Tieslietu ministra amata kandidāts nosauc savas prioritātes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Ja Saeima tieslietu ministra amatā apstiprinās nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) virzīto kandidātu, pašreizējo Tieslietu ministrijas (TM) parlamentāro sekretāru Jāni Bordānu, viena no viņa prioritātēm šajā postenī būs tiesu darba efektivizēšana.

Kā ekspresintervijā aģentūrai LETA atzina Bordāns, tiesu darbu varētu padarīt efektīvāku, turpinot jau iesāktos pasākumus, kas vērsti uz tiesu procesu paātrināšanu, vienkāršošanu, juristu disciplinēšanu un izglītības jautājumu risināšanu.

«Tāpat svarīgs ir viss bloks, kas saistās ar komercdarbības juridisko nodrošinājumu, jo saimnieciskās dzīves būtiski bremzējošs apstāklis Latvijā šobrīd ir tieši tiesu darba neefektivitāte,» sacīja Bordāns.

Nacionālās apvienības virzītais tieslietu ministra amata kandidāts uzskata, ka viņam ir lielas izredzes tikt apstiprinātam šajā postenī, taču Bordāns īpaši nepārdzīvošot arī tad, ja tā nenotiks.

Vaicāts par ebreju īpašumu kompensācijas jautājumu, Bordāns sacīja, ka, viņa skatījumā, šī problēma patlaban ir risināma politiskā līmenī.

«Šobrīd šis jautājums man nebūtu nekā jārisina, jo tas ir [pacelts] politiskā līmenī. Manuprāt, ļoti pareiza ir izpratne, ka šis ir politiski risināms jautājums. Tas nepavisam nav nosaucams par tehnisku jautājumu. Tas ir risināts jau kopš 1991.gada. Manā izpratnē, 1996.gadā tas jau gandrīz tika atrisināts. Ja ir atlikuši jautājumi, tad acīmredzot par tiem jārunā politiski,» sacīja Bordāns.

Tieslietu ministra amata kandidāts patlaban nav nevienas politiskās partijas biedrs, taču viņš labprāt pievienotos nacionālajai apvienībai. Kurai tieši no apvienības divām partijām - VL vai TB/LNNK - Bordāns dotu priekšroku, viņš pagaidām nezina, taču faktiski vēlas iestāties nacionālajā apvienībā, ja vien tā būtu juridiski apvienojusies un kļuvusi par vienu partiju.

Jautāts, kāpēc nolēmis kandidēt uz tieslietu ministra amatu, Bordāns aģentūrai LETA sacīja, ka jau apmēram pirms gada bija izlēmis nodarboties ar politiku. «Es noliku malā savu advokāta praksi tai brīdī, kad piekritu kandidēt vēlēšanās. Tā kā es to esmu iesācis un daru jau vairāk nekā pusgadu, domāju, ka tas ir loģisks solis - turpināt savu darbu kā politiķim,» sacīja Bordāns.

Kā ziņots, nacionālā apvienība pašreizējo Tieslietu ministrijas (TM) parlamentāro sekretāru Bordānu nolēmusi virzīt kā tieslietu ministra amata kandidātu. Savukārt TM parlamentārā sekretāra amatā nacionālā apvienība vēlētos redzēt Aigaru Lūsi, kurš iepriekš vēlējās kļūt par «Latvijas Krājbankas» maksātnespējas administratoru. To šodien žurnālistiem paziņoja VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars.

LETA jau ziņoja, ka 20.jūnijā par demisiju paziņoja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), jo viņam un premjeram Valdim Dombrovskim (V) esot pārāk atšķirīgi viedokļi par ebreju īpašumu kompensācijas jautājumu. Premjers nākamajā dienā ministra demisiju pieņēma.

Savukārt šonedēļ pēc sarunām ar «Vienotību» tika panākta vienošanās, ka nepieciešamas politiskās konsultācijas ebreju īpašumu restitūcijas jautājumā. Ebreju kopiena plānojusi tikties ar Saeimas frakcijām, un, kad šis jautājums būs izrunāts frakcijās, koalīcija varēs politiski lemt par jautājuma tālāko virzību.

Tikmēr politologi pauduši viedokli, ka Bērziņa demisijas patiesais iemesls nav ebreju īpašumu jautājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu