskajiem raksturojumiem. Aptaujā piedalījās 1021 cilvēks.
 
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu