Zemākas degvielas cenas - iespējams, tomēr ierobežotā mērā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pēdējā laikā vērojamais degvielas cenu kritums labvēlīgi atsaucas uz ekonomisko aktivitāti, lai gan notiekošā pamatā ir naftas cenas kritums, ko veicina bažas par pasaules ekonomikas veselību. Izskan dažādi turpmākās attīstības scenāriji, kas prognozē cenu krituma (pat ļoti ievērojama) turpināšanos.

«SEB bankas» vērtējumā potenciāls turpmākam naftas cenas, līdz ar to arī degvielas, samazinājumam nākamajā pusgadā ir visai ierobežots. Sagaidāms, ka pieaugs sezonālais pieprasījums, ko diktē autobraukšanas intensitātes pieaugums atvaļinājumu periodā, kā arī no 1.jūlija aktualizēsies Irānas naftas embargo ietekme.

Tā rezultātā ievērojami varētu sarukt OPEC jaudu pārpalikums. Acīmredzami, ka kartelis vēlas izvairīties no 2009.gada scenārija atkārtošanās, kad naftas cena nokritās vidēji līdz $62.7 par barelu. Ja situācija pasaules ekonomikā turpinās pasliktināties, OPEC samazinās naftas ieguvi ļoti ātri, lai izvairītos no līdzīga krituma. Jāpiezīmē, ka karteļa spēja ietekmēt cenu kritumu ir lielāka nekā tās pieaugumu, īpaši apstākļos, kad esošās jaudas ir izsmeltas.

Uzsāktie ekonomikas stimulēšanas pasākumu ļauj izteikt prognozi, ka Ķīnas cietās piezemēšanās risks nākamā pusgadā mazināsies, kamēr notikumi eiro zonā turpinās uzturēt nenoteiktību, kas ietekmēs naftas cenas svārstīgumu.

Saūda Arābija ir sasniegusi savu naftas cenas mērķi - 100 $ par barelu. Lai to panāktu, pēdējo trīs mēnešu laikā tika sasniegti rekordaugsti ieguves apjomi, kā arī likta lietā informatīva kampaņa. Kā atbalsts nāca sezonālā pieprasījuma vājums, situācijas pasliktināšanās finanšu tirgos un dolāra nostiprināšanās.

Patlaban naftas tirgus ir noturīgāks naftas piegādes satricinājumu gadījumā. Līdz ar to Saūda Arābija var pamazām uzsākt ieguves apjomu samazināšanu, lai stabilizētu tirgu un pieturētos OPEC jūnija sanāksmē izteiktajiem mērķiem. Tā, iespējams, darīs visu, lai aizstātu zaudēto Irānas apgādi.

Saūda Arābijai ir trīs galvenie mērķi: 1) Saglabāt pietiekamu augstu naftas cenu, kas nodrošinātu stabilu kapitāla plūsmu jaunu jaudu izveidei un nodrošinātu valsti ar finansēm; 2) Panākt, lai naftas cena saglabātos pietiekami zema, lai neapdraudētu vājo pasaules ekonomikas izaugsmi; 3) Nodrošināt, lai naftas cena joprojām ir pietiekami zema, lai palielinātu sankciju ietekmi pret Irānu.

Pirmais mērķis paredz, ka Saūda Arābija nevēlas 2009.gada atkārtošanos. Ņemot vērā izmaksu kāpumu, tā drīzāk nebūtu ieinteresēta Brent jēlnaftas cenas samazinājumam zem $ 90 par barelu. Otrais mērķis izsaka to, ka augstākas cenas par $ 110-120 par barelu nebūtu vēlamas līdz globālā ekonomika ir stabilizējusies. Visbeidzot, trešais mērķis nozīmē to, ka, iespējams, Saūda Arābija drīzāk dotu priekšroku Brent jēlnaftas cenai $ 95 nekā $ 105 par barelu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu