Kartupeļiem sākusies lakstu puve

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

Pieturoties mitram un siltam laikam, kartupeļu stādījumos sākusies lakstu puve, informēja Valsts augu aizsardzības dienestā.

Šogad pirmās kartupeļu lakstu puves pazīmes konstatētas Latgalē, Rēzeknes novada mazdārziņos un dažos lielajos ražojošajos laukos. Savukārt Kurzemes, Zemgales un Rīgas reģionos pagaidām slimība nav konstatēta.

Tomēr lietus un siltā laika dēļ, kas slimības attīstībai ir vislabvēlīgākie apstākļi, nebūšot ilgi jāgaida, kad arī pārejos novadu stādījumos parādīsies šīs slimības pirmās pazīmes, norādīja dienestā.

Kartupeļu lakstu puve ir viena no nozīmīgākajām un postošākajām kartupeļu slimībām, kuru ierosina īpaša sēnīte. Veģetācijas periodā uz lapām veidojas pelēcīgi brūni plankumi. Mitrā laikā ap plankumiem lapu apakšpusē redzams apsarmojums, savukārt sausā laikā lapu augšpusē ap plankumiem vērojama gaišāka apmale. Agresīvāka un postošāka ir stublāju puves forma, kad uz stublājiem veidojas pelēcīgi brūnas joslas un stublāji lūst.

Infekcijas gadījumos slimības ierosinātājs pārvietojas uz kartupeļu bumbuļiem, un to glabāšanas laikā var iet bojā liela daļa ražas, kā arī tiek bojāta kartupeļu kvalitāte.

Kā norāda dienestā, pirmo apstrādi kartupeļu stādījumos ar fungicīdiem ieteicams veikt, kad kartupeļu lakstu augstums ir 15 līdz 30 centimetri. Nākamie miglojumi ieteicami ar septiņu līdz desmit dienu intervālu. Īsāks starplaiks starp apstrādēm ar fungicīdiem jāievēro tad, ja kartupeļi ļoti strauji aug, ir kartupeļu lakstu puves uzņēmīga šķirne, silts un mitrs laiks, kā arī ja slimība ļoti strauji attīstās.

Latvijā 2012.gada Augu aizsardzības līdzekļu reģistrā ir iekļauts plašs fungicīdu klāsts kartupeļu lakstu puves ierobežošanai. Izdarot pareizu fungicīda izvēli un veicot kvalitatīvu, savlaicīgu smidzinājumu, var veiksmīgi to ierobežot.

Plašāku informāciju var iegūt dienesta mājaslapā vai pie reģiona speciālistiem.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas informāciju prognozētās kartupeļu stādījumu platības Latvijā 2012.gadā ir 30 000 hektāru, bet precīzāka informācija būs jūlijā. Pērn ar kartupeļiem apsēti 31 500 hektāri, 2010.gadā tika apsēti 30 100 hektāri. 2009.gadā kartupeļi tika stādīti 30 000 hektāru, savukārt 2008.gadā - 37 800 hektāros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu