Eirogrupa atbalsta palīdzības sniegšanu Kiprai; valsts lūdz palīdzību arī SVF

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru padome jeb tā dēvētā Eirogrupa atbalsta palīdzības sniegšanu Kiprai, kas lūgumu pēc palīdzības izteikusi arī Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Šāds Eirogrupas viedoklis publiskots pēc trešdien notikušās ministru telefonkonferences.

Eirogrupa atbalsta Kipras palīdzības programmas īstenošanu koordinācijā ar SVF, kas trešdien paziņoja, ka Kipra arī fondam izteikusi lūgumu pēc finansiālās palīdzības.

«Šodien [trešdien] mēs saņēmām Kipras varas iestāžu uzaicinājumu iesaistīties ārējās finanšu palīdzības programmā, lai mazinātu riskus Kipras ekonomikai,» teikts SVF vadītājas Kristīnes Lagardas paziņojumā.

Lagarda norādīja, ka lūgums pēc pēc palīdzības SVF izteikts pēc tam, kad Kipra vispirms vērsusies pie eirozonas glābšanas fondiem Eiropas Finanšu stabilitātes fonda (EFSF), un tā aizstājēja Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM), kas sāks darbu 1.jūlijā.

«Mēs esam gatavi apvienot spēkus ar mūsu Eiropas partneriem, lai palīdzētu Kiprai atgriezties pie stabilas un noturīgas ekonomiskās izaugsmes, kā arī atjaunot stabilitāti finanšu sektorā,» norādīja Lagarda.

Kā ziņots, Kipra pirmdienas vakarā paziņoja, ka kļuvusi par piekto eirozonas valsti, kas no vienotās valūtas partneriem lūdz finansiālu palīdzību.

Iepriekš eirozonas palīdzību lūgušas Portugāle, Īrija, Grieķija un Spānija.

Kipra savā paziņojumā gan nenorāda lūgtās palīdzības apjomu.

Aplēses liecina, ka, lai stabilizētu banku nozari un samazinātu apjomīgo budžeta deficītu, Kiprai varētu būt nepieciešami četri miljardi eiro (2,8 miljardi latu).

Pagājušajā nedēļā jau izskanēja informācija, ka Kipra gatavojas lūgt aizdevumu arī Krievijai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu