Nākotnes zīlēšana Jāņos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/LETA

Portāls «Apollo» novēl visiem veiksmīgi nolīgot, kā arī neaizmirst par iespējām paredzēt savu nākotni, izmantojot sentēvu gudrības.

Jōņu dīnas reitā saule rūtoj — pasaroda dažidos krōsōs. Kurs tū redz, ir vyspori laimīgs.

Ozola zaru Jāņu vainags simbolizē vīrišķību. Ozola zars simbolizē vīriešu dzimumorgānus.

Ozols neprecēta vīrieša apzīmējums. Osis — precēta.

Jāņu vakarā pīliņģa (pīlādža) zarus piesien gultas galvgalī pie gultas stakles un tur līdz nākamiem Jāņiem, lai nelabais nesistos klāt.

Jāņu naktī meitai jānoģērbjas kailai, jāuzliek rožu vaiņags galvā; kurš puisis to noķers, tas būs meitas nākamais vīrs.

Jāņu dienā jāpin vainags no 909 dažādiem ziediņiem, jāstāv visu nakti nomodā, kad saule uzlec, tad jāsaslapina vaiņags rasā un jāuzliek uz gultas pagalvja; ja rasa līdz vakaram stāvēs, tad meita dabūs precēties, ja ne, tad to gadu precēties nedabūs.

Jāņu dienas vakarā jāsapin trejdeviņu puķu vaiņags un jānoliek uz krustcelēm. Ja pa nakti kronis būs nozudis, tad šo gadu iziesi pie vīra, ja ne, tad ne.

Jāņu naktī vajagot nopīt divus vainadziņus un pusnaktī aiziet uz upi un iemest; ja vainadziņi saplūst kopā, tad izved tautās, ja nesaplūst, tad neizved.

Jāņa dienas vakarā jaunas meitas pin pa pāriem vaiņagus un met tos dīķos. Kurai meitai vaiņagu pāris rītā stāv kopā, tā to gadu tiks apprecēta, bet kurai vaiņagi šķīrušies, tai jāgaida precinieki līdz nākošam gadam.

Uz Jāņiem meitas, ja grib uzzināt savu mīļāko, lai novij no trejdeviņām puķēm vaiņagu un lai sviež ozolā; ja vaiņags iemetas ozola zarā, tad tajā gadā apprecēsies, ja nokritīs zemē, tad ne; brīvi sviest trīs reizes.

Jāņu dienā meitām vajagot kroni sviest gaisā. Ja meitas krītošo kroni pašu saķer, tad mīļākais tūliņ izprecēs, ja izrauj tikai puķi, tad vēl būs jāgaida; bet ja kronis pavisam nokrīt zemē, tad būs jāizšķiras.

Kurš iegūst papardes ziedu, tas zina visus pagātnes un nākotnes noslēpumus.

Zāļu dienā pusdienas laikā pulkstenis divpadsmitos jāiet tā, ka neviens neredz, uz mežu un jāizrauj papardes sakne, kuŗa jānoliek klētī tā, ka neviens to nezina, Zāļu dienas vakarā pulksten divpadsmitos jāiet uz klēti, jāņem saknes un ejot pa pagalmu jāpārgriež, tad iekš saknes varēšot redzēt sava mīļā vai mīļākā vārdu un uzvārdu.

( Prof. K .Straubergs. «Latviešu tautas paražas» I sēj., Rīga, 1944.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu