Laikraksts: Lielā karstumā futbola tiesneši pieļauj vairāk kļūdu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Britu laikraksts «The Telegraph» publicējis pētījumu, kurā atklāts, ka futbola tiesnešu pieļauto kļūdu daudzumu ietekmē liels karstums.

Futbola vēsturē zināmi vairāki gadījumi, kad mača arbitru neprecizitāte ietekmējusi spēles rezultātu. Pētījuma autori norāda, ka tas noticis tieši karstuma dēļ.

Šie atklājumi tikai pastiprinās Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) kritizēšanu par sacensību norises vietu izvēli, neraugoties uz to, ka tajās bieži vien vasarās temperatūra sasniedz vidēji ir 40 grādi pēc Celsija skalas.

Sacensību organizatori cer, ka šo problēmu varēs novērst ar gaisa kondicionēšanas palīdzību, tomēr Bedfordšīras Universitātes pētnieki uzsver - ar to var nepietikt.

Pētījuma autori savu darbu Ženēvā prezentējuši Eiropas Futbola federāciju asociācijai (UEFA), kas ir arī pētījuma sponsors.

«Ir pamatotas bažas, ka brīvdabas stadionos pat ar kondicionēšanu spēles laikā laukumā temperatūra sasniegs 30 grādus,» norāda pētījuma vadītājs Džons Brīvers.

Pētījumā tika izveidotas divas dalībnieku grupas, kam 90 minūtēs futbola laukuma videi pietuvinātos apstākļos nācās pieņemt dažādus lēmumus, simulējot tiesnešu darbību reālā mačā.

Pildot uzdevumu 30 grādu karstumā, dalībnieku fiziskā izturība un lēmumu pieņemšanas spējas pasliktinājās, vidēji pieļaujot par 20%-25% vairāk kļūdu nekā normālos apstākļos.

Tomēr līnijtiesneši, kuri atrodas aiz vārtiem, kļūdījās par 20% vairāk aukstā laikā, kādā parasti notiek UEFA Čempionu līgas un Eiropas līgas spēles ziemeļvalstīs.

«Šie rezultāti pierāda nopietnu ietekmi uz tiesnešu sniegumu laikā, kad tiem jāstrādā nepiemērotos klimatiskajos apstākļos,» uzsver Brīvers.

«Mums jāatrod iespējas, kā palīdzēt tiesnešiem cīnīties ar apstākļiem, kādos nākas strādāt,» norāda pētījuma vadītājs, sakot, ka vārtu līnijas tehnoloģiju izmantošana svarīgos mačos varētu būt viens no risinājumiem.

Brīvers tiesnešu darbības uzlabošanai ieteica nodrošināt maču arbitriem atvēsināšanās iespējas, kā arī līnijtiesnešiem ļaut izmantot papildus apģērbu, tiesājot Eiropas līgas vakara spēles.

Kā ziņots, pašlaik notiekošā Eiropas futbola čempionāta finālturnīra D apakšgrupas trešās kārtas spēlē, kurā Anglijas izlase ar rezultātu 1:0 pārspēja Ukrainas valstsvienību, tiesneši pieļāva kļūdu, neieskaitot Ukrainas futbolista Marko Deviča gūtos vārtus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu