Salaspilī zied tulpjukoks un citi krāšņumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Pēc Jāņiem Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī ik gadus ar nepacietību tiek gaidīts priecīgais brīdis, kad atveras Amerikas tulpjukoka (Liriodendron tulipifera) ziedpumpuri, portālu «Apollo» informēja Dace Miezīte, V/a «Nacionālais botāniskais dārzs» Vides izglītības un informācijas nodaļa.

Kopš 2004.gada, kad kokam izplauka pirmie trīs ziedi, tas pieņēmies spēkā un kuplumā, un ziedu skaitīšana sen jau atmesta - skaits sniedzas vairākos simtos. Šogad pirmo ziedu kuplajā lapotnē izdevās saskatīt jau Saulgriežos - 21.jūnijā. Katru dienu atveras aizvien jaunas tulpjukoka zaļgandzeltenās ziedlapas, kuru pamatne ir oranža kā liesmiņa. Ziediem piemīt viegla, svaiga gurķu smarža, kuru līdz liepu ziedēšanai par labu atzīst bites. Dažkārt šī smarža tiek salīdzināta arī ar ūdensrožu vieglo, valgo aromātu. Tulpjukoks bagātīgi ziedēs vismaz divas nedēļas, bet pa kādam ziedam tā zaros varēs atrast vismaz līdz jūlija beigām.

Botāniskajā dārzā pašlaik zied arī dažādu šķirņu filadelfi, tautā saukti par jasmīniem. Dažāda lieluma un pildījuma, to ziedi izceļas arī ar saldā aromāta jaukajām niansēm: smarža atgādina te zemenes, te ābolus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu