Latvijas Nacionālā baleta jaunie talanti gūst panākumus starptautiskos baleta konkursos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Skaistā un graciozā Latvijas Nacionālā baleta dejotāja Evelīna Godunova ar panākumiem ir uzstājusies prestižajā 5th KIBC (Korean international ballet competition) starptautiskajā baleta konkursā Korejā, izcīnot godalgoto otro vietu. Konkurss norisinājās no šī gada 9.jūnija līdz 13.jūnijam.

KIBC baleta konkurss tiek uzskatīts par vienu no prestižākajiem pasaulē. Tas notiek kopš 2007.gada un tajā ir piedalījušies daudzi talantīgi dejotāji, kuri ir izcīnījuši savas vietas uz tādām pasaulē slavenām skatuvēm kā Maskavas Lielās teātra skatuves, Marijas teātra skatuves, Kijevas Nacionālās teātra skatuves, Vīnes, Sanfrancisko, Berlīnes, Minskas skatuves un vēl daudzām citām.

Šī gada konkursā piedalījās 100 dalībnieku no visas pasaules - Amerikas, Kubas, Krievijas, Itālijas, Ukrainas, Armēnijas, Kazahstānas, Horvātijas, Izraēlas, Japānas, Korejas, Magnolijas un citām pasaules valstīm.

Konkursa žūrija šogad bija īpaši iespaidīga. Tās sastāvā darbojās– KBT prezidents Cha Young Suh, Baltkrievijas Lielā Operas un Baleta teātra direktors Valentīns Elizarlevs, Turcijas Nacionāla teātra Ģenerālā direktore Nilay Yesiltepe Gungor, Romas teātra slavenā prīma Margarita Parrilla, Tokio City Ballet ģenerāldirektore Etsuko Adachi Ichikawa, Lielā Baltkrievijas teātra vadošais solists un horeogrāfs  Iouzef Raoukout, bet  galvenais žūrijas loceklis bija baleta leģenda, pasaulslavenais dejotājs un horeogrāfs Vladimirs Vasiļjevs.

Jaunā, ar dzirkstošu temperamentu apveltītā, balerīna no Korejas atgriezās ar Sudraba medaļu. «Medaļu ieguvām caur sviedriem un asarām. Pirms konkursa, pārslodzes dēļ, guvu traumu - mikro lūzumu un saišu sastiepumu (potītei).Sagatavošanās un atveseļošanās periods bija smags un sāpīgs, bet esmu gandarīta un laimīga, ka man bija iespēja piedalīties tik prestižā konkursā, gūstot vienreizēju pieredzi! Esmu laimīga par augsto novērtējumu, bet ar to vēl nekas nav beidzies - ir cītīgi jāstrādā un jāvirzās uz priekšu! Katra diena ir jauns piedzīvojums, kas pārbauda tavu izturību, mērķtiecību un gribasspēku. Vienīgais, kas mums ir jādara - jāatrod prieku un mīlestību it visā! Lai dvēsele ir naiva un tīra kā bērnam, tad katrs mirklis būs piesātināts ar burvību un spēku, kas virza uz uzvaru! Galvenais, nekad nedrīkst padoties savām bailēm!» atzīst jaunā dejotāja.

Evelīnu Godonovu sagatavoja un uz konkursu pavadīja pedagoģe Rita Harlapa, kura jaunajai balerīnai bija milzīgs atbalsts tik atbildīgā brīdī. «Mana pedagoģe Rita Harlapa ir vienreizēja un es pat nezinu, ko bez viņas iesāktu! Viņa mani profesionālajā jomā ir izaudzinājusi un par visiem sasniegumiem vispirms man ir jāpasākas tieši viņai!» uzsvēra LNO jaunā soliste.

Evelīna Godunova ir absolvējusi Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu, piedalījusies meistarklasēs Koventgārdena Karaliskajā baleta skolā un Maskavas horeogrāfijas akadēmijā. Kopš 2010. gada Evelīna Godunova ir Latvijas Nacionālā baleta māksliniece. Evelīna Godunova ieguvusi arī 1. vietu un publikas simpātiju balvu starptautiskajā dejas konkursā «Citta di Spoletto» (Itālija, 2009), bijusi Grasas starptautiskā baleta konkursa  (Francija) fināliste un VII starptautiskā Sergeja Lifara baleta konkursa (2011) pusfināliste.

Savukārt, Annija Kopštāle ir jaunā Latvijas Nacionālā baleta māksliniece, kura pērn, veiksmīgi startējot Pekinas pirmajā internacionālajā baleta un horeogrāfijas konkursā, ieguva uzaicinājumu piedalīties tradīcijām bagātajā starptautiskā baleta konkursā Helsinkos. «7. Helsinku internacionālā baleta konkurss» norisinājās no šī gada 28.maija līdz 7.jūnijam. Šogad tajā piedalījās deviņdesmit dalībnieku no divdesmit deviņām dažādām pasaules valstīm. 
 
«Piedalīšanās šādā konkursā sniedz iespēju uzzināt aktuālākās novitātes baleta pasaulē, redzēt gan jaunas horeogrāfijas, gan arī klasiku, kā arī nodibināt kontaktus ar citzemju pārstāvjiem un iegūt jaunus draugus no «baleta pasaules»», atzīst Latvijas Nacionālā baleta jaunā māksliniece.

Annija Kopštāle 2011. gadā ir absolvējusi Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu un 2010. gadā papildinājusi zināšanas Anaheimas baleta skolā (ASV). Latvijas Nacionālā baleta māksliniece kopš 2011.gada.

Annija Kopštāle ir jau vairāku starptautisku konkursu laureāte – viņa ieguvusi 1. pakāpes diplomu konkursā «Kristāla kurpīte»(Ukraina, 2009), sudraba medaļu konkursā «Stora Daldansen»(Zviedrija, 2010), bronzas medaļu «Le concours international de danse classique de Grasse“ (Francija, 2010), kā arī bijusi Māra Liepas stipendiāte un Latvijas Kultūras Ministrijas diplomande.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu