Sāks LNO skatuves grīdas remontu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa

Trešdien, lai tiktos ar Latvijas Nacionālās operas vadību un novērtētu operas skatuves grīdas tehnisko stāvokli, to apmeklēja Rīgas vicemērs Andris Ameriks, kā arī SIA «Rīgas nami» un SIA «Rīgas meži» vadība, portālu «Apollo» informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Esošā LNO skatuves koka dēļu grīda izbūvēta 1995.gadā. «Ekspluatācijas 17 gadu laikā tā kļuvusi nelīdzena, dēļu virsma ir ar atskabargām, atslāņojas koksnes šķiedra, vietām grīdas dēļi ir pat izlūzuši. Tas viss būtiski apgrūtina baletdejotāju darbu, iespējamas pat traumas», klātesošiem šodien stāstīja LNO baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

«Skatuves grīdas remonts nepieciešams baleta drošībai un dekorāciju stabilitātei. Turklāt grīda ir tik sliktā stāvoklī, ka to publiski vairs nav iespējams rādīt, bet nākamgad ar lielu koncertu paredzētas Operas nama 150 gadu jubilejas svinības, savukārt  2014. gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Svarīgi, lai Operas namu šajos pasākumos var izmantot pilnasinīgi,» kolēģi papildināja Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars.

Skatuves remontu, nomainot vecos, nederīgos grīdas dēļus pret jauniem, būtu lietderīgi veikt vasarā, laikā, kad operā ir sezonas pārtraukums, pārliecināts Ameriks. Viņš šodien uzdeva SIA «Rīgas nami» vadībai, kuras valdījumā jau kopš 2006.gada atrodas LNO ēka, skatuves remontdarbus uzsākt jau tuvāko dienu laikā.

Skatuves grīdas remontam tiks izmantoti īpaši šim mērķim sagatavoti A klases bezzaru nogriežņi no Rīgas priedēm, kas jau vairākus gadsimtus visā pasaulē pazīstams kā īpaši augstvērtīgs un elastīgs kokmateriāls. Priedes izaudzētas SIA «Rīgas meži» mežniecībā.

«Zīmīgi, ka atšķirībā no Nacionālās bibliotēkas, kuras būvniecībā tiekot izmantots Kanādas priedes koks, operas nama skatuves grīda tiks likta tikai un vienīgi no Rīgas mežos augušajām Rīgas priedēm. Manuprāt, tas ir svarīgi,» atzīmēja Ameriks, vienlaikus norādot, ka Rīgas pilsētas pašvaldība SIA «Rīgas nami» personā jau vairākus gadus rūpējas par šī Kultūras ministrijas padotībā esošā Valsts mēroga kultūras objekta uzturēšanu un ik gadu veic tajā dažāda apjoma remontdarbus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu