Ja «Latvenergo» būtu jāatmaksā klientiem nauda, summa varētu sasniegt 45 miljonus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ja Administratīvās apgabaltiesas spriedums par AS «Latvenergo» patlaban spēkā esošajiem tarifiem stātos spēkā un būtu jāatmaksā par elektroenerģiju veiktie maksājumi, summa varētu sasniegt 45 miljonus latu, šodien žurnālistiem teica «Latvenergo» valdes loceklis Uldis Bariss.

Šādi aprēķini veikti, pieņemot, ka saskaņā ar tiesas spriedumu teorētiski būtu jāpiemēro 2008.gada tarifi. Šo summu pārsvarā veidotu pārrēķins juridiskajiem klientiem.

Viņš atzina, ka summa ir nopietna, tomēr uzsvēra, ka diskusija par atmaksāšanu ir priekšlaicīga, jo «Latvenergo» spriedumu uzskata par nesamērīgu un plāno to pārsūdzēt. Viņaprāt, šāds risinājums arī nebūtu samērīgs ar jautājumu, ko tiesa ir vērtējusi.

Bariss atzina, ka patlaban nav saprotams, kādā veidā esošā situācija būtu jārisina. «Nonākam spekulatīvā laukā,» teica «Latvenergo» valdes loceklis. Viņš norādīja, ka spriedums saņemts vakar, tas ir apjomīgs un pretrunīgs, un tāpēc viņš nevar komentēt juridiskās konsekvences.

Bariss uzsvēra, ka tarifi joprojām ir spēkā, un, tā kā uzņēmums spriedumu plāno pārsūdzēt, līdz pēdējam tiesas lēmumam pēc būtības nekas nemainās.

Tomēr, ja spriedums stāsies spēkā, uzņēmums nevarēs piemērot tarifu atlaidi.

Bariss norādīja, ka iepriekšējais tarifs neatbilst izmaksām, līdz ar to būtu nekavējoties jāmaina tarifu līmenis. Viņš piebilda, ka saskaņā ar tiesas konstatēto nav būtiska pamata apšaubīt izmaksu līmeni, līdz ar būs jābūt tarifam, kas sedz visas izmaksas.

Komentējot tiesas spriedumā norādīto, uzņēmums pauž uzskatu, ka dažādu tarifu līmeņu noteikšana bija pareiza, ņemot vērā apstākļus, kādos projekts tika gatavots, ņemot vērā cenu izmaiņas, krīzi ekonomikā un iedzīvotāju maksātspēju.

Pēc Barisa teiktā, arguments, ka «Latvenergo» nedrīkst subsidēt noteiktu iedzīvotāju grupu caur tarifiem, veidoja 80%-90% no sprieduma pamatojuma. Uzņēmuma valdes loceklis nevarēja atbildēt, vai uzņēmums varētu apsvērt iespēju atbalstīt iedzīvotājus citā veidā.

Kā uzskata «Latvenergo», tiesa nav pilnā apmērā ņēmusi vērā visus argumentus, ko uzņēmums iesniedza. Bariss teica, ka uzņēmums tiesas procesā iesniedzis daudz materiālu, bet daļa no materiāliem nav tikuši ņemti vērā vai nav atspoguļoti lēmumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu