Valodu skolu sazvērestība. Kāpēc angļu valodas pārdošana - tas ir ienesīgs bizness

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: reklāmas foto

Protams, ka jūs arī esat dzirdējuši, ka labākais veids kā mācīties svešvalodu ir iedziļināties tās valodas vidē. Cilvēks ir spiests sākt lietot svešvalodu, esot tajā vidē, kad apkārt tiek lietota dotā valoda un nav iespēju komunicēt savādāk kā tikai šajā valodā.

Tā ir taisnība, bet tiek noklusēts fakts, ka svešvalodas runātājs saziņā komunicē ar ikdienišķām frāzēm-klišejām, kuras cilvēks ātri fiksē, saprot un sāk lietot pats. Tā kā vārdi šādās frāzēs-klišejās nepārtraukti atkārtojas, to nozīme ir viegli iegaumējama. Šajā gadījumā cilvēks iemācās tikai tos vārdus, ar kuru palīdzību viņš sazinās! Tur nav lingvistiskās «līrikas».

Apgūstot vispirms ikdienas saziņā visbiežāk izmantotās frāzes, cilvēks sāk tās lietot un runāt, pakāpeniski bagātinot savu vārdu krājumu. Nav nekādu likumu, tikai sarunvalodas leksika ikdienas saziņai!

Arī dzimto valodu mēs apgūstam līdzīgi – vispirms iegaumējam atsevišķus vārdus, pēc tam vienkāršus teikumus ar šiem vārdiem. Vēlāk, sekojot pieaugušo piemēram, iemācāmies saistīt teikumus, pakāpeniski bagātinot savu leksiku.

Tad kāpēc skolās, kursos svešvaloda tiek mācīta ar citām metodēm, bet ne ar to metodi, ar kuras palīdzību veiksmīgi apgūta dzimtā valoda un kura labi ir sevi pierādījusi?

Kāpēc mūs māca tik ilgi

Ir daudz dažādu metožu un iespēju apgūt svešvalodu. Bet gandrīz visas ir orientētas uz ilglaicīgu un maksimāli labu angļu valodas apgūšanu. Šīs metodes sastāda tie, kas paši valodu ir apguvuši līdzīgi un arī pieraduši tā valodu mācīt. Šādas metodes izveido un lieto svešvalodu fakultāšu absolventi, profesionāli pasniedzēji, kuri paši studējuši pēc šādām metodēm. Skolās, augstskolās un kursos tiek piedāvātas garas programmas, kuru mērķis ir apmācīt svešvalodu pakāpeniski, padziļināti un profesionāli. Un tas ir piemērotas tikai tiem, kuri vēlas zināt valodu profesionālā līmenī.

Bet daudziem cilvēkiem pietiek ar to, ka viņi spēj izskaidrot, saprast un tikt saprastiem. Un šis jau ir cits mērķis, tam nepieciešama cita pieeja un citi risinājumi.

Kāpēc mācīties ilgi ir izdevīgi

Salīdzināsim, piemēram, ar autobraukšanas apmācību. Ir profesionāli autovadītāji, ir sacīkšu autovadītāji, ir sabiedriskā transporta vadītāji un ir autocienītāji ar «B» kategorijas autovadītāja apliecību.

Iedomājieties, ja visus, kas vēlas vadīt automašīnu, apmācītu piedalīties «F1» sacīkstēs vai arī vadīt pasažieru autobusus un kravas mašīnas. Cik ilgstoša būtu šāda apmācība un cik daudziem pietiktu pacietības šīs apmācības pabeigt? Tas neko neatgādina?...

Atbilde ir acīmredzama. Ātri apmācīt autovadīšanu – tas daudziem ir izdevīgi. Iegūstot autovadītāja «B» kategorijas apliecību, jūs iegādājaties automašīnu, degvielu, autodetaļas, veicat autoremontu utt. Tāpēc daudziem ir izdevīgi, ja autovadītāju skaits ir liels.

Tagad iedomājieties, ka jūs esat apguvuši svešvalodu. Masveidā jums vairs neko nevar pārdot.  Cikls ir beidzies. Ilgi mācīties valodu - tas ir ļoti izdevīgi: izmantojot dažādus ieganstus, jums profesionāli pārdod zināšanas, kuras jūs nekad neizmantosit. Precīzi izvērtējot jūsu vēlmi sazināties svešvalodā, jums pārdod liekas nodarbību stundas, valodas likumus un formas, palīgmateriālus un daudz ko citu. Zīmīgi ir arī tas, ka dzimtajā valodā likumus, formas, locījumus un konjugācijas mācāmies tikai tad, kad ir apgūta sarunvaloda. Bet, mācot svešvalodu, joprojām ļoti daudz laika velta valodas likumu un vārdformu apgūšanai, neraugoties uz to, ka vispirms tika solīts mūs iemācīt runāt!

Tiem, kuri ir apguvuši valodu un lieto to, pārdot apmācības otrreiz ir gandrīz neiespējami. Līdzko atradīs veidu kā pelnīt naudu, izmantojot svešvalodu zināšanas, apmācību laiks strauji saruks. Ir metodes, kas palīdz ātri apgūt svešvalodas, bet tām nepiešķir finansējumu un neatbalsta plašsaziņas līdzekļos, jo apgūt svešvalodas ātri ir vienkārši neizdevīgi!

Cik daudzus ārzemniekus jūs pazīstat, kuri runā latviešu valodā bez akcenta un raksta bez kļūdām?

Tātad, kāds ir patiesais mērķis angļu valodas apguvei – runāt vai rakstīt bez kļūdām? Kas ir svarīgāka – sarunvaloda vai gramatika?

Šajā informācijas tehnoloģijas laikmetā visās dzīves jomās ir notikušas revolucionāras pārmaiņas. Un vienīgais svešvalodas joprojām māca gadiem ilgi.

Vasarā svešvalodu zināšanas kļūst īpaši aktuālas tiem, kuri ceļo darba jautājumos un tiem kuri atpūšas ārzemēs. Paņemiet līdzi ceļojumā ātru risinājumu miljons cilvēkiem – metodiku sākt runāt angļu valodā 21 dienas laikā!

u

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu