Saeimas kuluāros apspriestas 10 līdz 15 Bērziņa demisijas iemelsu versijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) lēmums demisionēt no tieslietu ministra amata bija pārsteigums pat «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai!»/LNNK Saeimas frakcijai, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V).

Bērziņa rīcību viņš novērtēja kā bezatbildīgu un uzsvēra, ka publiski minētais ebreju īpašumu jautājums bija tikai iegansts, nevis iemesls demisijai.

Kā atgādināja Reirs, Bērziņš kā tieslietu ministrs jau iepriekšējo valdību laikā virzījis šo jautājumu. Ar toreizējo premjeru Aigaru Kalvīti viņam nav radušās domstarpības un restitūcijas jautājuma risināšanai pat izstrādāts likums, ko parlaments noraidījis.

Tagad par šo pašu jautājumu Bērziņam radušās domstarpības ar premjeru Valdi Dombrovski (V), lai arī valdības vadītājs tikai lūdzis izveidot darba grupu tehnisku jautājumu risināšanai, politiskas debates atkal atstājot Saeimai. Reirs skaidroja, ka darba grupa būtu jāvada Tieslietu ministrijas valsts sekretāram un tās uzdevums būtu tikai īpašumu revīzija.

«Vienotības» pārstāvis atturējās komentēt, kādi varētu būt patiesie iemesli Bērziņa demisijai, norādot, ka kuluāros apspriestas 10-15 versijas. Bērziņa rīcība izskatās pēc «pašdarbības vai inscenējuma no malas», jo par šo lēmumu bijuši pārsteigti pat Nacionālās apvienības Saeimas deputāti un politiskais spēks uzreiz izplatījis paziņojumu, ka valdību neplāno gāzt un arī portfeļu pārdale netiks prasīta.

Reirs arī atgādināja, ka pēdējo desmit gadu laikā Saeimā jau divreiz nonākuši likumprojekti par ebreju īpašumu restitūciju. Abas reizes tie noraidīti.

Kā ziņots, Dombrovskis ir pieņēmis Bērziņa demisiju. Bērziņš demisionēja, jo viņam un premjeram esot pārāk atšķirīgi viedokļi par ebreju īpašumu kompensācijas jautājumu, tomēr tas nenozīmējot, ka no valdības aizejot arī visa apvienība VL-TB/LNNK.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu