Kas jāpiedzīvo, lai iemācītos samazināt lieko svaru?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Mans stāsts nav par to, ka «mazāk jāēd un vairāk jākustās». Mans stāsts ir par daudz sarežģītāku un svarīgāku jautājumu - kāpēc it tik neiedomājami grūti ēst mazāk un kustēties vairāk, un kā šo probēmu atrisināt?

Kad iepazīsieties ar manu pieredzi, paši varēsiet izlemt, kā rīkoties tālāk. Vai izmēģināt visu, ko esmu izmēģinājis es no sākuma līdz galam, vai arī sākt no pareizās vietas. Iespējams, daudzi manā stāstā saskatīs līdzības ar savu pieredzi un attapsies, ka ir iestrēguši kādā no posmiem, kuros esmu pabijis arī es. Ceru, ka mana pieredze atvērs viņiem acis un palīdzēs pārraut nebeidzamo riņķa deju ar nosaukumu «Liekais svars».

Man ir nedaudz pāri 40, un pēc dabas esmu diezgan slinks cilvēks, vismaz man tā liekas. Man ļoti patīk garšīgi paēst, un saldumi ir mani labākie draugi. Esmu sasniedzis to vecumu, kad darbs birojā ir ikdiena, un aktīvās izklaides vairs neinteresē tik ļoti kā agrāk. Īsāk sakot, esmu tipisks svara pieauguma upuris pēc visām pazīmēm.

Esmu precējies, un manas sievas lielākais «mīnuss» ir tas, ka viņa prot labi gatavot, un tas viņai patīk. Veiksmīgā ģimenes dzīve, intelektuālais darbs un dabiskie procesi darīja savu - pāris gadu laikā kļuvu par cilvēku, kuram paša spoguļattēls nelikās īpaši saistošs.

Lai iepazīšanās ar manis piedzīvoto būtu saprotamāka un lietderīgāka, īsi uzskaitīšu visu to, kas man ļāva uzkrāt pieredzi, kuru detalizēti aprakstīšu turpmākajās nedēļās.

- Žurnāli un draugi. Visa sākumā, tāpat kā daudziem, bija populāru žurnālu publikācijas un draugu ieteikumi. Sekot šo žurnālu ieteikumiem, iespējams ir vissliktākais, kas var notikt ar cilvēku, kurš vēlas atrisināt svara samazināšanas problēmu. Bet tam ir arī sava gaišā puse - šie stulbie žurnāli tiešām palīdz spert pirmo soli, lai arī ne tajā pareizākajā virzienā.

- Populārā literatūra. Nedaudz nopietnāka literatūra par žurnāliem ir it kā speciālistu sarakstīti darbi, kas popularizē kādu konkrētu svara samazināšanas vai uztura veidu. Popularizējot savējo, viņi apgalvo, ka pārējie uztura virzieni ir nederīgi un kaitīgi. Izlasot divus atšķirīgus darbus, cilvēks var nonākt ļoti sarežģītā situācijā, kas tuvojas vieglam izmisumam.

- Grupu terapija. Nevarot izšķirties par kādu no «zinātniski pamatotajiem» uztura režīmiem, nolēmu komunicēt ar dzīviem cilvēkiem. Visvienkāršāk ir sastapt tos, kuri visvairāk reklamējās. Nodarbības šādās grupās var palīdzēt, iespējams, ka daudziem tas ir vienīgais veids kā atrisināt problēmu. Tomēr es šajā kopienā saskatīju vairāk traucēkļu, nekā iespēju. Skaidrs, ka telpu īre ir jāmaksā visiem, un no cilvēka, kurš ātri atrisina savu problēmu, daudz naudas neiekasēsi.

- Dietologi un uztura speciālisti. Dīvaini, bet tikai neliels skaits cilvēku, kuriem ir liekā svara problēmas, ir apmeklējuši diplomētu dietologu vai uztura speciālistu. Ar laiku es sapratu, ka reālu problēmu var atrisināt tikai ar reāla speciālista palīdzību, un tāpēc devos vizītē pie īsta speciālista.

- Psihoterapija. Jo vairāk jūs uzzināt par problēmu, jo vairāk neskaidrību rodas. Tieši tas pats notika ar mani, saistībā ar maniem kilogramiem. Pāris konsultācijas ar «galvas» nevis «vēdera» speciālistu atvēra acis uz daudziem jautājumiem.

- Sporta klubs. No vārdiem pie darbiem. Agri vai vēlu, bet vairums tievētāju vismaz vienu reizi nonāk sporta zālē. Viens nepareizs lēmums, un jūs esat uz nāves robežas.

- Fizioterapeits un sporta medicīnas speciālisti. Tikai nonākot patiesi kritiskā situācijā, sāc novērtēt profesionālu nozares speciālistu un «pareizas pieejas» nozīmi.

- Pareizās komandas izvēle. Visvienkāršākais veids, kā ievērot režīmu.

Ja liktenis ir lēmis, ka savu svara samazināšanas cīņu jau esat uzsākuši līdzīgā veidā kā to izdarīju es (žurnālu padomi un draugu ieteikumi), tad iesaku nedaudz iepauzēt, līdz neesat iepazinušies pilnībā ar manu pieredzi.

Protams, pastāv teorija, ka, lai gūtu uzvaru un saprastu visas likumsakarības, ko atklāj katra jauna pieredze, ir vērts iziet cauri visiem cīņas attīstības posmiem - arī smagiem zaudējumiem.

Veselības ziņā tas nav labākais risinājums. Par svara samazināšanas nolūkos pieļautajām kļūdām un to labojumiem labāk uzzināt no citu pieredzes.

Ja vēlaties lasīt vairāk...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu