Meroni: Lembergs ir kā vēzis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir kā vēzis, savu oponentu tā saucamajā Ventspils tranzītbiznesa karā intervijā žurnālam «Kapitāls» raksturo Šveices advokāts Rūdolfs Meroni.

«Daudzu gadu garumā viņš uzpircis neskaitāmus cilvēkus. Viņš ir apsūdzētais, bet joprojām saglabā savu milzīgo ietekmi. Viņu nevajadzētu novērtēt par zemu. Lembergam nav oficiāli jābūt ne Ventspils pašvaldībā, ne ostā, ne kur citur, jo tur ir pietiekami cilvēku, kas vienmēr darīs tā, kā viņš teiks. Lembergs ir kā vēzis, viņš izplatās visur, viņš grib arvien vairāk kontrolēt. Turklāt tagad, pēc gadiem ilgas kašķēšanās, Ventspils grupa atkal ir kopā, Lembergs, [Olafs] Berķis, [Oļegs] Stepanovs atkal rīkojas vienoti,» norāda Meroni.

Advokāts, kurš ir liecinieks Lemberga prāvā, norāda, ka tad, ja Ventspils mērs tiktu notiesāts, «valsts ļoti daudz iegūtu - paskatieties, kādi īpašumi Lembergam ir arestēti». Pēc tam šos īpašumus varētu privatizēt.

«Taču mani māc šaubas, vai tā tiešām notiks. Šobrīd acīmredzot ir noslēgta jauna vienošanās, un tajā piedalās arī Lembergs. Tiek darīts viss, lai Lembergam atdotu atpakaļ arestēto īpašumu. Tāpēc es nebrīnītos, ja viņi mēģinātu «Ventbunkeru» iedzīt bankrotā, vispirms to iztīrot,» apgalvo Meroni.

Viņš atzīst, ka nevarēja pat iedomāties, ka iespējama krimināllieta pret Lembergu ar tik daudzām korupcijas epizodēm.

Lūgts komentēt, kas stāv aiz paša Meroni, ja viņš nav nobijies nostāties pret šīs valsts bagātāko un ietekmīgāko grupējumu, advokāts apgalvo, ka neviens. «Šajā pozīcijā mani ir iecēlusi valsts,» skaidro Meronis. Uz jautājumu, kas šajā gadījumā ir valsts, viņš atbild: «Cilvēki, kas cenšas kaut ko satīrīt. Cilvēki, kas nav apmierināti ar to, kā noticis privatizācijas process.»

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa šonedēļ tā dēvētajā Lemberga krimināllietā nopratinājusi liecinieka statusā esošo Ventspils brīvostas pārvaldnieku Imantu Sarmuli un krimināllietas skatīšanā pasludinājusi pārtraukumu līdz 2.augustam.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis.

Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs netika līdz sprieduma taisīšanai.

Lembergs iepriekš norādīja, ka viņa apcietinājums deva iespēju biznesa oponentiem un Meroni pārņemt vadību «Ventbunkerā» un «Latvijas Naftas tranzītā». «Notikušais ar mani parādīja, ka Ģenerālprokuratūra visai tieši iesaistās biznesa pārdalē. Nav pierādījumu, ka par to tiek maksāts, bet neloģisku darbību ir bijis pārāk daudz,» akcentēja Lembergs, kurš Meroni publiski dēvē par Ostapu Benderu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu