Loginovs: Latvijai vajadzīgs viens saimnieks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijai vajadzīgs saimnieks, intervijā žurnālam «Kapitāls» norāda Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs.

Viņš asi kritizē valsts pārvaldes aparātu un visos līmeņos vērojamo birokrātiju, kā arī Latvijas īpatnību «ar prieku izkarināt visu netīro veļu».

«Valdība mainās, viens nāk, otrs aiziet, viens otru aprej, izsmej - tā ir nacionālā traģēdija. Un kas būs tālāk? Tagad Latvijai vajadzīgs viens saimnieks, kurš atnāktu - varbūt līdzīgi Kārlim Ulmanim. Un pateiktu: «Man vajag vienu ārlietu ministru, vienu satiksmes ministru, vienu izglītības ministru, un mēs visi trīs strādāsim.» Valsti ir jāmāk vadīt. Bet kas notiek tagad? Kaut kādas koalīcijas, par ministru var kļūt jebkurš, lai kļūtu par deputātu, pat nevajag izziņu, ka tu, piemēram, vakar neesi bijis trakomājā,» akcentē Rīgas brīvostas pārvaldnieks.

Viņš norāda, ka īsti profesionāļi strādā privātos kantoros un «nekur nelien». Arī ministru vidū ir profesionāli cilvēki, bet viņiem apkārt mēdz būt dažādi nesaprotamas izcelsmes personāži, par kuriem nav skaidrs, ar ko viņi nodarbojas un kā interesēs strādā. Un ministri to pat nezina, jo nevar aptvert itin visu uz pasaules.

«Kas mums jādara? Pirmkārt - jāsakārto savas mājas. Darbavietas ir viens no sakārtošanas aspektiem. Mums ir jāsāk to darīt - sākot jau ar valsts uzbūvi, struktūru, ar ministrijām, politiku. Jāatsakās no visa liekā un jāizmet viss nevajadzīgais. Valstī jārada apstākļi, lai cilvēki ticētu savai valdībai, Saeimai un izturētos cienīgi viens pret otru,» aicina Loginovs.

Viņš uzsver, ka patlaban katrs uzņēmējs, no rīta pamostoties, domā, kā samaksāt mazāk nodokļos. «Un mūsu uzņēmējam pat īsti nevar pārmest, jo viņš nesaprot, kur paliek visi tie nodokļi, ko viņš samaksā valstij. Milzīgais birokrātijas aparāts, ministriju ministrijas, klerki un visādas institūcijas, dokumentu kalni, kas jāsagatavo, lai tu varētu realizēt kaut vienu vismazāko projektu, - tas ir ārprāts!» akcentē Loginovs.

Valstij uzlabojumi jāsāk, pārvērtējot savu uzbūvi, savu struktūru, valdību ar visām aģentūrām, birokrātiju. Ja viena projekta realizēšanai vajadzīgi vairāki gadi un jāmaksā katram klerkam, investori dodas prom.

«Visi, kas te sēž - vēstnieki, konsuli, spiegi -, lasa mūsu presi, skatās stulbo televīziju. Pēc tam brīnās, zvana man un prasa, kas mums te notiek, vai viņiem tagad jāiet no šejienes prom un kas tas par bardaku ostā. Un tas ir mūsu publiskās telpas dēļ,» uzsver Loginovs, kurš bija iesaistīts «Valhalla Commodities Investments» projektā.

Kā ziņots, Singapūras uzņēmums «Valhalla Commodities Investments» lauzis līgumu ar Rīgas brīvostu par 166 hektārus lielās teritorijas nomu Spilves pļavās. Loginovs ir viens no īpašniekiem «Valhalla Commodities Investments». Investors bija iecerējis būvēt Baltijā un Skandināvijā lielāko sadzīves preču komplektēšanas ražotni un vairumtirdzniecības ekspozīcijas centru nepilnu 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) vērtībā, tomēr, ņemot vērā publisku skandālu par Loginova iesaistīšanos šajā projektā, pārtrauca savas aktivitātes Latvijā un pārcēlās uz Igauniju.

«Tad varbūt vajadzēja darīt tā - ja jau Loginovs ir maita un vainīgs, davai, viņu pa kluso pagrabā iekšā, nošaujam - un miers! Nevis organizēt skaļu traci. Nē, bet, redz, vajag ar prieku izkarināt visu netīro veļu, ko paši ar mēsliem aplējuši - vienkārši ārprāts! Brīžiem sēžu un brīnos, vai viņi ir vienkārši slimi vai tomēr idioti - šo veļas mazgāšanu taču redz visa pasaule. Pēc tam brīnās, kāpēc nenāk investori,» savu sarūgtinājumu intervijā «Kapitālam» pauž Loginovs.

Loginovs atgādina, ka kopš skandāla pagājuši jau pāris mēneši, bet viņš joprojām ir Rīgas brīvostas pārvaldnieka amatā.

«Kādam par to vienreiz vajadzētu atbildēt. Tāpēc uzņēmējs Latvijā īpaši netieksies darīt kaut ko legāli - 90% uzņēmēju, ar ko esmu runājis, saka, ka šādos apstākļos godīgā veidā te naudu nopelnīt nevar - atceroties visus tos kukuļus, kas bija jāsamaksā pirms biznesa uzsākšanas. Paldies Dievam, ka mēs te vēl esam,» uzsver Rīgas brīvostas pārvaldnieks.

Kā Latvijas katastrofu viņš raksturo cilvēku došanos uz ārvalstīm.

«Tas, ka latvieši brauc projām, gan nav labi. Kad devos uz Hamburgu, gāju cauri lidostai, tur bija lērums cilvēku. Man pa priekšu soļoja viens zēns ar mazu somiņu, pretī nāca vēl viens. Viņi sasveicinājās, viens prasīja otram: «Tu uz kurieni?» Otrs niknā balsī atbildēja: «Prom!» Un par to neviens nedomā! Saskaitīja, ka pietrūkst 200 tūkstošu, un nodomāja, ka ar to viss apstājies. Lai ekonomikas ministrs vienu dienu uzliek parūku un aizbrauc uz lidostu, tur pasēž un paskatās, kas notiek! Tā ir Latvijas katastrofa. Varam te grābstīties pa visādiem ekonomiskajiem plāniem, bet es nezinu, vai te kāds atgriezīsies,» norāda Loginovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu