Amerikāņu ekonomisti Hadsons un Sommerss situāciju Latvijā ataino drūmās krāsās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Amerikāņu ekonomisti Maikls Hadsons un Džefrijs Sommerss turpina uzstāt, ka Latvijas taktika ekonomiskās krīzes pārvarēšanai nav bijusi saprātīga un ka to nedrīkstētu pielāgot citām valstīm.

Komentārā britu finanšu laikrakstā «Financial Times» (FT) ekonomisti situāciju Latvijā ataino drūmās krāsās - milzīga ekonomikas lejupslīde, ievērojams bezdarbs, liela daļa darba spēka emigrējusi, dzimstības līmenis samazinājies, augsts pašnāvību līmenis, dzērājšoferu izraisīti letāli satiksmes negadījumi, policijas budžeta samazināšanas izraisīts noziedzības vilnis, kā arī izglītība Latvijā kļuvusi mazāk pieejama un sliktākas kvalitātes.

Latvijas taupības plānu ekonomisti raksturo, kā «šoka terapiju un nabadzību», ko valdībai izdevies realizēt, tikai pateicoties «pēcpadomju ekonomikai ar elastīgu darba spēku, kam ir sliktas arodbiedrības».

Premjerministra Valda Dombrovska (V) ilglaicīgo noturēšanos valdības vadītāja amatā Hadsons un Sommerss skaidro ar etnisko sašķeltību Latvijas vēlētājos, kuriem galvenais esot «pretošanās Krievijas apskāvieniem. Visi pārējie jautājumi latviešu vēlētājiem ir otršķirīgi».

Hadsons un Sommerss iepriekšējos gados pēc «Saskaņas centra» (SC) uzaicinājuma Latvijā piedalījās ekonomikas konferencē «Atjaunotā Latvija 2010», kuras mērķis bija prezentēt un apspriest SC ekonomiskās politikas koncepciju.

Abi amerikāņu ekonomisti iepriekš vairākkārt asi kritizējuši starptautisko finanšu institūciju realizēto palīdzību Latvijā un citās valstīs, apgalvojot, ka Latvijas ekonomiku ir nolaupījusi ES un SVF politika, pakļaujot Latvijas nodokļu politiku un finanšu programmu Zviedrijas un citu valstu interesēm.

Hadsons sarakstījis vairākas ASV «ekonomisko hegemoniju» kritizējošas grāmatas, tostarp «Superimperiālisms: Amerikāņu impērijas ekonomiskā stratēģija».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu