Zemākās pedagogu algas plāno palielināt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi grozījumus Pedagogu darba samaksas noteikumos, kas paredz palielināt izglītības iestāžu vadītāju, viņu vietnieku un pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes par 10 procentiem Tāpat plānots palielināt izglītības iestāžu vadītāju un viņu vietnieku atalgojuma gradāciju atkarībā no skolēnu skaita.

Pedagoga zemākā mēneša darba algas likme ar 2012.gada 1.septembri plānota 270 latu līdzšinējo 245 latu vietā. Tāpat plānots, ka pedagogiem, kuri Eiropas Sociālā fonda projekta «Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos» ietvaros ieguvuši 4. un 5.kvalitātes pakāpi, par viņu veikto pedagoģisko darbu nosaka piemaksu attiecīgi 8 un 12 procentu apmērā.

IZM Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA), arodbiedrībai «Latvijas izglītības vadītāju asociācija» (LIVA) un Latvijas Pedagogu domei ir ierosinājusi parakstīt sadarbības memorandu, kas no 2012.gada 1.septembra paredz paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes par 10 procentiem, tāpēc šobrīd izstrādāti grozījumi normatīvajos aktos. Sadarbības memorandā parakstītāji arī atzīst, ka nepieciešama ilgtermiņa pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes sasaistes sistēma.

Lai izstrādātu pedagogu motivācijas sistēmas projektu, kas iekļautu darba samaksas paaugstināšanas plānu sākot no 2012.gada 1.septembra, IZM izveidota starpinstitūciju darba grupa, kurā darbojas pārstāvji no IZM, LIZDA, Kultūras ministrijas, LIVA.

MK noteikumu projekts «Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 28.jūlija noteikumos Nr.836 «Pedagogu darba samaksas noteikumi»» šodien, 2012.gada 21.jūnijā, izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) un pēc saskaņošanas tiks virzīts apstiprināšanai valdībā. Ar noteikumu projektu var iepazīties MK mājaslapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40254524

Šodien VSS izsludināti arī grozījumi Kārtībā, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai.

Salīdzinājumā ar spēkā esošajiem noteikumiem, grozījumi paredz, ka pašvaldība drīkstēs izglītības iestāžu vadītāju un viņu vietnieku darba samaksai izmantot 12 procentus no saņemtās mērķdotācijas, savukārt atbalsta personāla darba samaksu varēs finansēt no mērķdotācijas līdzekļiem bez iepriekš noteiktā ierobežojuma. Noteikumu projekts papildināts ar atbalsta personāla amatu - pedagogs karjeras konsultants.

Ar MK noteikumu projektu «Grozījumi Ministru kabineta 2009.gada 22.decembra noteikumos Nr.1616 «Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai»» var iepazīties MK mājaslapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40254525

Savukārt grozījumi MK 2007.gada 2.oktobra noteikumos Nr.655 «Noteikumi par profesionālās izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimumu uz vienu izglītojamo», salīdzinājumā ar šobrīd spēkā esošajiem noteikumiem, paredz, ka, aprēķinot finansējuma apmēru pedagogu darba samaksai, par pamatu tiks ņemta zemākā mēneša darba algas likme pedagogam ar darba stāžu virs 10 gadiem. Grozījumi arī precizē normu par profesionālās izglītības programmu īstenošanas izmaksu uz vienu izglītojamo, aprēķinot profesionālās izglītības kompetences centra pedagogu darba samaksu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu