Kā brūvēja alu un sēja Jāņu sieru mūsu senči?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Palēns/LETA

Gada īsāko nakti tradicionāli ir ierasts pavadīt nomodā pie ugunskura, dziedot Jāņu dziesmas un baudot tradicionālos Jāņu mielastus - Jāņu sieru un alu.

Citi šos Jāņu cienastus gatavo pašu rokām, bet citi uzticas mūsu vietējiem ražotājiem un iegādājas jau gatavu produkciju. Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) veidotajā Digitālajā bibliotēkā (www.periodika.lv, gramatas.lndb.lv), meklējot pēc atslēgas vārdiem, ir iespējams atrast dažādas mūsu senču receptes, kurās var smelties daudzas idejas Jāņu galda mielasta sarūpēšanai, portālu «Apollo» informēja Lauma Vaņkova, sabiedrisko attiecību aģentūras «PR Stils» projektu asistente.

Kā teikts 1938. gada žurnālā «Mūsu Mājas Viesis», «ikvienas Jāņa mātes lepnums ir labi siets siers, jo tas Jāņu galdā stāv visredzamākā vietā». Žurnālā arī atklāts, ka, lai sasietu labu, garšīgu Jāņu sieru, nepieciešams labi sasildīts biezpiens. Galvenās sieru sējējas visos laikos ir bijušas sievietes. Senāk siers tika gatavots no paštaisīta biezpiena, kas gan bija laikietilpīgs process, taču Jāņu sieru var pagatavot arī no jau gatava biezpiena. Šī paša žurnāla 1939. gada numurā teikts, ka Latvijā siers šajā laikā uzskatīts par greznuma produktu, kuru sev varēja atļauties tikai turīgākās iedzīvotāju aprindas.

Lai pagatavotu Jāņu sieru, būs nepieciešami 400 g biezpiena, 2 litri salda piena, ¼ glāze ūdens, 1-2 olas, 40 g sviesta, pusglāze saldā krējuma un sāls ar ķimenēm pēc garšas. Biezpienu maļ gaļas mašīnā vai samīca ar rokām irdenā masā. Ūdeni ar pienu uzvāra, pievieno sieram sagatavoto biezpienu, maisot karsē. Kad katliņā siera masa sāk jau atsūkaloties, to izlej mitrā siera drānā, maisot notecina sūkalas. Notecinātai siera masai pieliek sakultas olas, sviestu, krējumu, ķimenes un sāli. Nosūkālotu, samaisītu siera masu sasien un nosloga. Ja sieru grib ziedainu, tad olas pieliek biezpiena masai katlā karsēšanas laikā. Ja maisot siera masa atdziest, siers būs drupans, to izlabo, siera masu vēlreiz uzkarsējot katliņā, vai ar visu drēbi iegremdējot karstās sūkalās, pēc tam siers pamatīgi jānospiež no sūkalām. Labam Jāņu sieram jābūt mīkstam, gaiši dzeltenā krāsā vai ziedainam.

Mūsu senči bija iecienījuši Jāņos dzert miestiņa alu vai kādu citu saldu alu. Ne velti arī tautasdziesmā teiks: «Lai siera ritulis ripo, Lai puto alutiņš salds, Lai uzzied papardes zieds, Lai ataust Jāņu rīts balts.»

1940. gada žurnālā «Mana Sēta» ir sniegta medus miestiņa recepte. Parasto medalu gatavojot, lieto zemākā labuma medu un to, kas rodas, kanniņas atvākojot, kā arī citus traukus izskalojot no medus. Uz 10 l ūdens ņem 1,5 kg medus. Maisījumu uzvāra emaljētā vai alumīnija katlā, vāra pusstundu, nosmeļot putas. Tad pieliek apiņus un citas garšvielas. Kad maisījums padzisis, pieliek raugu un liek siltā vietā rūgt uz 3-5 dienām. Pēc norūgšanas filtrē un pilda pudelēs vai mucās.

Gan digitalizētajos laikrakstos un žurnālos, gan grāmatās var atrast ļoti plašu informācijas daudzumu. LNB Digitālajā bibliotēkā ir pieejamas aptuveni 7000 digitalizētas grāmatas, tajā skaitā arī liels daudzums dažādu pavārgrāmatu, kā arī gandrīz 3 miljoni periodikas lappušu - laikraksti un žurnāli. Tāpat ir pieejams interaktīvs portāls bērniem lasamkoks.lv, karšu portāls ar vairāk kā 200 vēsturiskām kartēm, kā arī tīmekļa vietņu arhīvs ar aptuveni 3000 kultūrvēsturiski nozīmīgām tīmekļa vietnēm.

Jaunie e-pakalpojumi ir pieejami internetā, atbilstoši autortiesību likumam. No mājām ir iespējams lasīt to daļu, kas nav aizsargāta ar autortiesībām. Savukārt no jebkuras publiskās bibliotēkas Latvijā ir iespējams piekļūt visiem LNB Digitālās bibliotēkas materiāliem.

Digitālā bibliotēka ir tapusi īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētos projektus «Digitālās bibliotēkas izveide - 2. kārta» un «Digitālās bibliotēkas pakalpojumu attīstība». Visi digitalizētie materiāli tiek nodoti arī Eiropas digitalizētajai bibliotēkai Europeana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu