Automašīnas ar dīzeļa dzinēju ne vienmēr ir ekonomiski izdevīgākas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Statistikas dati liecina, ka maijā visvairāk pārdotākās kompaktklases automašīnas ir «VW Golf» (46) un «Opel Astra» (27). Salīdzinot dzīves cikla izmaksas «VW Golf» 1.6TDI ar dīzeļa dzinēju un «Opel Astra» 1.4i ar benzīna dzinēju, secināts, ka «Opel Astra» tās ir par 41,95 LVL (bez PVN/mēnesī) zemākas, salīdzinot ar «VW Golf». Starpību lielākoties veido ikmēneša līzinga maksājums un degvielas izmaksas, kas «VW Golf» ir salīdzinoši augstākas.

Tas skaidrojams gan ar automašīnu pārdošanas cenu, kura «Opel» gadījumā ir par 2294,48 LVL bez PVN/mēnesī zemāka, gan automašīnas atpirkuma vērtību operatīvā līzinga termiņa beigās. «Opel Astra» dīlera piedāvātā atpirkuma vērtība ir 43% no sākotnējās cenas, savukārt «VW Golf» – 37%, kas attiecīgi veido mazāku ikmēneša līzinga maksājumu – «Opel Astra» tas ir par 60,68 LVL (bez PVN/mēnesī) zemāks nekā VW Golf. Otru būtiskāko izmaksu atšķirību veido degvielas izmaksas, kas «Opel Astra» ir par 23,85 LVL (bez PVN/mēnesī) zemākas. Pārējo starpību veido atšķirības apdrošināšanas, uzturēšanas (apkopes un remontdarbi) un nodokļu izmaksās.

TCO aprēķins pierāda to, ka automašīna ar ekonomisku dīzeļa motoru ne vienmēr būs ekonomiski izdevīgāka, salīdzinot ar automašīnu ar benzīna dzinēju. Racionālai auto izvēlei jāņem vērā ne tikai tādi faktori kā auto pārdošanas cena, bet arī tā atpirkuma vērtība, degvielas patēriņš, apdrošināšana un apkopju, remontdarbu izmaksas. Tāpat būtiski ir ņemt vērā plānoto automašīnas nobraukumu konkrētajā laika periodā, kas būtiski ietekmē automašīnas dzīves cikla izmaksas noteiktā periodā.

Sixt TCO aprēķins ir metodoloģija, kurā tiek ņemts vērā līzinga mēneša maksājums, degviela, nodokļi un valsts nodevas, tehniskās apskates, apdrošināšana (OCTA, KASKO), kā arī tādi pakalpojumi kā normāla nolietojuma remontdarbi, apkopes, riepas, to maiņa un uzglabāšana un 24h palīdzība uz ceļa, lai aprēķinātu vidējās auto izmaksas mēnesī. Metodoloģija ir vispārināma, un ar tās palīdzību ir iespējams salīdzināt dažādu marku un modeļu automašīnas, lai izvēlētos izdevīgāko.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu