Latvijā uz vienu Līgu seši Jāņi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

«Jāņot» uz Vārkavas, Jaunpiebalgas vai Jēkabpils novadu, kur katrs septītais vīrietis ir vārdā Jānis, «līgot» uz Smiltenes, Aknīstes vai Naukšēnu novadu

Tautas skaitīšanas dati liecina, ka 2011. gada 1. martā Latvijas patstāvīgo iedzīvotāju vidū bija gandrīz 56 tūkstoši Jāņu un nedaudz mazāk par 10 tūkstošiem Līgu. Ja Jāņa vārds bija izvēlēts 2,7% Latvijas iedzīvotāju, un tas ir absolūti populārākais vārds iedzīvotāju vidū, gandrīz divas reizes apsteidzot otru populārāko Aleksandru, tad Līga populārāko vārdu sarakstā ierindojas tikai trešā desmita beigās. Vairākos vārdos godātās personas, kā Jāņi Mārtiņi un Līgas Madaras, arī tiek uzskatītas attiecīgi pie Jāņiem vai Līgām.

Lai arī Latvijā uz vienu Līgu sanāk gandrīz seši Jāņi, tad Zilupes un Dagdas novadā šī situācija ir vēl «dramatiskāka» – uz vienu Līgu ir gandrīz 20 Jāņi. Jāatzīst, ka nevienā Latvijas novadā Līgu nav vairāk kā Jāņu. Vislabākā proporcija ir Mērsraga, Rūjienas un Naukšēnu novadā, kur uz vienu Līgu ir vidēji trīs līdz četri Jāņi.

Gadījumā, ja vēl neesat izlēmuši par «jāņošanas» vietu, tad iesakām doties uz Vārkavas, Jaunpiebalgas vai Jēkabpils novadu, kur katrs septītais vīrietis ir vārdā Jānis. Līgošanas cienītāji var apmeklēt Smiltenes, Aknīstes vai Naukšēnu novadu, kur varēs cerēt, ka katra četrdesmitā pretimnācēja būs Līga.

Jāatzīst, ka Jāņi Latvijā ir par gandrīz 13 gadiem vecāki nekā Līgas. Jāņu vidējais vecums ir 44,9 gadi, turpretī Līgas ir 32,5 gadus vecas, kas vairākos pētījumos ir norādīts, kā sievietes labākais vecums. Šajā vecumā sievietes ir pievilcīgas, pašpārliecinātas, pieredzējušas, viņas ir satikušas savu mīlestību, prot saprātīgi attiekties pret ēdienu un dzērienu – secinājuši pētījumu autori.

Interesanti, ka Latgalē dzīvojošās Līgas ir divas reizes jaunākas par Jāņiem, proti, Latgales Līgu vidējais vecums ir 24,6 gadi, pretstatā Jāņu vecumam – 47,5 gadi. Visjaunākās Līgas var sastapt Krāslavas novadā un Dagdas novadā, kur to vidējais vecums ir līdz 17 gadiem.

Vislielākās izredzes sastapt jaunākos Jāņus ir Jaunpils novadā, kur tie ir vidēji 36 gadu vecumā, un Mārupes novadā – vidēji 38 gadu vecumā. Pārējos Latvijas novados Jāņu vidējais vecums pārsniedz 40 gadus. Dzīves gudrībās viserudītākie Jāņi dzīvo Ērgļu un Ludzas novadā, attiecīgi vidējais vecums ir nedaudz virs 50 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu