Līgo, bet atceries arī par savu suni!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lai Līgo svētku svinēšana nepārvērstos par traģēdiju ģimenē, kur kopā ar cilvēkiem dzīvo arī suņi, «Dino Zoo» iesaka pārdomāt svētku svinēšanas apstākļus un to drošumu ne tikai no cilvēka skatu punkta, bet arī padomāt par saviem suņiem. «Diemžēl, tā jau kļuvusi par tradīciju, ka pēc Jāņiem daudz darba ir ne tikai cilvēku, bet arī suņu dakteriem,» stāta «Dino Zoo» veterinārārste Dr. Baiba Ševcova.

«Saimniekiem, pirms došanās Jāņu svinībās, vajadzētu iepriekš rūpīgi padomāt, kā savu suni izbraukumā pabarot, padzirdīt, kā piesiet, kā pasargāt pašu un arī citus no viņa,» rosina Dr. Baiba Ševcova.

«Svinot Jāņus, suņi ļoti bieži tiek pārbaroti. Nē, nav jau tā, ka kāds viņus speciāli baro, taču atmetot sunim kauliņus, ļaujot sunim mieloties ar apdegušiem šašlikiem, neapēstajām desiņām, sunim tiek radīti priekšnoteikumu, lai viņš pārēstos,» zina stāstīt Dr. Baiba Ševcova.

«Īpaši ir jāuzmanās no šašlikiem, grillētiem un ceptiem ēdieniem, jo suņa organisms nav paredzēts šādas barības uzņemšanai. Šāda barība tiek sagremota un pārstrādāta ilgāk, tādējādi radot sunim mocības. Arī cilvēkam taču ir grūti, kad ir pārēdies un vēl grūtāk tad, ja pārēdies ar grūti sagremojamu barību. Taču suns, diemžēl, nemāk sevi tā regulēt, nemāk laikus apstāties,» stāsta Dr. Baiba Ševcova, piebilstot, ka ja suns pēc ēšanas kļūst netipiski mazkustīgs, tas norāda, ka suņa ēdiens ir grūti sagremojams un visa suņa enerģijas potenciāls ir mobilizēts uz apēstā pārstrādāšanai.

Gluži kā cilvēkiem, piknika grozi ir arī suņiem un šādus piknika komplektus var iegādāties specializētajos veikalos vai arī lielveikalos. Šādos komplektos ir gan barības trauki, gan arī dzerāmā trauki, ka arī pati barība speciālos iepakojumos.

«Lielākās problēmas rodas tad, ja suns, kurš ir pārēdies, vai arī pārāk daudz ieēdis nepiemērotu barību, tiek pakļauts vēl arī fiziskai slodzei. Ja pārēdies suns, spēlējoties apgriežas kūlenī uz muguras, no satura smaguma tam kuņgis var aizvērpties un tādējādi nosprostoties. Šādos gadījumus, diemžēl, suns var arī nomirt,» brīdina Dr. Baiba Ševcova, piebilstot, ka katru gadu pēc Jāņiem veterinārārstiem nākas šķetināt šādus gadījumus.

Suņus svētkos nevajadzētu lutināt ar cilvēkiem domātajiem kārumiem. «Ja gribat arī dzīvniekam radīt svētku noskaņu, nopērciet speciālus kārumus suņiem. Tādi taču katrā dzīvnieku barības veikalā ir ļoti plašā izvēlē,» ierosina Dr. Baiba Ševcova.

Vēl «Dino Zoo» veterinārārste Dr. Baiba Ševcova brīdina saimniekiem neatstāt savus suņus automašinā. «Bieži ir tā, ka suns tiek paņemts līdzi, neizvērtējot visus apstākļus, taču uz vietas, izrādās, suns nav ārā laižams, jo tur uz vietas jau mazi bērni, citi suņi, citi mājdzīvnieki. Un šādos apstākļos rodas aplamā doma par iespēju ilgstoši iesprostot suni mašīnā. Lai gan šajās Jāņu brīvdienās nesola karstumu un sutu, tik un tā mašīna var pārkarst, sunim var pietrūkt gaisa, bet vēl biežāk mēdz pietrūkt ūdens. Diemžēl, katru gadu nākas saskarties, ka suņi mašīnās nosmok,» aicina aizdomāties Dr. Baiba Ševcova.

«Iesaku padomāt arī par apģērbu. Tas ir īpaši aktuāli tādiem suņiem, kuri nav pieraduši pie brīvdabas un ir ļoti jūtīgi. Svētku naktī var taču būt gan lietus, gan aukstums. Suns, tieši tāpat kā cilvēks, var saukstēties,» norāda Dr. Baiba Ševcova. Lai to novērstu, Dr. Baiba Ševcova aicina jūtīgajiem suņiem līdzi paņemt specializētos suņa apģērbus, tais skaitā lietus mēteļus vai apmetņus, kādus var iegādāties specializētajos veikalos, arī «Dino Zoo».

«Ierašanās svešā vietā dzīvniekiem vienmēr ir stresaina. Lai mazinātu suņa uztraukumu, izbraucienā būtu līdzi paņemama kāda no suņa rotaļlietām. Tā var būt gan bumba, lidojošais šķīvis vai kāds pīkstulis,» atgādina Dr. Baiba Ševcova.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu