Kas nosaka veiksmi vai neveiksmi attiecībās?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Lustīgais Jāņu laiks pagājis kā nu kuram. Viens atradis īsto un vienīgo, cits kļuvis par vēl labāku draugu. Vēl kādam izdevies pārtraukt attiecības, kas īstenībā jau ļoti sen zaudējušas to īpašo dzirksti, bet vēl citi varēs izjust pārpasaulīgu laimi martā, kad pasaulē būs nācis visīstākais Jāņu bērns. Iespējams, Līgo svētki kādam nesuši arī vilšanos un atziņu par to, cik ļoti smaga ir vientulība. Tas, protams, tikai ievads, lai nedaudz vairāk runātu par partnerattiecībām starp vīrieti un sievieti.

Mēs meklējam, atrodam un piesaistām savu partneri, tas mums ir ģenētiski noteikts. Visa šī procesa sākumā ir partnera aplidošana un flirts, kad tiek patērēts ļoti daudz enerģijas un izdomas. Un šajā periodā milzīga loma ir pieredzei un prasmēm. RSU Psihosomatikas klīnikas psihoterapeiti skaidro, ka sliktas bērnības un jaunības pieredzes dēļ, kas radusies attiecībās ar vecākiem, brāļiem, māsām un vienaudžiem, vajadzīgās iemaņas var tikt traucētas.

Uzsākot kopdzīvi, parādās jau atkal iepriekš nepieredzētas problēmas. Tā kā katrs nāk no savas ģimenes, savas vides, ar savu dzīves pieredzi, tad attiecību sākums paiet, pierodot, pieslīpējoties vienam pie otra, – tā ir viena no pirmajām partnerattiecību krīzēm. Reizēm šī krīze beidzas ar kopdzīves turpināšanos, reizēm attiecības nākas pārtraukt.

Ja attiecības veiksmīgi turpinās, iemīlēšanās ir pārgājusi nākamajā stadijā – mīlestībā. Rozā brilles ir nokritušas, palikušas stabilas jūtas. Tā kā nekritiskais aplidošanas un iemīlēšanās laiks ir garām, sāk parādīties kritika pret tām rakstura iezīmēm, pieradumiem vai īpatnībām, ar ko ir apveltīts partneris. Pirmais, ko bieži dara otrs partneris, ja mīļotajā tiek atklātas kādas nepilnības, – mēģina veikt pārveidošanas darbus, izsaka kritiku, gaida, kad otrs sāks mainīties.

Bet vissāpīgākais atzinums ir tad, kad pat pēc gadu desmitiem ilgušām attiecībām atnāk atziņa, ka izmaiņu nav un, pēc visa spriežot, arī nebūs. Bieži ir tā, ka viens no partneriem attīstās, iet uz priekšu dažādās dzīves jomās, bet otrs kaut kādu iemeslu dēļ iestrēgst vai vienkārši nejūt vajadzību attīstīties. Arī šis mirklis ir pamats krīzei partnerattiecībās.

Katras pārmaiņas, piemēram, jaunas izglītības iegūšana, darba maiņa, mazuļa piedzimšana, dzīves vietas maiņa, slimības, var ienest jaunas vēsmas partnerattiecībās. Svarīgi ir tas, kā partneri spēj pārdzīvot kopā šīs dzīves kolīzijas, kā palīdz vai – gluži otrādi – traucē viens otram. Svarīgi, cik lojāli spējam būt, aizstāvēt otru visdažādākajās dzīves radītajās situācijās. Arī dzīves priecīgie brīži reizēm parāda partnera dažādās sejas, un arī pēc daudziem kopā nodzīvotiem gadiem kāda jauna situācija var atklāt partnera dažādās šķautnes.

Svarīgi ir censties saprast otru, izprast, kāpēc viņš rīkojas tieši tā, un pieņemt viņu. Partnerattiecībās ļoti svarīga ir spēja izrunāties par visu, jo mēs taču nevaram zināt sava partnera domas pēc sejas izteiksmes vien!

Savus jautājumus ikvienu aicinām izrunāt ar RSU Psihosomatikas klīnikas speciālistiem! Vairāk par klīniku, psihoterapiju un visa veida attiecībām www.psihosomatika.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu